Seuraa 
Viestejä1732

"Sydäninfarktista seuraa usein sydämen vajaatoiminta ja fyysisen toimintakyvyn aleneminen. Kantasoluhoidoilla tämä voisi olla korjattavissa.

Kokeessa tutkijat aiheuttivat sydäninfarktin yhdeksälle saparomakakille, minkä seurauksena niille aiheutui sydämen vajaatoiminta. Apinoiden sydämien ejektiofraktio laski infarktin seurauksena noin 70 prosentista alle 40 prosenttiin.

Ejektiofraktiolla mitataan sydämen supistuvuutta. Ef-luku tarkoittaa sitä prosenttiosuutta kammiossa olevasta verestä, jonka kammio kerralla pumppaa ulos. Ihmisen normaali ejektiofraktio on yli 50 prosenttia, mutta se ei koskaan voi olla sataa prosenttia.

Kun ejektiofraktio on alle 35 prosenttia, kyseessä on vaikea systolinen vajaatoiminta eli sydämen supistumiskyky on vakavasti alentunut.

Tutkijat kasvattivat laboratoriossa ihmisalkioista otetuista kantasoluista uusia sydänsoluja ja ruiskuttivat niitä kuuden apinan sydänlihakseen, suoraan infarktialueelle.

Hoidon jälkeen kantasoluja saaneiden apinoiden ef-arvo nousi 50 prosenttiin, kun hoitamattomalla verrokkiryhmällä se ei juuri noussut noin 40 prosentista.

Siirteen saaneilla ef-arvo oli noussut kolmessa kuukaudessa jo 61–66 prosenttiin, eli hoidosta näyttää olevan pitkäaikaista hyötyä. Verrokkiapinan ef-arvo noussut mihinkään."
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005743852.html?ref=rss

Ihmiskokeet alkavat parin vuoden kuluttua.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat