Seuraa 
Viestejä8872

Kiina oli edellisen kerran maailman suurin meri- ja kauppavalta jo 1400 -luvun alun ”löytämisen maailmassa” … sensaatiopuolidokumenttiromaani ”Kun Kiina löysi maailman” -Gavin Menzies [1 kertoo osin uskomatonta löytämistä navoilta toiselle – liki kaikkine mantereineen kiinalaisten keisari Zhu Di' n luottoamiraalien toimesta. Varmaa on se, että kiinalaiset dzonkkilaivastot ulottivat matkansa Intiaan, Afrikkaan, Lähi-itään ja Australiaan sekä kaikkiin maihin ennen noita ”ääripisteitä”.

Tänään Kiina on jälleen maailman suurin – monilla mittareilla; maailmantaloudessa, vientitoiminnassa, ulkomaankaupassa, väestöltään ja kansallisen taloutensa osalta [2 – vain sotavoima puuttuu, jääden siinä kolmanneksi – Yhdysvaltojen ja Venäjän taakse, ollen kuitenkin suvereeni kolmas.

Tosin maailman sotilaallista(-kin) tasapainoa vaateroi Kiinan ja Venäjän ainakin toistaiseksi lisääntynyt yhteistyö, myös sotilastekniikan alueella – puhumattakaan muista yhteisistä näkemyksistä yhden maailmannavan politiikan kumoamisesta [3 – moninapaisemmaksi eli kauppapoliittisdemokraattisemmaksi ilman sotaväen tapahtumiin puuttumisen uhkaa.

[ ~ https://www.fiia.fi/en/publication/xi-jinping-thought-and-chinas-future-... - ]

Edelleen tänään lännenmiehen perinnemedia näkee Kiinan uhkana
[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10359046 - ]

Eikä vain uhkana, vaan epäkorrektien ja läntisin lasein laittomien ja yksipuolisten epäreiluuksien tekijänä – varastaen patentteja, rikkoen niitä ja vetäen härskisti ”kotiin päin”. Onko näille syytteille ja väitteille perää? Voi olla, jos koemme motiiveiksi lännenmiehen, lähinnä USA' n kauppamenetykset ja raskaan ulkomaankauppavajeen – erityisesti Kiinan kanssa.

Amerikkalaiset haluavat ostaa kiinalaista tavaraa ja hömppää – näinkö markkinointi ja mainonta tai ahneus saada lisää ja lisää [4 on jo tehnyt tehtävänsä? Ehkä, mutta kiinalaiset eivät pakota ostamaan – he hyödyntävät ne kilpailutekijät, joita heillä on tässä vaiheessa työkalupakissa. Toisaalta erään korkean kiinalaisen diplomaatin sanoin – puhuttaessa US presidentti Donald Trumpin tempauksista - ”Kaikki valtiot ajavat ensisijaisesti omia etujaan”.

Selvä syy läntisten valtioiden (pl. Saksa ja Japani) epäreiluuden väitteille on lännen yritysten ”houkuttelu” Kiinaan, jolloin mukana meni myös työpaikat siirtyneiden osalta ja enemmänkin, sillä alihankintaketju saattoi muuttaa mukana maailman suurimmille sisämarkkinoille - potentiaalisesti, halvan toverin ahkeran tunnolliseen työrytmiin kuin olemattomien ympäristölakien erinomaisten voittomarginaalien mahdollistamaan maailmaan.

Niin, Kiinahan ei pakottanut näitä yrityksiä tahkoamaan voittoja, kuten Nokia Oyj aikanaan, joka peittosi muiden alueiden ahdinkoa suurilla Kiinan voitoilla.

Nyt kerrotaan, että robotiikan ansiosta nuo lännen kiinalaistuneet tehtaat palaavat osin takaisin, kyllä – ja se on hyvä asia itse Kiinalle, jossa yllättäen on ovella työvoimapula, niinpä tänään Kiinassa on jo absoluuttisesti eniten robotteja korvaamassa ihmiskäsiä.

Toisaalta kiinalaiset yhtiöt siirtävät omia tehtaita halpatoverien maihin [5 – Vietnamiin, Laosiin, Bangladeshiin ja Intiaan sekä enenevässä määrin Afrikkaan – olihan keisareiden Kiinalla Afrikan ”löytämisen” riemua jo 1400 -luvulta.

Kiina on myös suurin ympäristömyrkyttäjä ja saastuttaja?

Pitää paikkansa absoluuttisesti – tänä päivänä, mutta Kiinan maailman suurimmat ympäristöongelmien korjausinvestoinnit ovat parantaneet jo tulosta – Kiina puhdistuu [6, ja häkellyttävän nopeasti tuotantokoneen suuruuteen nähden – unohtamatta, että lännen tehtaat menivät ”tekemään tarpeensa” kiinalaisten taskuun 1990 -luvun alkutaipaleelta lukien ...

.
Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (17)

molaine
Seuraa 
Viestejä2265

Mikä on pointti? Nesweekin kansikuva, Menziesin satukirja ja paljon itsestään- ja epäselvää höpötystä. 

Ilkka Luoma:
"Näyttäisi olevan samoja ip-osoitteita kuin täällä ;-)"
"Mobiili ip löytyy helposti, kun sen osaa ja tietää täysin laillisen ohjelman, niin ja että osaa käyttää sitä. Lakimiehet eivät ole löytäneet laillisen ja myynnissä olevan ohjelman käytöstä mitään laittomuutta! Koodi - Särki 887."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8872

[2

...

… – muistamme nuo olemattomat ympäristölait, joita on muun muassa suomalaisten ympäristölakiasiantuntijoiden myötä tiukennettu Kiinassa kovaa vauhtia, ollen yllätys myös monille länsitehtaille. Kiinan on pakko olla maailman suurin ympäristöongelmien parannusinvestoija!

Kiinalainen II-kulttuurivallankumous – yhä marxilaisuutta?

Kyllä ja ei. Keskushallinto peräänkuulutti marxilaisuuden jatkuvuutta [7, miksi? Samaan aikaan kiinalaiset rikastuvat henkilökohtaisella tasolla maailmassa eniten; siellä on eniten miljardöörejä kuin Yhdysvalloissa ja enemmän miljonäärejä kuin EU' ssa – reaalisesti ja totuudellisesti vertailumitattuna – huomioiden PPP bruttokansantuotteesta, jonka myötä Kiina on myös maailman suurin talous [2.

Ottaako Kiina näin väestöosuudellisen osuutensa maailmastamme – raaka-aineina, jalostuksena (lisäarvontuottajana!) kuin kulutuksena – ehkä, ehkä ei, sillä jos kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten norjalaiset, amerikkalaiset tai suomalaiset – hukkuisimme ja läkähtyisimme – johonkin. [24]

Kiinasta on kirjoitettu paljon länsilasien läpi

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2012/11/sakenointia-idan-ja-lannen-kohta... - ]

… niin pahassa kuin yllättäen ”hyvässä”. Miksi me näemme niin paljon negaatioita Kiinasta, miksi me emme ymmärrä kiinalaisuutta, joka on yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisista korkeakulttuureista.

Miksi emme ymmärrä kiinalaista toveria, jonka kiistattomasti sivistynein tapa on olla puuttumatta muiden kolmansien sisäisiin asioihin, jotka eivät Kiinalle ja kiinalaisille kuulu.

Miksi me täällä lännen demokratioissa sekaannumme muiden sisäisiin asioihin, ottaen oikeuden olla opettaja, arvostelija ja vaatija ja nyt USA' n myötä myös kiristäjä, … ” … älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon …, ellet tottele minua, laitan sinulle pakotteita (Venäjä, Iran, Meksiko ja niin edelleen), ja jos nekään eivät riitä hyökkään kimppuusi” (Afganistan - mandaatilla, Irak kuten Syyria – ilman mandaattia). Näinkö se menee?

Mikä erottaa meidät kiinalaisista?

Aivan perusjuurisyihin mennäksemme, se on paljolti ymmärtämättömyys (hyväksymättömyys ja epäluulo, pelko?) kiinalaista kulttuuria, tapojen maailmaa ja historiaa kohtaan.

Aivan ensimmäiseksi olisi perehdyttävä tuohon Kiinan henkisesti rikkaaseen vuosituhantiseen historiaan – ollen painottamatta liiaksi vain Mao Zedongin aikakautta, joka oli lyhyt pyrähdys keisareiden maailmaan nähden.

Meillä Suomessa on vähän sinologeja, joilla olisi kokonaisvaltaisempaa näkymää ja ymmärtämisensä todentumista laajemmalle lukijakunnalle – vain muutamia.

Kiinalaista tapakulttuuria oppii vain seurustelemalla heidän kanssaan ja omaksua näkymä kirjaimellisesti kirjaimettomasta maailmasta, jossa kuvat projisoituvat kiinalaisille elämänfilosofian pohjaksi – josta esimerkki tässä:

[HS] Emojit: ”Onko hymyilevä emoji tyly vai iloinen? ”Tekohymy”, tyrmää pekingiläinen Wang Xueying – Kiinassa emojit ovat täynnä piilomerkityksiä

” -HS-otsikko

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005797744.html -

Ote: ” … hymynaama lienee maailman tunnetuin naama – mutta Kiinassa sen käytön kanssa kannattaa olla varovainen. Ainakin silloin, kun kyseisellä emojilla tehostaa älypuhelimella lähetettyjä viestejä. … Paikalliset nimittäin saattavat ymmärtää sen aivan toisin … ” -HS-toimittaja Katriina Pajari

...

Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8872

[3

...

Lukijakommentti allekirjoittaneelta: ” … Kiinalainen lukee "elokuvaa", kun me täällä Suomessa tavaamme kirjaimista sanoja. Kiinalaisilla jää yksi turha välivaihe pois - tuo tavaaminen. Kiinassa kuvat eli merkit soljuvat silmiin, antaen tulkinnalle hienokseltaan monimielisyyttä. Tuo monimielisyys ohjautuu koetuiksi käytänteiksi, ja tämän vuoksi Kiinassa vallitsee sanaton ymmärrys, usein ilman turhaa puhetta … ” [Jatkuu linkistä ~ https://jontikka.blogspot.com/2018/08/emojit-kiinalaisille.html - ]

[8 ”Kiinan ja länsimaiden ideologinen kilpailu kiihtynee” -UPI-FIIA kiina-asiantuntija Jyrki Kallio … Ote: ” … Kiina rakentaa parhaillaan alueellista kohtalonyhteisöä Keski- ja Kaakkois-Aasiaan silkkitiehankkeillaan. Niiden tueksi luotujen instituutioiden avulla Kiina haastaa vallitsevaa maailmanjärjestystä. Kiinan pitkän aikavälin päämääränä on kansallinen uudelleenherääminen ja länsimaailman kulttuurisen ylivallan lopettaminen. Kiinan näkökulmasta kansainvälisten suhteiden merkittävin vastakkaisasettelu liittyy arvoihin: yleismaailmalliset arvot ovat uhka kiinalaisille arvoille, ja siksi on odotettavissa, että ideologinen kilpailu Kiinan ja länsimaiden välillä kiihtyy … ” ja linkki englanninkieliseen UPI-julkaisuun, numero - Briefing paper 243 ~ https://www.fiia.fi/en/publication/xi-jinping-thought-and-chinas-future-... -

Olemme saaneet myös positiivista kirjoitusta lännettyneen mediakonseptin (osin West trolling manipulation -tyyppinen kiertoilmaisu parhain päin vain länsilasien takaa tuijotellessa – ajattelukoneiston kesännolla olona) lisäksi ---

Ote: ” … Ostovoimakorjatulla bruttokansantuotteella mitattuna Kiina ohitti Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena vuonna 2016.Forbes-talouslehden mukaan Kiina saa kaksi uutta dollarimiljardööriä joka viikko ja miljardöörien lukumäärä on jo ohittanut Yhdysvallat. Maan talouden dynaamisuutta kuvaa hyvin myös se, että kiinalaismiljardöörit eivät ole perineet omaisuuttaan vaan luoneet sen itse … ” -Iltalehti – reportaasi – Mika Horelli

Linkki: ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201808192200921837_ul.shtml -

Allekirjoittaneen kommentti: ”Harvinainen kirjoitus. Yleensä Kiinasta löydetään vain negatiivisia asioita. Mistä muutos? Lukijapalaute on varmaankin toiminut, siksi moni on jo Kiinassa käynyt - lähinnä juuri Shanghain kaltaisissa kaupungeissa. Tosin maalla asuu yli 650 miljoonaa kiinalaista, siis enemmän kuin EU' ssa yhteensä. Kiinan maaseudulla tulotaso on puolet kaupungeista, joissa asuu myös yli 650 miljoonaa ihmistä” [24]

Entä nyt kun Kiina löysi uudelleen maailman?

Kiinan toiselle kaudelle valittu ”kolmen tuolin haltija” – presidentti Xi Jinping kertoi, että kiinalainen elämänkatsomus ja -kauppatapa kuin ymmärrys elämäisen ehdoista ovat jo vientituote. Mitä tämä merkitsee, varsinkin kun Kiinan määräsuhde maailmastamme on ~1,4/7,7 – esimerkkinä meidän suomalaisten osuus olisi 0,0055/7,7, näinkö Kiina on oikeutettu ottamaan/ ansaitsemaan rooliasuunsa sen vaikuttavuuden, mitä tänään US pitää valtahegemoniana määräsuhteella ~0,32/7,7?

… – onko tuo amerikkalainen yksinapaisuus oikeudenmukaista, kun Kiinassa on yksin liki sama määrä ihmisiä kuin koko läntisessä maailmassa ja sen demokratiahokemallisessa ristiriitayhteisössä – sisältäen osin päätösvallaltaan mahoutuneen Euroopan Unionin, jonka määräsuhde on ~0,5/7,7 – josta me taas Suomena edustamme demokraattista noin kahden prosentin päätösvaltaa.

...

Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

molaine
Seuraa 
Viestejä2265

Ilkka Luoma kirjoitti:

Meillä Suomessa on vähän sinologeja, joilla olisi kokonaisvaltaisempaa näkymää ja ymmärtämisensä todentumista laajemmalle lukijakunnalle – vain muutamia.

No voi pyhä jysäys taas tätä alentuvaisuutta! Suomessa on vähän sinologeja ylipäätään. Se, että Ilkka Luoma tuota joukkoa arvostelee (en tosin ole ihan varma mitä kokonaisvaltaisempi näkymä ja ymmärtämisen todentuminen tarkoittaa) on kyllä aika paksua. 

Ilkka Luoma:
"Näyttäisi olevan samoja ip-osoitteita kuin täällä ;-)"
"Mobiili ip löytyy helposti, kun sen osaa ja tietää täysin laillisen ohjelman, niin ja että osaa käyttää sitä. Lakimiehet eivät ole löytäneet laillisen ja myynnissä olevan ohjelman käytöstä mitään laittomuutta! Koodi - Särki 887."

Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Jaa olisi mukava tietää ketkä kaikki ovat olleet mukana ajamassa Kiinan taloutta nousuun ja ehkä yhä vielä ajavat. Ainakin Länsi-Eurooppa ja Japani kaiketi sijoittivat "KAIKEN" Kiinaan NWO eli UMJ:n nimissä? Missä mielessä Kiinaa  voidaan pitää yhden valtion nousevanan tähdenlentona on kyseenalaista.

Pitää laskea Kiinan, Japanin ja Koreiden yhteinen talous niin saadaan todellisia lukuja ja ehkä vielä myös lisätä siihen Länsi-Euroopan koko vanha teollisuuskapasitetti, joka vietiin Itään. Esim. omalta paikkakunnaltani vietiin saha ja jääkaappitehdas Venäjälle.

Kiinasta on ollut mukaan tekemässä talousjättiläistä suuri porukka ja Intian uskonnolliset kirjat povaavat, että 2000-3000 jaa on Intian aikaa, mutta varsinainen voittaja tulee LOPUSSA olemaan Koreat, Japani ja Kiina.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä46369

"“If you care about being thought credible and intelligent, do not use complex language where simpler language will do. My Princeton colleague Danny Oppenheimer refuted a myth prevalent among undergraduates about the vocabulary that professors find most impressive. In an article titled "Consequences of Erudite Vernacular Utilized Irrespective of Necessity: Problems with Using Long Words Needlessly," he showed that couching familiar ideas in pretentious language is taken as a sign of poor intelligence and low credibility.” "
― Daniel Kahneman, Thinking, Fast and Slow .

https://www.goodreads.com/author/quotes/72401.Daniel_Kahneman?page=3 ,

Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Jaa, mutta on selvää, että asia on joidenkin kohdalla toistapäin. Spartalaiset olivat lakonisia ja kreikkalaiset puolestaan katsoivat olevansa älykkämpiä kuin he. Myös kiinalaiset käyttävät kieltä, joka tavallaan on monien tuhansien kirjoitusmerkkien takia complex ja niin pois päin. Mutta tuossa ei kyllä tahdota moittia Kiinaa, vaan ennen kaikkea Suomea, jossa on pitkiä sanoja paljon.

Ehkä kyse on siitä, että fysiikkaa ja fysiokraattisuutta yliarvostetaan älykkyyden mittarina tänä aikana. Mutta on olemassa muitakin arvoja kuin pelkästään fysiikka. Esim. Japani oli maa, jossa oli muita arvoja. Mutta sitten se möi luontonsa ja silkin ja riisin ja osti sillä tekniikkaa ja fysiikkaa. Se, että eletään luontoa kunnioittaen ja biologisen hengen elävöittämänä ei tee kenestäkään fyysikkoa tyhmempää. Fyysikko voi helposti tuhota koko ilmakehän, jonka hengittämisestä olemme täysin riippuvaisia, mutta biologiaan suuntautuntu tuskin niin tekee.

Jos nyt on sitten niin älykästä myydä koko biologinen ympäristö eli biosfääri teknosfäärin tuhottavaksi niin sitten se on tosi älykästä. Ja niin tulee varmasti käymäänkin sillä raamattu kertoo, että kaikki puut maailmassa tuhotaan ja tilalle pystytetään hedelmäpuutaigoja. Se merkitsee miljoonien lajien kuolemista sukupuuttoon ja vain ehkä noin 3000-5000 lajia jää jäljelle. Älykästä vai ei? Vain aika tulee näyttämään sen oliko tuo toimenpide älykästä?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8872

[4

...

Niin, missä mennään lännenmies ja missä mennään suomalaiset, me, jotka vaikutamme täällä erityisten mahdollisuuksien maassa – idän ja lännen vedenjakajalla [8.

Olemmeko Kiina & Venäjälle edusmies välittäjänä, asioiden välittäjänä – neuvottelupöytien kattajana juuri se toimija, joka on myös lännenmiehen – USA' n (EU' n) edusmies itään, tuonne ilmansuuntaan, josta aurinko nousee … lopuksi voitaisiin todeta, että aikanaan, kun Nokia sanaa kiinannettiin – syntyi ajatus ja käännös äänneasusta osapuilleen ['nuu zia']: ”Mahdollisuudet kumpuavat idästä”

...

Viitteet:

[1 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Gavin_Menzies -

[1 ~ http://www.ts.fi/kulttuuri/kirjat/arviot/1074111554/Roskaa+vai+uusi+luku... -

[2 ~ https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-10-08/Ohitti-Yhdysval... -

[2 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonn... -

[3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/07/maailmanpoliisi-yhdysvallat.html -

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/01/kasvunhokema-saavuttaa-maallisen.... -

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/kulutuksemme-ohjaa-tyllisyytt.html -

[5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/03/miljardi-tekee-halvemmalla-kuin-... -

[5 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-esiteollinen-robotisaa... - -

[6 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10114264 - ”Hämmästyttävä saavutus!” -Yle

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/kiinassa-karl-marx-saa-uuden-muo... -

[8 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244716-paavo-vayrynen-tasapai... - [234]

[8 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241752-presidentti-sauli-niin... - [4]

Viitteiden määrä piti rajoittaa kahdeksaan, sillä se on kiinalaisten onnenluku.

.

The END

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8872

Ab Surd Oy kirjoitti:
Luoman tavaramerkki on mahdollisimman vaikeaselkoiseksi naamioitu pointittomuus.

...

Tavaramerkki --- 

.

Venäjä yrittää saada lännessä valtaa väkisin, Kiina käyttää rahaa – ja Kiina onnistuu  -HS

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005899758.html  - 

Ilkka Luoma kommentti 15.11.2018 - 3:25:

Kiinassa on jokaiselle suomalaiselle 250 toveria, ystävää, kaveria tai jollain lailla potentiaalista kuluttajaa - rahaa on. Kiinan valuuttavaranto on yli 3000 miljardia USD. Kiinasta lähtee muun muassa matkailuun vuosittain ulkomaille noin 650 miljardia USD! Käsittämätön määrä, josta meidän Lappi saa jo suhteellisen osansa. Raha puhuu tai Money talks. 

Kiinalaiset ostivat ruotsalaisen Volvon ja Volvolla menee nyt paremmin kuin koskaan. Kiinalaiset ostivat suomalais-japanilaisen Supercell peliyhtiön - 7000 miljoonaanalla USD' lla. Supercellin suomalaisista Suomessa vaikuttavista johtajista tuli yksiä suurimpia suomalaisia veronmaksajia - Suomeen! Perustivatpa vielä syrjäytyneille nuorillemme Me-säätiön. 

Kiina puhuu ja Kiinan presidentti Xi Jinping kertoi Karl Marx-juhlissaan*, että kiinalainen yhteiskuntamalli on jo vientituote. Olisiko Afrikka koemarkkina tälle elämisen mallille, Kiinasta, joka on yksi maailman vanhimmista korkeakulttuureista. 

Kiinasta on tullut Suomelle yksi sen tärkeimmistä kauppakumppaneista, ei dollari- tai euromääräisesti, mutta välillisesti, sillä kiinalaisilla komponenteilla suomalaiset tekevät omista tuotteistaan kilpailukykyisempiä omaan vientiinsä!** 

Kiinalaiset ottavat kaupankäynnillä suhteellisen osansa koko maapallosta, joka on väkilukuun kytketty - suhdeluku on yksinkertainen, se on noin 1,4/7,8 - esimerkiksi US' lle se on noin 0,35/7,8. Tänään Kiina on jo BKT/PPP ostovoimakorjatussa tarkastelussa maailman suurin talous, ohitti Yhdysvallat jo vuonna 2017. 

Nokia aloitti aikanaan oman voittokulkunsa Kiinasta - nyt Huawei Kiinasta on kohta maailman suurin mobile-yhtiö. Nokian paikan Kiinassa on ottanut hissiyhtiö Kone. 

Kiina on Suomelle ystävä, meidän presidentti Sauli Niinistö oli ensimmäinen länsijohtaja, joka kutsuttiin Kiinaan, kun nykyinen Kiinan presidentti Xi oli aloittelemassa ensimmäistä virkakauttaan, oivalsikohan Sauli tätä? 😊 Suomi oli ensimmäisiä, joka tunnusti nykyisen Kiinan - kiinalaisilla on pitkä muisti.

.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8872

jussipussi kirjoitti:
molaine kirjoitti:
Mikä on pointti? Nesweekin kansikuva, Menziesin satukirja ja paljon itsestään- ja epäselvää höpötystä. 
Mitä odotit?

...

Menzies on osin dokumentaarinen romaani, jossa mielipide ja historiallinen todellisuus kohtaavat.

https://www.telegraph.co.uk/culture/books/3560095/Review-1434-by-Gavin-M...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8872

molaine kirjoitti:
Mikä on pointti? Nesweekin kansikuva, Menziesin satukirja ja paljon itsestään- ja epäselvää höpötystä. 

...

Tämä:

Kiina jatkaa reformiaan – monipuolistaakseen maailmaa

Sanotaan, että aina pitää olla vaihtoehtoja. Kiina tuo tällä omalla vuosisadallaan uuden vaihtoehdon järjestellä maailmamme uudelle vaihtoehtotielle – tielle, joka antaa mahdollisuuden pelastaa Gaia, joka kuumenee liikaa |1 ---

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi selkeästi, ettei Kiina ota vastaan muiden käskyjä ja vaateita |2. Valittu tie pysyy, koska ihmiskunta tarvitsee elinkelpoisen maailman jatkaakseen vuosimiljoonaista tehtäväänsä jatkaa sopeutumiskykyistä elämää.

|2 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005939006.html - ” … Kiinaa ei voi kukaan määräillä … ” -presidentti Xi Jinping ja HS lisää: ”Kiinan ylin johtaja korosti puolueen johtajuutta ja antoi ymmärtää, että yksityinen sektorikin pysyy puolueen komennossa” -HS' n tulkitsemana (toimittaja Mikko Paakkanen)

Suuria sanoja 40-vuotisjuhlasta, missä Kiina nosti maailmanlaajuiseen tietoisuuteen talousreformin käynnistäjän Deng Xiaoping' in arvoitukselliset sanat: ”Menkää ja rikastukaa” - on alkanut syvällinen pohdinta mitä 40 vuotta sitten aloitettu kiinalainen talousreformi oikein syvällisimmillään merkitsee!

Kiina talousreformi on näyttänyt maailmanhistorian suurimman ja nopeimman talouskehityksen hyvine ja huonoine puolineen |3. Tulee vääjäämättä mieleen, että Deng oivalsi mitä läntisen maailman kasvuhokemallinen maallisen kulutuksen ja aineellisen rikastumisen tie merkitsee – olemme tuhoamassa biosfäärillistä ympäristöä – kaikilta meiltä. Miksi kiinalaisten haluttiin maistavan tätä lännenmiehen kohtalon hedelmää?

Kiinalaisia on kohta 1400 miljoonaa,

… josta meille jokaiselle suomalaiselle riittää noin 250 kiinalaista toveria, ystävää, tuotteidemme ostajaa tai muuta kaveria – kokoluokkaero meihin on suunnilleen sama kuin vertaisit Lapin Enontekiötä pääkaupunkiimme Helsinkiin. Helsinki ei kuitenkaan neuvo enontekiöläisiä kuinka heidän tulisi elää – samoin kiinalaiset eivät puutu meidän sisäiseen eloon – niihin seikkoihin, jotka eivät muille ulkoisille kuulu.

Kiina on kasvanut kokonsa mukaiseen arvoon,

… ja näin on ottamassa osansa suhdeluvulla 1,4/7,8 maailmamme varannoista. Läntisen maailman noin parinkymmenen prosentin populaatioasema oli kasvuhypetyksessään viime vuosisadalla Yhdysvaltojen johdolla kulutus- ja päästäjäykkönen – kumuloiden osaltansa meille ympäristöongelmat vailla vertaa. Nyt Kiina on valtiona absoluuttinen ykkönen – kokonaisuutena - tänään.

Yksilötason oikeudenmukaisuusvertailussa Kiina jää kauas US' n taakse mitä tulee ympäristöjälkeen niin ilmakehällisesti kuin maaperällisesti. Kun vielä huomioimme päästöjemme kumulatiivisuusvaikutukset – on tänään esimerkin antaja mieluummin lännestä kuin idästä.

Kasautunut vastuu on nyt kannettava, ja ryhdyttävä tekoihin, joissa kaikkinainen kulutusjälki asemoidaan väestökokojemme suhteeseen – US' n osuus suhdelukuna on noin 0,34/7,8 ja meidän suomalaisten noin 0,0055/7,8.

Ja ... 

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat