Seuraa 
Viestejä1764

"Ravintolisillä ei havaittu olevan käytännössä mitään vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksiin, aivohalvausriskiin, sydänkohtauksiin eikä kuolleisuuteen ylipäänsä. Tilastollinen riski kuolla mihin tahansa sairauteen oli omega 3 -lisiä nauttivilla 8,8 prosenttia, kun verrokkiryhmällä se oli yhdeksän prosenttia."

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005769285.html?ref=rss

Ne jotka syövät ravintolisiä, elävät muutekin terveellisesti tai ainakin itse uskovat niin.

Sivut

Kommentit (68)

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1782

http://www.tritolonen.fi/artikkelit/179-kysymyksia-ja-vastauksia-etyyli-...

http://www.tritolonen.fi/uutiset/3119-kalaoljy-suojaa-tyypin-2-diabeetik...

Lisäravinnekysymys jakaa väestön kahtia.  Myös yksilölliset erot lisäravinteiden tarpeessa varmaan vaikuttavat. Kalaöljy, etenkin E-EPA ja E-DNA ja monet muut lisäravinteet, esim. D-vitamiini ja berberiini ovat joidenkin uskomuksen mukaan  tervehdyttäviä, toiset taas eivät usko niiden hyödyllisyyteen eivätkä ehkä tarvitsekaan niitä (Arvo Ylppö eli yli sata vuotta ja piti vielä esitelmiä). Monet kielteisesti suhtautuvat ovat jopa agressiivisia. Tietääkseni lisäravinteet olivat vielä äskettäin lääkärien koulutuksessa suurin piirtein kielletty aihe. KäypäHoito-ohjeet eivät niitä juurikaan sisällä. Itselläni oli 70-luvun alussa ainakin kymmenen vähäistä terveyshaittaa,  jotka hävisivät alkaessani ottaa vitamiineja. Kukapa tietänee totuuden?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ahkera kalat
Seuraa 
Viestejä1511

Tokilogi kirjoitti:
"Ravintolisillä ei havaittu olevan käytännössä mitään vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksiin, aivohalvausriskiin, sydänkohtauksiin eikä kuolleisuuteen ylipäänsä. Tilastollinen riski kuolla mihin tahansa sairauteen oli omega 3 -lisiä nauttivilla 8,8 prosenttia, kun verrokkiryhmällä se oli yhdeksän prosenttia."

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005769285.html?ref=rss

Ne jotka syövät ravintolisiä, elävät muutekin terveellisesti tai ainakin itse uskovat niin.

Oliko tässä tutkimuksessa huomoitu elämäntapoja ja ruokavaliota yleensä vai oliko kyseessä tyypillinen nollatutkimus?

Situation: You're in danger of living a life so soft and comfortable, that you will die without ever realizing your true potential.
-David Goggins

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä11451

”Ravintolisävalmiste” on sananakin puhdas oksymoroni, nimittäin perusterve ihminen saa kaikki tarvitsemansa ravinteet syömästään, ja jos se syömäpuoli taasen on lähtökohtaisesti yksipuolisen epäterveellinen, esim. prosessoiduista eineksistä koostuvaa, niin mitkään lisäravinteiden nauttiminen ei tilannetta tasoita, vaan edessä on tapauskohtaisesti ennemmin tai myöhemmin terveyden pettäminen.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä1764

käyttäjä-3779 kirjoitti:
http://www.tritolonen.fi/artikkelit/190-kaikkivoipaiset-omega-3t

Tämän artikkelin lopulla on 1. 8. julkaistu vastine ketjun aloitukseen..

Jospa tohtori laittaisi vastineensa tähän keskusteluun.

Haluaisin tietää miksi ruokaöljy on lääke lähes kaikkiin sairauksiin, niin voimme sitten yhdessä arvioida onko se vai onko kyseessä ihmisten rahastaminen.

Tolonen;

"Kalaöljyn omega-3:t pitävät yllä ja parantavat kuntoa, sydän- ja verisuoniterveyttä, muistia, mielialaa, joustavaa älykkyyttä (engl. fluid intelligence) eli yleistä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisukykyä ja sosiaalista käyttäytymistä. Omega-3:t ehkäisevät reumatauteja, astmaa, masennusta, insuliiniresistenssiä, metabolista oireyhtymää, glaukoomaa ja jopa syöpää ja syöpälääkkeiden sivuvaikutuksia ja parantavat taudin ennustetta.

Kalaöljy on tarpeellista muun muassa kaikille masentuneille, sydänpotilaille, diabeetikoille, odottaville äideille ja ikääntyville ihmisille. Kalaöljy ehkäisee silmien kuivumista (keratokonjunktiviittia) ja jopa kontaktilinssien aiheuttamaa silmien kuivumista ja epämukavuutta. Kalaöljy lievittää tupakanhimoa ja vähentää nikotiiniriippuvuutta. Kalaöljy parantaa hammas- ja suuhygieniaa ja edistää lasten luku- ja sosiaalisia taitoja. Onkohan enää mitään, mihin omega-3:t eivät kykenisi?"

"Onkohan enää mitään, mihin omega-3:t eivät kykenisi?"

Voisimme aloittaa listan loppupäästä, millä mekanismilla kalaöljy parantaa suuhygieniaa tai vähentää nikotiiniriippuvuutta?

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Brainwashed kirjoitti:
”Ravintolisävalmiste” on sananakin puhdas oksymoroni, nimittäin perusterve ihminen saa kaikki tarvitsemansa ravinteet syömästään, ja jos se syömäpuoli taasen on lähtökohtaisesti yksipuolisen epäterveellinen, esim. prosessoiduista eineksistä koostuvaa, niin mitkään lisäravinteiden nauttiminen ei tilannetta tasoita, vaan edessä on tapauskohtaisesti ennemmin tai myöhemmin terveyden pettäminen.

Näin on. Kurkkuja ja paprikoita ei saa pussiin tai laatikkoon pakkaamalla prosessoida. Korkeintaan ne saa hevoskärryistä kipata kauppatorin luonnonmukaiselle kanervikkokankaalle ettei vitamiinit karkaa ja luonnonmukaisuus katoa. Sianporsaat pitää elävinä toimittaa trikiineillä höystettynä ja prosessoimattomina ostajalle. Jos ei punainen liha maistu, niin sitten vain sisävesien lapamadontoukilla kyllästettyjä haukia ja ahvenia järsimään. Jos ei kala ole suosiossa, niin sitten vaan puhtaassa monilajibakteeripitoisessa mullassa kasvaneita salmonellalla maustettuja salaatin ja kaalinkeriä nakertamaan. On muuten todella luonnonmukaista.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä1764

Asiasta keskusteltiin n. 10 vuotta sitten, mutta jostain syystä Tolonen poistui silloin foorumista.

"Parikymmentä vuotta sitten Antti Arstilalla, Kaarlo Jaakkola ja Matti Tolosella oli suuri teoria. Niin sanotut antioksidantit olivat tuolloin lääketieteessä kuuma aihe. Kolmikko suositteli niiden käyttöä ratkaisuksi moniin kansanterveyden ongelmiin. He myös ryhtyivät kaupittelemaan antioksidanttihoitoja mitä erilaisimpien sairauksien hoitoon.

Asiaa ryhdyttiin toden teolla tutkimaan 1980-luvulla amerikkalaisten rahoituksen turvin. Tulokset ovat olleet pettymys. Antioksidanttipillereiden nauttiminen ei näytä ehkäisevän vakavia sairauksia. Kahdessa tutkimuksessa tulos oli jopa täysin päinvastainen: Suomalainen Setti-tutkimus, samoin kuin amerikkalaisten tupakoitsijoiden keskuudessa tehty tutkimus osoittivat betakaroteenivalmisteiden lisäävän keuhkosyövän ilmaantuvuutta.

Ruotsissa valmistui pari vuotta sitten laaja yhteenveto antioksidanttikirjallisuudesta. Sen mukaan vihanneksia kannattaa syödä - pillereistä ei ole hyötyä.

Antioksidanttihoitojen vannoutuneita kannattajia tutkimustulokset eivät ole horjuttaneet. Pillerikaupalla rikastunut Tohtori Tolonen muotoilee asian seuraavasti:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2000/05/15/pehmeita-hoitoja-kovaa-rahastus...

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1782

Kysymys lisäravinteiden merkityksestä jakaa yhteisön kahtia samalla tavalla kuin tiedeyhteisön mielipiteet jakautuvat kiisteltäessä roskageenien funktionaalisuudesta.    Puolensa valinnutta lienee turha ja tarpeetonkin käännyttää. Perusteellinen käännytys olisi kai mahdotontakin jo siitä syystä, että tietomme solun biologiasta ei siihen läheskään riitä.  Eikä varsinkaan minun tietoni.  On varmaan yhteisön kiinteyden vuoksi ihan hyvä, että yhteisö koostuu eri mieltä olevista yksilöistä ja ryhmistä. Minä tunsin lisäravinteiden tekevän hyvää; esimerkiksi väsymystä en ole tuntenut neljäänkymmeneen vuoteen aloitettuani niiden käytön, mutta ymmärrän, että on myös Arvo Ylpön kaltaisia ihmisiä, jotka eivät lisäravinteita tarvitse.

Vierailija

On se kumma jos ei ole 40 vuoteen väsyttänyt, vaan mitäpäs jos laittaisit pilleripurkkiin puolet kalkkitabuja ja katsotaan väsyttääkö puolet enemmän.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä1764

käyttäjä-3779 kirjoitti:
Se olikin artikkelin alussa:

http://www.ravintolisatiedotus.fi/ajankohtaista/omega-3-puhuttaa-kalaolj...

Ei ehkä voikaan olla täysin varma, että ketjun aloittanut artikkeli on täysin asiallinen?

"– Lisäksi on syytä todeta, että analyysissa on tarkasteltu vain tutkimuksia, joissa on annettu pelkästään kalaöljyä, ei muita sen kanssa synergisesti tai additiivisesti vaikuttavia, sydäntä suojaavia ravintolisiä, kuten D-vitamiini, berberiini, karnosiini, magnesium ja ubikinoni. Tällaisella cocktaililla voidaan saada merkttävästi parempi hoitovaikutus kuin monoterapialla, Tolonen muistuttaa."

Onkos käyttäjä 3779 Tolonen?

Ruokaölyn lisäksi pitää ostaa sinulta viittä muutakin tuotetta, niin sitten elää ainakin 75 vuotiaaksi, jos ei sitä ennen satu kuolemaan.

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1782

Varmaan ikäviä ylilyöntejä on tapahtunut ainakin alussa. Virallinenkin lääketiede lienee toisinaan erehtynyt. Monet ovat turhaan valittaneet esim. Kelan asiantuntijalääkärin hylätessä hoitavien lääkärien todistukset työkyvyttömyydestä tms.

Tieto on lisääntynytkin, eikä Tolonenkaan yleensä mainosta tuotteitaan sairauksia parantaviksi, vaan pikemminkin hoitoa tukeviksi.  Ei lääkärikään ole aina oikeassa; 70-luvulla erään kaupungin lääkäri, josta myöhemmin käsittääkseni tuli lääkäriliiton puheenjohtaja, haukkui C-vitamiinia käyttävät ihmiset hölmöiksi . Tuosta ajasta kuluneessa ajassa on tieto C-vitamiinin lähinnä positiivisista vaikutuksista kehossa lisääntynyt, kuten jussipussin hallitsemasta ketjusta ilmenee:

https://www.tiede.fi/comment/2312549

Berberiini on yksi keskeisistä Tohtori Tolosen tuotteista. Siitä ei varmaan ole negatiivista sanottavaa

https://www.selfhacked.com/blog/berberine-19-health-benefits-of-berberin...

Niin ainakin tällä hetkellä arvelen, mutta kuka tietää?

Kuten näkyy, olen puolustamassa omia uskomuksiani, vaikka en periaatteessa hyväksykään sitä.

Kirjoitustani on siis sisältönsä puolesta varmaan pidettävä asiattomana.

ekavekara
Seuraa 
Viestejä7584

Brainwashed kirjoitti:
”Ravintolisävalmiste” on sananakin puhdas oksymoroni, nimittäin perusterve ihminen saa kaikki tarvitsemansa ravinteet syömästään, ja jos se syömäpuoli taasen on lähtökohtaisesti yksipuolisen epäterveellinen, esim. prosessoiduista eineksistä koostuvaa, niin mitkään lisäravinteiden nauttiminen ei tilannetta tasoita, vaan edessä on tapauskohtaisesti ennemmin tai myöhemmin terveyden pettäminen.

Tuo pitää paikkansa vain ideaalimaailmassa. Todellisuudessa ihmisten ravinto voi olla hyvinkin vajavaista ja mm. alueellisista olosuhteista johtuvaa puutetta esiintyy Suomessa (esim. jodi, seleeni, d-vitamiini). Syömämme liha on pääosin kasvatettua (prosessoitua) ja poikkeaa merkittävästi esim. riistalihan koostumuksesta. Suurin osa hiilarilähteistä on liian nopeita ja vähäravinteisia (valk. vehnä, riisi). Kuitua on ruoassa aivan liian vähän ja maitoa kulutetaan aivan liikaa.

On siis osittaista itsepetosta sanoa syövänsä monipuolisesti, kun lähestulkoon kaikki ostamamme ruoka on jollain tavalla pelkistettyä. Jos tuota pelkistystä sitten korvaa ravintolisillä, niin mielestäni tilanne vain paranee, vaikka kaikkia syy-yhteyksiä ei pystytäkään tieteellisesti osoittamaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat