Kommentit (4)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Mitä väliä. Kyseessä on kuitenkin saattaa-olla-mahdollisesti-kenties-ehkä-ennustetaan-teologia, jonka tiimoilta voi jokainen keksiä omia profetioitaan. Kannattaa tietysti hakea profetioilleen IPCC:n 97% konsensustointi. Muuten ne ovat harhaoppisuutta ja niiden julkinen esittäminen on uskonrauhan rikkomista.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Tuo "lähes 50 prosentin mahdollisuus" vaikuttaa hiukan alakanttiin arvatulta. Joku fifty-sixty-mahdollisuus olisi varmaan paljon vakuuttavampi.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Zatal
Seuraa 
Viestejä9

Ei hirmumyrskyt vaikuta koko planeetan lämpötilaan. (Tai ehkä aivan pieni määrä pääsee karkaamaan avaruuteen?) Ne lähinnä siirtävät lämpöä paikasta toiseen. Mutta tässä ne taitavat olla melkoisen tehokkaita.

Norjalaiset ovat kuulemma kehitelleet kylmän veden pumppaamista syvemmältä, jolloin hirmumyrskyjen energian saanti vaikeutuisi ja myrskyjen voima laantuisi. No, tällöin lämpöä siirretään syvemmälle vesikerroksiin, ja pitkällä aikavälillä merten lämpötila kohoaa lisää. Siis aluksi myrskyt laantuisivat, mutta lämpenemisen takia meri olisi jatkossa lämpimämpi ja myrskyjen voima kasvaisi entisestään. Puhumattakaan ekosysteemien mahdollisista muutoksista tai merenpinnan noususta lämpötilan noustessa. Kannattaa ainakin harkita tätä ennen tekniikan laajaa käyttöönottoa.

Monessa muussakin tieteellisessä tutkimuksessa on päästy samansuuntaisiin arvioihin. Jos ihmisen vaikutuksia ilmastoon ei saada kuriin, niin tällöin on suuri todennäköisyys erittäin merkittäville muutoksille, sekä lämpötilojen, että ympäröivän luonnon osalta.

Esimerkiksi koralliriuttojen tuhoutuminen on erittäin todennäköistä (Suuresta valliriutasta noin 50% on jo kuollut.). Jos Yalen yliopiston tutkimus pitää paikkansa, niin Jäämeren jääpeite voi sulaa kokonaan milloin tahansa. Syynä tähän on lämpimien merivirtojen sukeltaminen sulamisvesien alle, jolloin arvion mukaan on muodostunut lämmin vesikerros merijään alle. Tässä kerroksessa on riittävästi energiaa sulattamaan koko Jäämeren merijään, jos se jostain syystä sekoittuu sen päällä olevaan sulamisvesikerrokseen. Syitä voisi olla vaikkapa riittävän voimakas myrsky, maanjäristykset (joita on tapahtunut Grönlannin vieressä jäätikön sulamisesta johtuvien muutosten takia) tai vaikkapa lämpimän kerroksen painuessa lämmittämään pohjan metaanivarastoja, jolloin vapautuu suuria määriä metaania kerralla sekoittaen vesikerroksia. (Tietenkin metaani voi myös vapautua merijään sulettua päältä.) On myös huomattava, ettei merijää ole pelkästään kiinteää jäätä, vaan se voi olla myös jäälauttoja ja sohjoa. Oletettavaa on, että lämmin kerros pääsee kosketuksiin merijään kanssa ensin pienillä alueilla, jolloin alueen jää sulaa. Myös muista syistä sulaneiden alueiden vesi voi lämmetä syvempää kumpuavan lämmön takia.

Huippuvirtaus on jo muuttunut ja sen vaikutuksesta Suomessa oli kesällä pitkä kuiva hellejakso. Muutoksen vaikutuksia on lähes mahdoton ennustaa, mutta säätilan lukkiutuminen paikoilleen on yksi mahdollisuuksista. Aivan vastaavasti edellinen kesä oli hyvin märkä, koska vesisateet lukkiutuivat Suomen ylle. Tällainen pitkä vaihtelu voi lisääntyä merkittävästi, kun arktiset alueet lämpenevät edelleen heikentäen suihkuvirtauksia ja muuttaen niiden paikkaa. Mitä mahtaa tapahtua Jäämeren sulettua? Tuskin ilmastomme tai säämme on samanlainen tämän muutoksen jälkeen. Ja tämä tietää ongelmia sekä luonnolle, että maanviljelylle. Satunnainen muutos maanviljelyssä ei huolestuta, mutta jo nyt eletään osassa maatiloja neljättä peräkkäistä katovuotta. Milloin jatkuvista ruoantuotannon ongelmista kannattaa huolestua?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat