Seuraa 
Viestejä8643

Onko kukaan tullut ajatelleeksi miten vahva valuutta markka oli. Sehän vastasi torikaupassa ja kuppiloissa nykyistä euroa. Monessa muussakin pikkukaupassa se oli älyttömän vahva. 500 markalla sai aivan hyvän kesäauton kaksilla renkailla. Saako nyt 500 eurolla?

Mielettömän kova juttu oli se markka.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (9)

500 eurolla saa uudet renkaat. Mäkkäristä irtoaa juustohampurilainen tosin eurolla vai oliko parilla. Eli toisin paikoin hinnat ovat nousseet, mutta toisin paikoin euro vielä on vahva. Mutta huoltamolla munkki ja kahvi on kyllä ihan sairaan kallista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
BUSHMAN
Totta, hinnat kuusinkertaistuivat
euron myötä. Vuosisadan suurin kusetus

Mä olen pitänyt hinnat kurissa: Termari mukaan ja essolle kaffelle. Luen kaikki sanomalehet siellä siemaillessani kaffiani pullan kanssa.

Tankkaan aina dieseliä kaksi jerrykannua täyteen ja tankkiin kolme litraa 95. Maksettuani tankkaan vielä tankin täyteen ja huristan paikalta pois.

Ikkunanpesunesteet ja öljyt saan ottohintaan suoraan huoltoasemien eteisistä. Mökkipuitä myös samasta paikasta ilmaiseksi.

Alkossa on yllättävän helppoa tyhjentää kymmenen kossupulloa salkkuun jonka sisällä on säiliö.

Vaatteet hankin paikallisilta nisteiltä antamalla kenkien ja vaatteidenb kokonumerot ja tyypit ja he hakevat tavaran 80 % alennuksella.

Asioin vain Siwoissa. Ostan maitoa ja leipää, loput tavarat tungen edustaskuun, muniin ja huppariin.

Tupakat otan aina paikallisen kaupan takapihan purkurekasta. Sieltä saan myös ilmaiseksi, leivät, viinerit ja kahvipaketit.

Pankissa käyn ruuhka-aikaan kun eläkeläiset nostavat tilinsä tyhjiksio. Seuraan mummoja ja pappoja u,los aina kotipihoille asti ja pihistän lompakom sopivassa saumassa.

Autoon vara-osat saan hakemalla koe-ajolle samanlaisen auton mikä minulla on ja ajettuani tallille irroitan kaiken hyödyllisen ja laitan vanhat paskat omasta pirssistä tilalle. Akku on nopein hankinta heti ilmanputsarion jälkeen.

Maastopyörät nostetaan kyytiin pyöräparkrista ja ylimääräiset viedään kirpparille myyntiin.

Minulla on kymmeniä kuvitteellisia sairauksia, joihin lääkärit kirjoittavat tarvittavia reseptejä, jotka sitten sosiaaalitoimisto makssaa. Minä myyn 1000 % voitolla aineet narkkareille ja lääkkeiden väärinkäyttäjille.

Olen iloinen että euro on olemassa. Nyt tienaan hankinnoillani n. 6 kertaa enemmän.

Paul M
Onko kukaan tullut ajatelleeksi miten vahva valuutta markka oli. Sehän vastasi torikaupassa ja kuppiloissa nykyistä euroa. Monessa muussakin pikkukaupassa se oli älyttömän vahva. 500 markalla sai aivan hyvän kesäauton kaksilla renkailla. Saako nyt 500 eurolla?

Mielettömän kova juttu oli se markka.

Euroa markkaan vertailtaessa on otettava huomioon pari asiaa.

Ensinnäkin kuinka pitkän ajan taakse vertaillaan. Luonnollisesti inflaatio on nostanut sekä hyödykkeiden hintoja, että tuloja. Nykyään sekä palkat, että hinnat ovat paljon suurempia kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Vuonna 2001 milloin oli vielä markka käytössä ei huoltoasemalta saanut enää kahvia markalla. Hintoja vertailtaessa kannattaa laajentaa näkökantaa muuhunkin, kuin muutamaan tuotteeseen tai yhteen toimialaan. Hinnat muuttuvat mustakin syystä, kuin rahan vaihdosta. Esim. ruoka on kallistunut ja vaatteet tulleet halvemmaksi.

Toisekseen markka oli kiinteä valuutta eli sen arvoa pystyttiin keinotekoisesti muuttamaan. Lähinää devalvaatiolla pystyttiin pitämään teollisuutta kilpailukykyisenä. Tosin ulkomaanvelkaa jouduttiin myös maksamaan entistä suuremmalla määrällä omaa rahaa, eikä siitä velanmaksusta meinannutkaan tulla mitään.

Tuolta löytyy mielenkiintoista selattavaa: (ei toimi operalla) statfin

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Ei verrata euroa markkaan vaan markkaa euroon nyt. Markka oli melkoinen tekijä. Jotain autoremppoja sai 200 markalla. Siis aivan kunnollisia juttuja. Jarrujen laittoa ja öljyn vaihtoa suodattimineen. Saako 32 eurolla jotain autoremppaa? Euro on mikä on. Markassa oli vääntöä.

Myös yrittäjänä jo 90 markan laskun kirjoitus oli jotain. 15 euron laskua ei kehtaa kirjoittaa nyt kenellekään. Vasta 200 alkaa olla mielekäs laskun suuruus jostain puuhastelusta. Eikä siitä tule vielä urputusta.

Tässä markkahommassa on jokin ekonoominen epäjatkuvuusjuttu. En tajua teknokraattina miten siihen saisi otteen. Siinä on lineaaristen ja hillityn hallittujen talousmuuttujien jatkumossa voimakas särö ja suuri siirros. Liittyykö hommaan salaliittoja? Tässä samaisen siirroksen ja epäjatkumon räjähdyksessä on nimittäin myös entinen Neuvostoliitto kuopattu. Oliko vahvan markan takana joku tuntematon vääntömomentti pimeän kaupan kautta?

Ehkä jutusta tehdään joskus vielä väitöskirjaa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Ei verrata euroa markkaan vaan markkaa euroon nyt. Markka oli melkoinen tekijä. Jotain autoremppoja sai 200 markalla. Siis aivan kunnollisia juttuja. Jarrujen laittoa ja öljyn vaihtoa suodattimineen. Saako 32 eurolla jotain autoremppaa? Euro on mikä on. Markassa oli vääntöä.Minkä vuoden markkaa pitäisi verrata? 1963 markasta napsaistiin pari nollaa perästä pois. Ennen tätä tuotteet olivat 100 kertaa kalliimpia, mutta myös tulot. Lisäksi inflaatio on aina syytä ottaa huomioon.

Ja kyllä vanhoihin autoihin saa edelleen korjauksia melko halvalla, kunhan ei vie niitä merkkihuoltoihin. Nykyautoissa on paljon enemmän elektroniikka, mikä vaatii erikoisempia työkaluja. Näitä osia ei voida enää korjata huoltoasemien korjaamoilla, joten näiden osien korjaamisesta ei ole kovaa kilpailua.On oikeastaan kohtalaisen sama jos auton korjaaminen maksaa 200mk jos kuukausitulot on 2000mk, kun verrataan siihen, että korjaaminen maksaa 200€ ja kuukausitulot on 2000€.

Koskaan aiemmin ei kulutushyödykkeistä ole ollut niin suurta valikoimaa, kuin nykyään. Jos nykyään kuluttaisi rahansa siihen samoihin tuotteisiin, kuin vaikkapa 70-luvulla jäisi käteen varmaan paljon enemmän rahaa.

Paul M
Myös yrittäjänä jo 90 markan laskun kirjoitus oli jotain. 15 euron laskua ei kehtaa kirjoittaa nyt kenellekään. Vasta 200 alkaa olla mielekäs laskun suuruus jostain puuhastelusta. Eikä siitä tule vielä urputusta.

Jos oletetaan, että viimeisen 30 vuoden keskimääräinen inflaatio olisi ollut 5%. Olisi rahanarvo tässä ajassa muuttunut ~4.3 kertaiseksi. Eli yksinkertaistettuna tuo vuonna 1976 90mk vastaisi nykypäivänä n. 65 euroa.

Kirjastosta tuli tällä viikolla 2€ lasku

Kyllä tässä sellaista kusetuksen makua on ilmassa.

Virallisestihan hinnat on vain laskeneet euron myötä tai ei ainakaan juuri nouseet. Näin varmaan onkin, kun katsotaan asiaa ns. vertailukorin (tai mikä lieneekään) sisällön pohjalta (joka lienee enimmäkseen päivittäistavaroita).

Mutta kaiken harvemmin ostettavan nippelitavaran (joka ei koriin sisälly) hinta on kyllä suoraan kerrottu kuudella. Esim. tarviliikkeissä seinäproput, joita myytiin markka aikaan 20p/kpl, maksavat nyt 20snt/kpl. Sama näyttäis käyneen melkein kaikissa erikoisliikkeiden pikkutavaroissa ja naosteltavissa. Samaten VR:n asemien veskimaksu oli ennen 2mk, nyt se on 2€, jne.

Tosi vaikea uskoa väitettä, että hinnat eivät olisi nousseet.

Viirupöllön mainitsema vertailukori onkin selittävä taikasana. Tämä virtuaalikori on keskivertoisten kulutustavaroiden kooste, jonka sisältämien tuotteiden ja palveluiden hintoja seurataan Tilastokeskuksen toimesta.

Vaan tosielämässä jokaisen talouden vertailukori on erilainen, elämäntilanteesta riippuen.

Mummolassa ei viinan halventuminen tai bensan kallistuminen tunnu missään, kun viinaa ei juoda eikä autoa ole. Suurelle osalle suomalaisia taas auto on ehdoton välttämättömyys. Nippeleitä meikäläinen ostaa tosi harvoin, mutta lääkkeiden tai sairaalamaksujen hinnankorotukset tuntuvat oitis.

Jokainen tillistelee hintamaailmaa sen oman korinsa pohjalta, siitä omasta lompakosta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat