Seuraa 
Viestejä10361

”Viisaus ja pätevyys” ansaittuina/ ansaitsemattomina ansioina ovat ihmisperäisiä näkökulmia, joilla me koetamme usein epämääräisesti luokitella (pisteyttää) toinen toisiamme. Sen voisi liki varmasti sanoa, että harva pitää itseään tyhmänä tai niin yksinkertaisena, ettei oivaltaisi elämässä säilymisen perussäveliä – ne ovat luonnostaan istutettu vuosituhantiseen perimään* -

noista elämän perussävelistä löytyvät ne oleelliset tekijät arvioitaessa kykyämme jatkaa sukua ja nähdä iloa ja onnea edes niinä harvoina hetkinä, mikä työltä so. lopulta ravinnon etsimiseltä vapaa-ajaksi jättää! -näinkö evoluutio halusi niukkuuden myötä ohjata?

Helsingin Sanomat kirjoitti toimittajansa Anna-Sofia Bernerin näppäimistöltä ellei jopa puolirobotoituna tekstin [~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005786992.html - ], joka on lukemisen arvoinen – suosittelen lämpimästi.

Teksti oli niin kiintoisaa (Otsikoituna: ”Mitä siitäkin tulisi, jos asioista päättäisivät vain kaikkein älykkäimmät ja ansioituneimmat?
… Ingressin kera: ”... Syntyisi uusi ja entistäkin ylimielisempi eliitti, sanoi mies, joka keksi meritokratian ja ennusti samalla populistien suosion”, … että se tuotti tällaisen vastineen:

”Valta haisee. Haju on sananmukaista. Muurahaiset eivät pohdi filosofiaa älykkyydestä tai sen ahkerasta käytöstä. Populaatiobiomassaltaan kutakuinkin ihmiskunnan kanssa samankokoiset muurahaiskoloniat elävät "proletariaatin diktatuurissa", jossa älykkyyden joukkoistuminen on sisällytetty hajuviestintään, jossa on vain yksi tavoite.
Evoluutio loi lisääntymisen tärkeimmäksi tavoitteeksi - lajista riippumatta. Muurahaisilla ei ole kuningasta, heillä tai niillä on munintakone, jota kuningattareksi kutsutaan. Kuningatarta huolehditaan vain niin kauan, kun se tuottaa "älykkäitä" munia. Kun aika koittaa, joukkoistunut älykkyys säätää järjestelmää, ja on aika uudistua.
Muurahaisilla, joita on tituleerattu ahkeruuden perikuviksi ja aitososiaalisiksi, on ollut aikaa kymmeniä miljoonia vuosia kehittyä yhteiskuntarakenteeksi - superorganismiksi jossa kolonioittain ei ole eriarvoisuuden ongelmia. Haju ratkaisee, oletko oikeassa paikassa.
Meillä ihmisilläkin kuulemma naaras saattaa mieltyä tiettyyn uroksen hajuun ja haluaa ainakin osaksi sen myötä lisääntyä tämän kanssa?
Onko ulkoinen ja keinotekoinen tuoksuttaminen etäännyttänyt meidät hajuista, joiden tarkoitus oli viestiä todellisuutta? Miksi me harhautamme omia vuosimiljoonaisia hajureseptoreitamme?
Olemmeko markkinamekanististen tavoitteiden - näyttö- ja vertailutalouden uhreja?

...
Entä se paljon puhuttu meritokratia, joka ymmärretään osaaja-asiantuntijavaltana, missä tieto, taito ja lukuviisaus kohtaavat ansioiden mukaisesti [!] – miten meitä vuosimiljoonat ohjannut evoluutio näkee jatkumokuvan, jossa tämä meille sattumallinen ja osin satumainen evoluutio ylläpitää omaa ohjaavan elämän kantorataa – kuolemattomuutena.

Missä mennään ihminen, kun vertaamme itseämme ja biomassaamme koko muuhun biosfääriin nähden? Onko osamme jo aivan liian suuri ja näin ESH - Elämän Suuri Harventaja on jo käynnistynyt … ?

Saammeko me nyt sitten ansioidemme mukaan paluun lähtöruutuun?

Meritokratia by Wikipedia ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Meritokratia -
...

Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat