Seuraa 
Viestejä9031

Svenska Dagbladetissa julkaistu Texasin yliopiston tutkimus osoittaa että vihanneksissa ja hedelmissä on nyt selvästi vähemmän vitamiineja ja mineraaleja kuin aikaisemmin:

Frukt och grönsaker innehåller mindre vitaminer och mineraler än för 50 år sedan, visar flera studier. Järn, kalcium och c-vitamin hör till det som minskat mest.

http://www.svd.se/dynamiskt/vetenskap/did_12713910.asp

Huolestuttavaa. No tämähän tiedettiin jo ennenkin, mutta on hyvä että nyt aiheesta julkaistaan arvovaltaisia tutkimuksia suurissa lehdissä, jotta ihmiset alkaisivat ymmärtää missä mennään.

Tässä oli kyse siis tuoreista kasviksista. Tämän lisäksi ruokavalioomme tulleet ravintoköyhät sokeri- ym. tuotteet ovat laskeneet ruokamme ravintosisältöä vielä enemmän kuin kasvien ravinnekato. Lisäksi tehokasvatettu ja tehoviljelty sian- ja naudanliha sekä kala ovat ravinteiltaan vain varjo siitä riistalihasta mitä esi-isämme söivät.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Olisiko aika suositella ravintolisiä kaikille ihmisille, vai pitäisikö kieltää kaikkein pahimman roskaruoan myynti lapsille nyt kun oikea ruokakaan ei kohta enää riitä ravintotarpeemme tyydyttämiseen? Vai otetaanko Esko Ahon keinot käyttöön jotta terveydenhoitokustannukset eivät räjähdä entistä pahemmin käsiin tässä sairaiden ja huonosti syövien ihmisten maassa.

Sivut

Kommentit (32)

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Kasvit pitäisikin jalostaa takaisin alkupisteeseen, jolloin esim. tomaatit olivat pieniä, kirpeitä ja täynnä vitamiineja ja muita ravinteita.

Mutta kuka ostaisi kalliita vihanneksia kun kaupasta saa halpaa pihvitomaattia? Minä en ole kuullut kenenkään edes yrittäneen jalostaa vihanneksia ravinteikkaimmiksi. Ne vain paisuvat ja vettyvät koko ajan.

Vain jossain diktatuurissa voidaan pakottaa ihmiset syömään kallista ja (nykymakuun) oudonmakuista ruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tälle roskaruoalle voisi säätää kunnon haittaveron (vähän kuin esim tupakalle). Hamppareiden hinnat kolminkertaisiksi niin johan rupeaa terveellisempikin sapuska houkuttelemaan

Ding Ding
Kasvit pitäisikin jalostaa takaisin alkupisteeseen, jolloin esim. tomaatit olivat pieniä, kirpeitä ja täynnä vitamiineja ja muita ravinteita.

Entä jos maaperä onkin niin köyhtynyt että sen takia tomaateista yms. puuttuvat vitamiinit ja hivenaineet? Ei taida silloin kasvinjalostus auttaa jos "raaka-aineet" ravinteikkaalle tuotteelle puuttuvat. Voi olla että tulevaisuudessa vitamiinit ja hivenaineet täytyy repiä apteekin hyllyltä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuossa voi olla yksi ylipainon ongelma. Elimistö huutaa ravinteita ja saa pelkkää tyhjää virtuaalista tomaattia. Johtaa kovaan kierteeseen saada aina vain lisää jotain. Vääristää lopuksi syömätavat.

Olen havainnut, että kotimaiset suoraan luonnosta otetut jutut muuttavat nälän tunnetta. Eli poistaa mässäilyn tarvetta. Juttu vaatisi kunnollista tutkimusta.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Kyllä, vuosisatoja jatkunut viljely on köyhdyttänyt maaperää pikku hiljaa. Ravinnekato jatkuu edelleen. Vain metsästä löytyy kohta enää oikeaa ruokaa: marjat, hedelmät, riista.

Kalanviljelylaitokset, navetat, pellot, tehtaat ym. eivät tuota yhtä ravinteikasta ruokaa kuin luonto.

Kasvinjalostuksella voidaan kuitenkin saavuttaa se hyöty että esim. tomaatit, omenat ja appelsiinit pienenevät kun niistä vähennetään vettä. Siten ihminen voi syödä kaksi hedelmää siinä kun ennen yhden.

Vitamiiniruoka ei kuitenkaan saavuttane suurta suosiota, koska se on kalliimpaa ja ehkä vähemmän maukasta kuin nykyruoka. Ja kuka sen loppujen lopuksi voi tietää, ovatko kauppiaan sanat omenansa ravinteikkuudesta tosia.

Cosmic-Fairy
Tälle roskaruoalle voisi säätää kunnon haittaveron (vähän kuin esim tupakalle). Hamppareiden hinnat kolminkertaisiksi niin johan rupeaa terveellisempikin sapuska houkuttelemaan

"Roskaruoka" .... KOMUKKATERMI

Cosmic-Fairy
Tälle roskaruoalle voisi säätää kunnon haittaveron (vähän kuin esim tupakalle). Hamppareiden hinnat kolminkertaisiksi niin johan rupeaa terveellisempikin sapuska houkuttelemaan

Mikäs se "keijulle" olisi sitä OIKEAA ruokaa ?

Paistettu "HOMOTIAINEN" ?

( Anteeksi..... HÖMÖTIAINEN, of course - kone
pahus ei aina toista ääkkösiä ... )

iisakka
Seuraa 
Viestejä848
Ding Ding
Kyllä, vuosisatoja jatkunut viljely on köyhdyttänyt maaperää pikku hiljaa.

Teoriassa varmaan voi ajatella, että kun lanta levitetään takaisin pelloille, niin ravinteiden kierto takaisin maahan toimii sitä kautta. Se ettei kaikki käytännössä toimi näin ihanteellisesti näkyykin sitten jo esimerkiksi vesistöjen rehevöitymisessä. Sinnehän niitä ravinteita huuhtoutuu. Miten ne saataisiin sieltä taas järkevästi kiertoon? Viljelemällä vesikasveja ravinnoksi?

Mitä pahaa hampurilaisissa on? Käytännössä siinä on pihvi, sämpylä, salaattia ja jotain kastiketta. Voi siinä olla jotain rasvaistakin, kuten juustoa ja majoneesia. Kuitenkaan perus hampurilainen ei nähdäkseni ole mitenkään erityisen epäterveellinen. Ranskalaiset on sitten asia erikseen.

msdos464
Mitä pahaa hampurilaisissa on? Käytännössä siinä on pihvi, sämpylä, salaattia ja jotain kastiketta. Voi siinä olla jotain rasvaistakin, kuten juustoa ja majoneesia. Kuitenkaan perus hampurilainen ei nähdäkseni ole mitenkään erityisen epäterveellinen. Ranskalaiset on sitten asia erikseen.

Niissä hampurilaisissa käytetään yleensä juuri niitä halpoja ravinneköyhiä tehokasvatettuja ruoka-aineita. Pihtiputaan mummon takapihalla itsekasvatetuista vihanneksistakin tehdyssä keitossa on enemmän ravinteita.

Sensaatiohakuista huttua liikkeellä, kärpäsestä härkänen ja erillisiä tilastotukimuksia "tulkitsemalla" lisää luontaishuttupillereitä kaupaksi. Tämä uutinen on vaihtoehtoväen homeopaattista huttua, uskoa saa jos huvittaa.

David Thomas, joka ilmeisesti on tämän jutun juuri, on kiropraktikoksi alkanut entinen geologi - joka sattuu olemaan myös ravintolisäkauppias.

Herran analyysi on epätieteellistä höttöä joka valitettasti on päässyt ylittämään uutiskynnyksen. linkissä guardianin artikkeli aiheesta:

http://observer.guardian.co.uk/foodmont ... 43,00.html

"..Professor Richard Mithen, head of phytochemicals and health at the Institute of Food Research (IFR), disagrees. 'I don't want to be unduly negative about David Thomas's work,' he says, 'but it is merely anecdotal; it doesn't stand up to analysis."

msdos464
Mitä pahaa hampurilaisissa on? Käytännössä siinä on pihvi, sämpylä, salaattia ja jotain kastiketta. Voi siinä olla jotain rasvaistakin, kuten juustoa ja majoneesia. Kuitenkaan perus hampurilainen ei nähdäkseni ole mitenkään erityisen epäterveellinen. Ranskalaiset on sitten asia erikseen.

Tuossa on hyvä esimerkki hampurilaisesta:
http://www.hesburger.fi/tuotteet/?tuote=3

Ranupotut ovat terveysruokaa noihin verrattuna:
http://www.hesburger.fi/tuotteet/?tuote=71

Ei ainakaan energia pääse loppumaan jos vaan on hoitanut rasva-aineen vaihdunnan kuntoon !

msdos464
Mitä pahaa hampurilaisissa on? Käytännössä siinä on pihvi, sämpylä, salaattia ja jotain kastiketta. Voi siinä olla jotain rasvaistakin, kuten juustoa ja majoneesia. Kuitenkaan perus hampurilainen ei nähdäkseni ole mitenkään erityisen epäterveellinen. Ranskalaiset on sitten asia erikseen.

Olen aivan samaa mieltä ja useamman kerran väitellyt tästä naisystäväni (luomufriikki vege) kanssa: Jos burgerissa on täyslihapihvi, juustosiivu, pari tomaattisiivua, salaattia, raakaa sipulia, muutama kurkkuslaissi + ketsuppia ja majoneesia niin voisitteko arvon burgerinvihaajat määritellä mikä tässä setissä on erityisen epäterveellistä? - kokoonpanohan kattaa suhteellisen hyvin kaikki perusravinteet verrattuna esim. pasta-annokseen tai pottua-ja-kastiketta -tyyppiseen settiin.

okei, burgerin leivässä on "tavallista" enemmän sokeria kuten ketsupissa myös. Mutta so what, jätät ne karkit ja kaakaot vähemmälle? Ketsupin betakaroteenit imetyvän paremmin kuin tuoreiden tomaattien, majoneesissa ja seesaminsiemenissä on runsaasti tärkeitä rasvahappoja, proteiinit, rauta, b12 ja kalsium juustosta ja lihasta ja vielä c-vitamiinit sipulista ja tomaatista, joissa myös jonkin verra flavonoideja.

Ranskikset tietysti voi jättää väliin jos on verenpaineen kanssa ongelmia.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Kyy
Olen aivan samaa mieltä ja useamman kerran väitellyt tästä naisystäväni (luomufriikki vege) kanssa: Jos burgerissa on täyslihapihvi, juustosiivu, pari tomaattisiivua, salaattia, raakaa sipulia, muutama kurkkuslaissi + ketsuppia ja majoneesia niin voisitteko arvon burgerinvihaajat määritellä mikä tässä setissä on erityisen epäterveellistä? - kokoonpanohan kattaa suhteellisen hyvin kaikki perusravinteet verrattuna esim. pasta-annokseen tai pottua-ja-kastiketta -tyyppiseen settiin.

Luitko tuosta Observerin jutusta, millaista tehokasvatettu liha on? Se on rasvaista ja sen rasva on vääränlaista, ei terveellistä.

Ketsupista suuri osa on valkoista sokeria.

Juustossa on paljon rasvaa. Sipulissa ei ole juurikaan ravinteita ja kurkku on melkein kokonaan vettä.

Majoneesi on yleenaä täynnä omega-6-rasvahappoja, joita saamme muutenkin liikaa.

Tuo megahampurilainen on jo nimensäkin perusteella aika äärimmäinen esimerkki hampurilaisesta. Siinähän on mm. kahta erilaista majoneesia.. rasvaa on noin 40 massaprosenttia.

On kyllä kerroshampurilaisessakin 37 massaprosenttia rasvaa, mutta hesellä onkin aika rasvaiset hampurilaiset. Majoneesihan on yli 80% rasvaa?

JOOPA, joo McDonalds se on aina
edustanut amerikkalaisuutta ja ollut KOMUKOIDEN
sylkykuppi. Coca Cola myöskin.

MENKÄÄ ryssät Venäjälle, saatte
oikeaa ROSKARUOKAA

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Yksi syy vihannesten/hedelmien ravinnemäärien laskuun on se, että niitä kuljetetaan pitkiä matkoja ja myös varastoidaan pitkään. Hedelmät on usein lisäksi kerättävä raakoina, jolloin ne kyllä kypsyvät pikkuhiljaa, mutta eivät koskaan saa kerätyksi sitä makua, jonka vasta kypsänä poimittuun hedelmään tulee. Esimerkiksi tomaatti: Hyvää tomaattia en ole kaupasta koskaan löytänyt. Pitkän varastoinnin aikana osa vitamiineistakin tuhoutuu.

Toinen merkittävä syy on varmasti jalostus: Halutaan kauniita, tasalaatuisia, taudeille vastustuskykyisiä lajikkeita.

Ding Ding
Luitko tuosta Observerin jutusta, millaista tehokasvatettu liha on? Se on rasvaista ja sen rasva on vääränlaista, ei terveellistä.

Jutun mukaan esim. tehokasvatetussa possussa oli omega 6:sta suhteettoman paljon. Kun suhde oli entisaikaan (omega 3 - 6) jotain luokkaa 1:1, niin nykyään se on 15:1. Tämä on kieltämättä arveluttavan kuuloista. Lienee siis parasta suosia vähärasvaista kaupanlihaa ja rasvaisempaa riistaa, rasvaista kalaa sekä kasviöljyä jossa omega3/6 suhde on suht optimaalinen (esim. rypsiöljyssä se on muistaakseni huomattavasti oliiviöljyä parempi).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat