Seuraa 
Viestejä8864

Tänään otsikoihin on ponnahtanut kaksi asiaa - ”koko maan asuttuna pitäminen” [1 ja ravinnon riittävyys meille ihmisille, siis huonot satonäkymät [2 – Suomessakin, myös Ruotsissa.
Tunnetusti emme elä ilman vettä ja ruokaa – hengittääkin pitää. Nautimme vuosisadan helteestä, myös maailmalla – Algeriassa jopa Afrikan ennätys + 51,1 astetta C.

Miten onnistumme koplaamaan asuttamispolitiikan työnteko- ja oleilualueineen ja ruokahuollon eli ravintoketjun pellosta pöytään. Helposti, sillä noilla kahdella on selvä syy-yhteys. Vielä 1950 -luvulla oli noin 350 000 maaseututilaa – pieniä ja monilapsisia maanviljelysperheitä. Omavaraisuuskin taisi olla korkeammalla kuin nykyään. Tänään tiloja lienee alle 50 000.

Ruotsalaiset ovat huolissaan – näin kirjoittaa Helsingin Sanomat ---
[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005766924.html - ]
Ruotsi huolestui ruokahuoltonsa omavaraisuudesta – noin puolet Ruotsissa syödystä ruuasta tuodaan ulkomailta
Lukijakommentti: Ilkka Luoma 24.7.2018 - 7:52
Asiapitoista tekstiä, joka ei olisi Suomessakaan Keskustan tai Paavo Väyrysen propagandaa.

Asiakokonaisuus tässä pitää sisältää myös "koko maan asuttuna pitämisen" - idean, joka oli arkipäivää vielä 1950-luvulla. Tuon ajan jälkeen alkoi kaupungistuminen hiljalleen kiihtyä, kun perintömaita ei kaikille lapsille riittänyt. Osa "pakeni" leveämmän leivän perässä Ruotsiin.

Suomella pitää olla vieläkin kunnianhimoisempi tavoite ravinnon osalta kuin tuo ruotsalaisten 80 prosentin omavaraisuustavoite.

Me saatamme iäkkäämmästä päästä muistaa ravinto- ja viljapulan, kun kävimme sotaa Neuvostoliittoa vastaan - tuolloin olimme aika-ajoin aseveljemme Saksan kolmannen valtakunnan varassa, viljaa laivattiin Hitlerin varastoista meille.

Nyt emme tule käymään sotaa venäläisiä vastaan, ei ole Jatkosotaan yllyttäneitä tahoja olemassa, kuten 1941. Nyt käymme todennäköisesti "sotaa" kuivuutta*, pakolaisaaltoja ja maailmanlaajuista ruokapulaa vastaan - ei vielä ensi vuonna, mutta todennäköisesti jo 10-20 vuoden kuluessa.

Meidän täytyy kiinnittää huomiota ravintotuotantoomme - alkaen nyt, ja siihen antaa yllykettä kansamme suuri tahto ylläpitää "koko maa asuttuna". Sekin on selvitettävä mitä, miten ja missä viljelemme (kasvatamme) - lajikkeet ja menetelmät voivat muuttua hyvinkin radikaalisti, puhutaan jopa "proteiinihyönteisistä"!

Ravintotuotantomme osalta maanviljelijöiden ja ravinnontuottajien määrää pitää lisätä, ja se tarkoittaa oma-aloitteista ravintokasvatusta, joka taas tarkoittaa palstatoimintaa pientuottajina - ehkäpä luomuna!

Aikanaan Neuvostoliitto selvisi osaltansa omatoimisella palstaviljelyllä - saatiin hapankaalia ja suolakurkkuja. Nyt on aika ajatella ja toimia - ympäristö muuttuu, ja se muuttuu varmasti.

* Vinkki: Tutkitaan mitkä olivat nykyisen Syyrian kriisin juurisyyt - mitä tapahtui Syyriassa 2006-10? Erityisesti mitä tapahtui Syyrian maaseudulla! [3

.
Meillä Suomessa maanviljelijä on todella vaikeuksissa – eikä suurikaan taseomaisuus auta tulokseen – kuin lainan kuihtuvina vakuuksina!
[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10316738 - ]

Yle: ”Loppuuko ruis ensi talvena? Ruokaturvan asiantuntija on huolissaan Pohjoismaiden viljavarannoista. Vaihtelevat säät ovat ajaneet maanviljelijät ympäri Pohjoismaiden ahtaalle. Ensi talvena erityisesti rukiista saattaa tulla pulaa … ”

Nythän sitten saadaan sitä halpaa ulkomaan ruokaa! Vakavasti ottaen kunkin valtion, ainakin Suomen on ylläpidettävä oma riittävän monipuolinen ja mahdollisimman suuri ravinto-omavaraisuus!

.
Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (6)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31325

Ilkka Luoma kirjoitti:
Nythän sitten saadaan sitä halpaa ulkomaan ruokaa! Vakavasti ottaen kunkin valtion, ainakin Suomen on ylläpidettävä oma riittävän monipuolinen ja mahdollisimman suuri ravinto-omavaraisuus!

Oletko vakavissasi sitä mieltä, että muuan ystävällinen ja varakas herra Vlad naapurimaasta, jonka olen käsittänyt olevan sinulle melkein kuin henkilökohtainen kaveri, ei myisi meille muodolliseen kaverihintaan maataloustuotteita, jos meille tulisi tilapäisiä ongelmia?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8864

[2
...

Entä omavaraisuus, ympäristönmuutos ja ilmastopakolaiset – puhutaan reviiripuolustuksesta
[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005766927.html - ]

Ruotsissa roihuaa metsäpaloja ja Tanskassa maatalouden yli pyyhkäisee konkurssiaalto – Voiko pohjoismainen kesä olla liian kuuma?

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 24.7.2018 - 22:47
Todellisuus paistaa nyt täydeltä terältä. Gaia kuumenee, herää kysymys, onko nyt jo liikkeellä sellainen vyöry, joka ei pysähdy, vaan kiihtyy - alussaan hitaasti, mutta nopeutuen? Tosiaan Gaia kuumenee, olisiko jo totaalisesti jäähdyteltävä kulutustamme? [4
Mikä on suomalaisen ympäristöjälki? Entä amerikkalaisen? Nyt on ryhdyttävä omavaraisuusasteiden nostoon, ainakin ravinnon osalta. Nälkäisiin, liian nälkäisinä ei voi enää luottaa. Nälkä sumentaa.

.
Tutkimus kertoo, että me haluamme Suomessa pitää koko maan asuttuna

[ … on helppoa sanoa jotain inhimillistä, isänmaallista ja toisiamme huomioivaa, kun ei tarvitse vielä raottaa pussia – kyse siitä, missä asumme, missä teemme työtä ja missä nautimme vapaa-ajasta. Suomi on hyvä maa, ja sitä asuttaa Suomen kansa joko tiivistyy kaupungistuen tai sitten hajaantuen, halutessaan stressitöntä rauhaa, pienuutta ja idyllisyyttä kaukaa kasvunhuutokeskuksista … ]

Ylen kysely koko Suomen asuttamisesta villitsi keskustalaisia – Tutkija: ”Koko maan asuttuna pitäminen ei ole todellisuutta”

Ilkka Luoma 23.7.2018 - 19:11
Aivan ensimmäiseksi kaksi eri asiaa, kansalaisten halu ja sitten miten ja mistä maksetaan ne haja-asuttamisen käynnistämisen alkukulut. Nyt on kysymys edellytysten täyttymisestä - luontaisesti tai järjestetysti.
Miten luodaan hajautettu työnteko "koko maahan"? Kukaan, eikä mikään halua kirjaimellisesti koko maata asutuksi, on kysymys asutushajaumasta mallia 1940-50 luvuilta.
Ei Korvatunturille kukaan nytkään halua? Omavaraisuuden tavoittelu ajaa asutusta enemmän hajaantuen. Valtiovallan velvollisuus on ennen maailmanlaajuista ravintopulaa tukea kaikin keinoin maallemme ravinto-omavaraisuutta, tämä lisää asutushajautumista, erityisesti luomuviljelyllä.

Jatkamme samasta aiheesta ---
[ ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005767013.html - ]

Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 23.7.2018 - 20:48
Maailma kokee lähivuosina vaikean ravintopulan. Suomi on asukaslukuun saa nähden suuri maa, jossa on paljon viljelykelpoista maa-aluetta. "Koko maa asuttuna" merkitsee paljon mahdollisuuksia viljelyyn ja maatalouteen, sillä jo Euroopassa on valtioita, jotka eivät voi saavuttaa elintarvikeomavaraisuutta!
Me voimme auttaa, sillä Suomi voi olla jopa ylituotantovaltio monien ravintokasvilajien osalta. Näin paluu maalle on tosiasia ja se edesauttaa näin luontaista asutuksen hajautumista.


Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä46186

"Billions of people in thousands of cities around the world will soon be at risk from climate-related heat waves, droughts, flooding, food shortages and energy blackouts by mid-century, but many cities are already taking action to blunt such effects, says a new report from a consortium of international organizations.

The report, called The Future We Don't Want, estimates that by 2050,

1.6 billion people living in more than 970 cities will be regularly exposed to extreme high temperatures.

Over 800 million living in 570 cities will be vulnerable to sea-level rise and coastal flooding.

650 million, in over 500 cities, will be at risk of water shortages.

2.5 billion people will be living in over 1,600 cities where national food supplies will be threatened.

The power supply to 470 million people, in over 230 cities, will be vulnerable to sea-level rise.

215 million poor urban residents living in slum areas in over 490 cities will face disproportionate climate risks."

https://phys.org/news/2018-06-climate-billions-peoplemany-cities-action.... .

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8864

[3
...
Entä nyt, kun asutuksella, työnteolla, ravinnolla ja reviiripuolustuksella on yhteinen merkitys – silti yhdistävänä omavaraisuutena?

Ympäristönmuutos voi kiihtyä hallitsemattomaksi. Se tarkoittaa ravintotuotantokatastrofia jonnekin ja ehkä toisaalle aivan uusia maailmanlaajuisia mahdollisuuksia – Venäjästäkö maailman ruoka-aitta? [5

Ympäristön muuttuessa saamme tänne runsaiden vesien äärelle paljon ilmastopakolaisia – eteläisestä Euroopasta, joka saattaa aavikoitua – ehkä vieläkin enemmän vanhoista siirtomaista, jotka lähinnä nykypäivän EU-Euroopan kolonnialistiset valtiot surutta ryöstivät satojen vuosien ajan – orjuuttakaan unohtamatta [6.

Evoluutio junaili satojen miljoonien vuosien aikana reviiripuolustuksen huolehtiakseen satunnaisesti tasapainoisen kilpailun myötä kullekin lajille elämän edellytykset ja sallitun elinpiirin – lisääntymistä varten, joka onkin evoluution ainoa tavoite ja lopullinen päämäärä, jo yli miljardin vuoden ajan.

Viitteet:
[1 VASTAKOHTA … ~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254419-juhana-vartiainen-napayttaa-kyse... -
[2
[3
[4
[5 ~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruok... -
[6 Kts. Erik Dammann ”Tulevaisuus käsissämme” -Otava 1981

...
Kuva - Enemmän ihmisiä maalle ravinnon tuotantoon - ehkä luomuna?

.
Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8864

jussipussi kirjoitti:
"Billions of people in thousands of cities around the world will soon be at risk from climate-related heat waves, droughts, flooding, food shortages and energy blackouts by mid-century, but many cities are already taking action to blunt such effects, says a new report from a consortium of international organizations.

The report, called The Future We Don't Want, estimates that by 2050,

1.6 billion people living in more than 970 cities will be regularly exposed to extreme high temperatures.

Over 800 million living in 570 cities will be vulnerable to sea-level rise and coastal flooding.

650 million, in over 500 cities, will be at risk of water shortages.

2.5 billion people will be living in over 1,600 cities where national food supplies will be threatened.

The power supply to 470 million people, in over 230 cities, will be vulnerable to sea-level rise.

215 million poor urban residents living in slum areas in over 490 cities will face disproportionate climate risks."

https://phys.org/news/2018-06-climate-billions-peoplemany-cities-action.... .

...

https://www.tiede.fi/keskustelu/73937/etelainen-eu-kuivuu-aroutuu-jopa-a...

Etelä-Eurooppa aroutuu, jopa aavikoituu!?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Oliko YK:n määräämien opetussuunnitelmien linjaukset 1980-luvulla väärät. Silloin opetettiin, että kaikki tämän sukupolven asukaat voivat mennä naimisiin, perustaa perheen ja elää rauhallisissa olosuhteissa vanhoiksi asti, mutta mistään kuoleman jälkeisestä tulevaisuudesta ei ole paljoa toivoa tälle sukupolvelle.

Kristittyjen pää alkoi nimittäin 1990-luvulla opettamaan, että vain rikkaat saavat tästä edespäin lisääntyä ja hankkia lapsia. Kukaan sellainen joka laittaisi lapsensa valtion ylläpitämään päiväkotiin ei saisi enää lisääntyä. Ja vielä 1998 alkoi orastaa ajatus siitä, että väestönlisäystä hillittäisiin vielä rajuimmin keinoin. 

Voidaanko asettaa mahdollinen vastuu YK:n harteille? Uskontojen näkökanta on ollut ääritiukka 1990-luvulta alkaen. 

Mitään muuta linjausta en ole kuullut kuin tuon väestönkasvun hillitsemisen. Mutta törmäsin vähän aikaa sitten siihen , että nykyperuskoululaiset harrastavat kloonauksen tutkimista sekä kuoleman jälkeisen elämän mahdollisuutta. He sattavat saada solunsa geenipankkiin, josta heidät parin sadan vuoden kuluttua kyetään herättämään eloon. Vai mistä on kyse? Onko niin, että YK luottaa tieteen kaikkivoipaisuuteen?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat