Seuraa 
Viestejä14152

Liikanen saattoi olla liikaa, kun Suomessa meni synkeän huonosti. Erkki Liikanen jätti Suomen vuonna 1990 ja siirtyi häveliäästi Brysseliin, pian talouskatastrofimme jälkeen – Liikanen toimi Suomessa valtiovarainministerinä vuosina 1987-90.

Nyt Erkki jättää päiväntyöt ja siirtyy armoitetuille eläkepäiville – kunniakkaassa 67 vuoden iässä, tälle esimerkille vilpitön hatunnosto – ei tarvittu mitään poliitikkojen sopeutuskorvauksia. Palaako Liikanen politiikkaan – jää nähtäväksi, Paavo Väyrynenkin on iältään kokeneempi ---

Helsingin Sanomat suitsutti [1 kauniin taloustuhkimotarinan miehestä, jonka taustoja olisi kaikkinensa perattava tarkemmin – ei ilkeyksissään, vaan rehtiyttä kannattaen – kansakuntamme näkökulmasta.
Olisi hienoa tietää, mikä oli Liikasen osuus Suomen talouskriisissa 1990 -luvun alussa ja mikä oli mahdollisesti Liikasen merkitys, kun kansakunnaltamme vietiin markka ja siirryttiin yhteisvaluutta euroon [2.

[1 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005747069.html -
Ote linkin alta:
”Erkki Liikanen oli Euroopan keskuspankin ytimessä, kun euroa ravisteli ennennäkemätön kriisi – nyt hän kertoo, mitä siitä oppi [otsikko]… Syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothers meni vararikkoon. Pian sen jälkeen alkoi euroalueen pahin kriisi [lyhytingressi] … ”

Allekirjoittaneen kommentti lähetettynä Helsingin Sanomiin: Melkoista suitsutusta häveliäästi ikäviä muistoja vältellen 1980-luvun poliitikolle, joka teki osin "esi-kataiset" ja poistui (pakeni) Brysseliin mandaattipaikalle, kun Suomessa meni surkeasti. Olisi ollut kehujen osalta hyvä kertoa myös päätöksistä, mitkä veivät Suomen 1990-luvun alun lamaan, konkursseihin ja pankki- ja velkakriisiin.
Erkki Liikanen toimi demarileiristä valtiovarainministerinä noina epätietoisuuksien aikoina (1987-1990), oli myös eletty edesmenneen kokoomuspääministeri Harri Holkerin hallitun riskinoton [3 aikoja.
Tuohon 1990-luvun aikaan liittyi myös tapaus jazzahtavassa Storyvillessa, helsinkiläisravintolassa, jossa kysyin Liikaselta miltä tuntui paeta suomalaista talouden kauhunäytelmää. Liikanen vastasi.
Paljon myöhemmin pääministerinä toiminut kokoomuslainen Jyrki Katainen myös pakeni [4 Suomesta Brysseliin suurien hallitusvaikeuksien alta, myös mandaattipaikalle - vieläpä kesken kansan antaman valtakirjan.
Toisaalta pääjohtaja Erkki Liikasen Suomen Pankki varoitti [5 valtiovarainministeri Kataista vuonna 2007 tulevasta rahamaailman suurongelmasta, muun muassa amerikkalaisesta sub-primekriisistä [6, mutta Jyrki ei tiettävästi noteerannut päätöksissään Liikasen julkisia varoituksia, tunnetuin seurauksin.
Lopuksi kysyisin euroviisailta, mistä tuo EKP lainasi ja lainaa "vuoren kokoisia" jättimääriä euroja eri valtioille ja millaisin vakuuksin? Eihän vaan olisi kyse setelikoneen kammesta tai tyhjästä luoduista katteettomista bittieurovirroista? [7.

Entä nyt, kun mikkeliläinen korvautui toisella komissaarilla – tämäkin Mikkelistä?

Kuuluuko Mikkeli maantiedealueeseen, jossa ”vastuu on kuulijalla” -lainaus tunnetusta savolaisvänkäleukailusta. Niin tai näin, tohtori Olli Rehn hyppäsi kansanedustajasta ja ministeri-audista nyt Liikasen seuraajaksi. Olli on jalkapalloilija, ja jalkapallossa ratkaisee joukkuepeli.

Saksa on jalkapallon suurvalta – vaikka tippuikin 2018 MM-taisteluista

Mitä joukkuepeliä Suomi voi Suomen Pankkina käydä Euroopan Keskuspankissa, kun edustamme muutaman prosentin osuutta euroalueen taloudenpidosta. Olisiko roolimme kompata sopulina Saksaa, joka on taas euroalueen ja koko EU:n jykevä talousveturi [8 ja kohta ehkä ulko- ja turvallisuuspolitiikan mahtitekijä [9, kun Englanti poistuu EU-kuvioista [0.

...
Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 4
  • alas 5

Kommentit (1)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14152

HS: Talvi 1991–92 oli Erkki Liikaselle jännitysnäytelmä – Neuvostoliitto oli kaatunut, mutta EU-juna ei olisi odottanut loputtomiin

..

Kommentti 19.9.2020 - 18:22

Eläköitynyt Erkki Liikanen oli ja on nokkela sanaseppo - pystyi pitämään eduskunnan kateederilta puheita ilman papereita

Erkillä on lisäksi ollut aitiopaikka prosessissa, jossa Suomi ajautui 'hallitun riskin' aikana nykyajan suurlamaansa - silloisen PM Harri Holkerin rahamaailmaa vapauttavassa "eurooppalaistumisen" aallossa. Jälki oli rumaa, mutta kuulemma oli pakko tehdä.

Elo eduskunnassa kävi sietämättömäksi ja näin Erkki Liikanen ponnahti kauas kotimaisemistaan - oppimaan "eurooppalaista" Elämän laatua, -mallia ja poljentoa - alkoi tie kohden EU' ta. Tässäkin Erkki olisi varmaan oiva tietolisä miksi, miten ja keiden päätöksillä Suomi menetti oman perustuslailla suojatun markan ja itsenäisen valtion pankin - Suomen pankin.

Liikanen oppi EU-Brysselissä tätä läntisen Euroopan taloutta ja vaivihkaa syvenevää integraatiota kansojen kesken, joilla on aina tosikriisin sattuessa vähän yhteistä.

Euro ajettiin rattaisiin nostamaan tuota kansojen yhtenäisyyttä - ja näin naitettiin Elostaan tarkka pohjoinen päiväunien etelään - syntyi vastuun ja vastuuttomuuden rajapyykit - tai ei näin rumasti sanottuna - vaan erilaiset Elämän mentaliteetit kohtasivat - omin tavoin. EU-Brysselistä Erkki tämän varman luovasti hoksasi.

Brysselin juna toi Erkin takaisin Suomeen

Ikävistä ajoista ja tapahtumista oli kulunut riittävästi aikaa, ja kansa oli unohtanut pahimmat virheet ja suurtyöttömyyden. Erkki kuittasi luontevasti EKP' n sivuviliaalin, Suomen pankin johtajuuden, alkoi kypsymisvaihe jazzin ystävälle, joka käyttää suomenkielen voimaa viitoittaessaan tietä kohden tulevaisuutta.

Mikkelistä - päämajasta kajahtaa

Sieltä tuli niin Erkki - kuin nyt Suomen pankkia johtava Olli Rehn. Molemmat käypää ainesta uusille portaille. Erkki linnaan ja Olli yllättäen - lopulta EKP' n pääjohtajaksi keksimään luovia ja hienostuneita ratkaisuja, jottei EU-valtioiden tarvitse maksaa EKP' n setelikoneen tuottamia velkarahoja "koskaan takaisin". Onhan Korona hyvä tekosyy kiertää omia ja pyhiä EU-sääntöjä. [FB]

...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat