Seuraa 
Viestejä1388

Mitä enemmän on lukumäärällisesti jotakin niin sitä suurempi vaikutus ja hallintavalta sillä on elämässämme. Protoneja on paljon ja aurinkoja kaikkeudessa on paljon. Myös voidaan sanoa että sitä ikuisempi on se mitä on lukumääräisesti paljon. Auringot paistavat miljardeja vuosia ja ovat kaiken perusta.

Mutta toisaalta yksi ainoa mies tarvitaan tuhoamaan jokin sellainen, joita on lukumääräisesti paljon, mutta jotka ovat ajautuneet keskelle esim. mannerta tai galaksia. Yksi ainoa mies tuhosi Keski-Lännen Buffalolaumat, Galaksin keskustan yksi ainoa musta aukko tuhoaa puolestaan aikanaan galaksin kaikki tähdet.

Jokin kumma lainalaisuus on siinä, että lukumäärällinen paljous ANTAA elämää ja muuta paljon. SEn sijaan yksinäisyys ja ainutkertaisuus ja yksilöllisyys tappavat koko lajin tai vähentää paljouden minimiin.

Onko kyse jollakin tavoin entropiasta? Kun on lukumäärällisesti paljon yhtä ja samaa niin syntyy järjestystä liikaa. Sen sijaan kaikkeudessa pitää entropian määrän jatkuvasti lisääntyä ja niin tarvitaan yksi tuhohenkilö tai tuhovoima, joka saa entropian kasvamaan. Miten on mahdollista, että kylmä ja kova luonnonlaki saa palvelijakseen tietoisen olennon. Niin että tietoinen olento toteuttaa pelkkää kovaa matemaattista kaavaa.

Onkohan olemassa sellaista mutaatiota, joka tapahtuu yhdessä yksilössä ja joka suvullisen lisääntymisen kautta lopulta johtaa koko populaation tuhoon. On esim. jokin vakava sisäinen sairaus syntynyt mutaation kautta ja tuo mutaatio tapahtui lauman johtajaurokselle. Niin johtajauros lisääntyy ja lopulta koko lauma saa tuon vakavan sisäisen sairauden.

Kommentit (13)

Vierailija

Tuosta tulikin mieleen Hämähäkkimiehen jossain 2000-luvun alun numerossa oli sellainan Juggernautin kaltainen hahmo jolle annettu supervoimaksi juurikin entropian lisääminen. Ja Ryhmä-X:n numerossa 2/1991 oli tämä Kaaos-niminen pahis millä oli jotain tekemistä entropian kanssa.

Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Joo. Ja Asimovin Säätiö trilogia saattaa myös olla aiemmin hyödyntänyt entropia käsitettä yhteiskunnallisissa tapahtumissa.

Mutta tuo sokea voima on kammottava luonteeltaan. Kokonainen planeetta saattaa repityä sen vaikutuksesta barbarismiin ja epäjärjestykseen. Jos on kymmenen aurinkokuntaa lähekkäin toisiaan ja yhdessä tapahtuu kehitys utopiaan tai maailmanlaajuiseen kansalaispalkkaan niin noissa yhdeksässä muussa aurinkokunnassa pitää tapahtua vastapainoksi entropian eli epäjärjestyksen kasvua.

Utopia ja Maailmanlaajuinen Kansalaispalkka olisi helppo ja kaikki ongelmat niiden myötä haihtuisivat, mutta fysikaalis-matemaattinen entropian laki ei salli tuollaista utopiaa. Maailma oli kaiketi kylmän sodan aikana melko järjestäytynyt ja jopa utopistinen, mutta tuon järjestyksen on vastapainona ollut pakko myös aiheuttaa entropiaa. Eli rikollisuus ja muu vastaava ovat alkaneet kukkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Miten sitten on suhtauduttava esimerkiksi kristinuskon tai muiden uskontojen pyrkimyksiin luoda järjestystä maailmaan. Alkuseurakunta kasvoi ja organisoitui nopeasti, mutta se aina tuhottiin lähes sukupuuton partaalle. Aiheuttiko tuon tuhon tosiaan Rooman keisari vai oliko se vain sokean entropian aikaansaama ratkaisu.

Suomessa 1970-luvulla alkoi Helluntaikirkko kasvaa ja organisoitua, ja myös syntyi myöhemmin Nokian varaan suuri organisoitunut yritys kännykkäteollisuuden varaan. Mutta pian tuo organisoituminen purkautui ja alkoi lama.

Euroopan yhteisö on suuri uusi organisoitumisen alainen yksikkö, mutta profeetta Danielin kirja ennakoi, että tuossa yksikössä puretaan hallinto, valta ja voima sekä sen elinikää pidennetään. Se merkinnee eräänlaista järjestäytymätöntä puolianarkian tilaa yhtenä vaihtoehtona tuon yhteisön tulevaisuudeksi.

Onkohan tässä lähistöllä Galaksin tässä sivuhaarassa liian monia utopioita ja järjestäytyneitä yhteisöjä kun maapallon tila on niinkin barbaarinen kuin mitä se on?

Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Sen olen huomannut, että ihmiselämässä AUTUUDEN määrä on vakio ja sillä on kokonaissumma. Jos yksi päivä on autuas niin toisesta päivästä tulee huono. Samoin on lihavuudella jokin KOKONAISSUMMA. Jos itse laihdutan huomaan, että ympärilläni alkaa olla enemmän lihavia ihmisiä ja jos itse lihoan niin muut ympärillä laihtuvat.

Mikä siis ihminen on? Intialaiset opettavat, että sosiologisesti ihminen tulee olemaan joskus vuoden 4000 jaa jälkeen KVANTTI. Itse en tiedä  oikein kunnolla mikä kvantti edes on, mutta luulisin sen merkitsevän ihmisen muuttumista harmaaksi massaksi, mutta sitä minun ei sallita ajattelevan. Päinvastoin ihmisen eli siis kvantin tulee aina säilyttää individuaalisuutensa, ainutkertaisuutensa ja nimensä sekä elämänhistoriansa.

Mutta mielenkiintoista aikaa yhteiskuntatieteellisesti tuo vuoden 4000 jaa jälkinen aika tulee varmasti olemaan. Ihmisyhteisöihin voidaan soveltaa ehkä silloin kaikkia fysiikan lakeja. Ja väärän egon eli itsetuntemuksen sijaan asettuu ehkä TÄYSI TIETOISUUS siitä millaisia pelinappuloita oikein olemme luonnon keskellä. Tietoisuus siitä, että olemme fysiikan lakien alaisia sekä kuitenkin yksilöllisiä.

Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Jo vanha Afrikkalainen viisaus opettaa sen, ETTÄ KAIKELLA ON KOKONAISSUMMA. Eläimet tulivat yksi kerrallaan Luojansa luokse ja kukin sai jonkin hyvän ominaisuuden itselleen, mutta viimeisenä jonossa olleet eläimet saivat kukin sitä huonomman ominaisuuden mitä etäämmällä jonon kärjestä he olivat. 

Se henki, joka kussakin eläinlajissa vaikuttaa ei voi olla olematta tasapainossa kokonaisuutena jonkin KOKONAISSUMMA keskipisteen ympärillä. Afrikka on ehkä vähiten organisoitunut ja järjestäytynyt yhteiskunta. He ilmeisesti jotenkin alintajuisesti tiedostavat sen ENTROPIAAN liittyvän lainalaisuuden, että mitä suurempi järjestys on niin sitä varmemmin muualla on epäjärjestystä ja tuho saattaa olla ovella. Ehkä Afrikkalaiset ylläpitävät epäjärjestystä tahallaan ja tietoisesti.

Itseäni on jonkin verran auttanut kiertämään näitä fysiikan lakeja se, että valvon paljon öisin. Valvotut yöt ovat täynnä autuutta ja onnea. Silloin saa jotakin aikaan kun taas päivisin en usein oikein kykene mitään järkevää tekemään. Ehkä on muitakin keinoja olemassa kiertää kovia fysiikan lakeja???

Thor Hammer
Seuraa 
Viestejä1033

Tarkoittanet puhvelien tuhoajalla William Codya eli "Buffalo Bill":ia, joka Pony Express -linjan posteljoonina joutessaan matkalla ampui 5000 puhvelia?

Paljonhan tuo oli, mutta tuskin sentään koko lajia tuhoamaan onnistui?

Major_Breakthrough
Seuraa 
Viestejä17362

Intiaanit olivat polttaneet metsät sitä ennen jotta buffaloilla olisi preeriaa ja niitä oliis helpompi heidän metsästää. Buffalo Bill tavallaan tappoi myös intiaanit samalla.

Our ignorance is not so vast as our failure to use what we know !
- M. King Hubbert

Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Kertooko entropian kasvu todella ajan suunnan niin kuin Wikipedia väittää. Siinä tapauksessa yhteiskuntien tapauksessa kun tarkastellaan niiden organisoitumista ja järjestäytymistä kulkee aika tulevaisuudesta menneisyyteen päin sillä menneisyydessä ovat kaikkein vähiten organisoituneet yhteisöt. Ja tulevaisuuteen mentäessä järjestys yhä vain lisääntyy ja tiukkenee.

Toisaalta fysiikan kannalta näyttäisi siltä kuin aika kulkisi menneisyydestä tulevaisuuteen päin. Missä vika? Onko niin kuin Koraani väittää, että ihminen eli tulevaisuudessa tai ylhäällä ensin esim. vuosissa 3000-4000 jaa ja kun tapahtui syntiinlankeemus hänet ja Iblis heitettiin kaaokseen alas maan päälle menneisyyteen.

Onko olemassa fyysinen maailma, jossa aika kulkee menneisyydestä tulevaisuuteen päin ja sen lisäksi yhteiskunta, jonka aika kulkee tulevaisuudesta menneisyyteen päin niin että yhteiskunnat aina pyrkivät siinä ajassa, jossa ovat luomaan mahdollisimman paljon järjestystä huolimatta siitä, että se aiheuttaa ristiriidan ja konfliktin todellisuuden ja ajan oikean suunnan kanssa kohden tulevaisuutta.

Yhteiskunta = tietoisuus = henki joka taistelee materiaa =  lihaa = harhaa vastaan. Yhteiskunta on se, joka luo järjestystä kaaokseen huolimatta siitä, että mitä pitemmälle tulevaisuuteen kuljetaan niin kaaoksen määrän pitäisi vain lisääntyä. Olemme tietoisuutemme kanssa pahasti luonnon järjestystä vastustamassa???

Vierailija

Onhan se toisaalta jännä kelailla tuota maailmankaikkeutta ja entropiaa. Jos niinku ulkopuolelta voisi tarkkailla niin ajan myötä aine niinku leviää yhdestä pisteestä miljardien valovuosien laajuudelle niin se meinaisi sitä että epäjärjestys eli entropia kasvaa. Vaan kun ei voi ulkopuolelta tarkkailla. No toisaalta taas jos sisäpuolelta tarkkailee niin aluksi on vetyä ja heliumia ja fotoneja ympäriinsä Ihan Miten Sattuu ja vedyt+heliumit kasaantuvat tähdiksi ja galakseiksi eli epäjärjestyksen määrä pienenisi. Mutta sitten taas voi olla niinkin että fotonien jäähtyminen kasvattaakin entropiaa enemmän kuin massan järjestyminen vähentää. Yksi jännä kysymys olisi se liittyykö aika-avaruuden  metriikkaan entropiaa? Tai jos tuohon laajentumiseen  liittyy se että jokin kenttä menee mäen päältä mäen pohjalle niin kyllä silloin varmaan.

Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Aiemmin kirjoitetut teokset mm. Antiikin tai hellenismin aikoihin ovat aina mielestäni olleet tasoltaan mitä puhtainta ja kauneinta kieltä. Joskus olen miettinyt miksi nykyaikana ei kirjoiteta vastaavan tasoista tekstiä. Onko siinäkin kyse entropiasta. 

Entropia on lisääntynyt pisteeseen, tasoon tai viivaan, jossa järjelliset toiminnot ovat kadottaneet päämäärän. Ajattelemalla ei enää kyetä ratkaisemaan ongelmia, joita päämäärättömyys aiheuttaa. Monet ovatkin lopettaneet ajattelun käytön ja ottaneet nautinnon määräävään asemaan elämässään.

Esitän itselleni yksinkertaisen kysymyksen: Mitä lukisin tänään? Mutta kun hieman asiaa mietin huomaan, että SATTUMA määrää tuon seikan eikä järki. Sillä päämäärä on entropian takia joutunut hämärän peittoon ja järjen käyttö on kadottanut merkityksensä. 

Mieleeni johtuu ajatus, että oikea järkevä teos on Epikuroksen filosofia, joka on siltä ajalta, jolloin entropia ei vielä niin paljoa häirinnyt järjen käyttämistä. Mutta sen sijaan sattumalta tai ehkä kirjan kannen vihreästä väristä johtuen valitsenkin ehkä Solubiologian teoksen 1980-luvulta. 

Sattuman asema valintoja ohjaavana tekijänä on saattanut nousta entropian takia määräävään rooliin. Tästä varmaan olisi monia esimerkkejä. En tiedä mitään sellaista tekijää, joka voisi kohottaa yhäti alaspäin menevää suuntaa takaisin järjen käytön ykkössijaan. Näyttäisi siltä kuin 1500-luvulla olisi pimeän keskiajan ajatusten hedelmättömyys muuttunut korkeammaksi ajattelun tasoksi. Johtuiko se siitä, että saatiin käyttöön antiikin aikaisia kirjoja suuri määrä, jotka ehkä inspiroivat kaikkia vai johtuiko se muista tekijöistä kuten kirjapainotaidosta? Sitä en tiedä. Ehkä on jokin minulle tuntematon tekijä, joka voi kääntää ainakin tilapäisesti entropian suuntaa kohden järjestystä. 

Yhdessä minuutissa kaadetaan moottorisahalla 50 vuotta kasvanut puu. Mereen ja ilmakehään heitetään saastetta suuria määriä. Rakennetaan suuria uusia rakennuksia, jotka sitten hylätään ja jäävät käyttämättömäksi. Soditaan kaksi maailmansotaa ja tuhotaan pommeilla kokonaisia kaupunkeja. Mutta onko mitään näyttöä siitä, että järjen käyttö olisi jossakin asiassa lisääntynyt tai parantunut?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat