klo 14:32 | 12.9.2018
HP lupailee metallijauhetta ja sidosainetta tulostavaa 3D printteriä :
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/luvassa-metallilapimurto-3d-tulostime...
HP lupailee metallijauhetta ja sidosainetta tulostavaa 3D printteriä :
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/luvassa-metallilapimurto-3d-tulostime...
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Jäi nyt vähän hämään et mikä tässä oli niin vallankumouksellista. Nykyäänhän on metalli 3D tulostimia jotka muodostavat kappaleen metallijauheesta joko laser sintrauksella (DMLS) tai liimalla.
https://i.materialise.com/en/3d-printing-materials/metals
Tilannut pari kappalettakin ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista. Kalliita noi on, tarkoitettiinkohan artikkelissa että tämä uusi tulostusmenelmä on näihin nykyisiin metallin 3D tulostusmenetelmiin nähden huomattavasti edullisempi, vai tiesikö toimittaja sellasia olevan olemassakaan.
”Uusi menetelmä on nopeampi, se tuottaa parempaa laatua ja tulee halvemmaksi kuin vanhat menetelmät. Lisäksi säästöä tulee siitä, että 3d-tulostuksessa työstettävää hukkamateriaalia syntyy vähemmän”, Huhtaniitty sanoo."
Miten tosta nyt kuitenkin tulee sellanen mielikuva että "vanhat menelmät" tarkoittaa CNC jyrsintää, kun puhutaan hukkamateriaalista.
No kun puhuttiin autonosien valmistuksesta niin tuotoksen täytynee olla halvempi kuin perinteisesti valmistettu.
Perustunee tkokonaisuuteen. hinta/tilavuus/nopeus/laatu. Aika paljo isompi tuottavuus kuin esim. vastaavan hintaisilla dmsl -laitteilla. Kappaleesta ja materiaalista riippuen metallisintterillä voi joutua todella paljo rakentaa tukirakennetta, josta hukkamateriaali. Mitenhän lie tässä hp:n tulostimessa?
Olen tie toinen olemalla tietoinen
"Tulin tekee unist totta, nää on niit aikoja "
Nykyiset metallisintterit ovat näppäriä, kun tarvitaan nopeasti yksittäisiä mutkikkaita osia. Menetelmän epätaloudellisuus tulee eteen sitten, kun tuotetaan osia sarjatuotantona, sillä menetelmän energiantarve on moninkertainen esimerkiksi valumenetelmiin verrattuna, ja metallien sulattaminen on melkoisen energiansyöppöä.
En nyt äkkiä keksi, miten metallia voitaisiin sulattaa vähemmällä energialla. Mutta äkkiäpähän tuon HP:n ratkaisun näkee.
Vanha jäärä
Tulostettu metalli ei kyllä taida vastata ominaisuuksiltaa sulamassasta valettua tai aihioista jyrsittyä metallikappaletta. Miten on lämmön ja kulutuksen kestävyys. ?
Ei varmaan vastaa metallista työstettyä lujuudeltaan. Mutta paljon on käyttökohteita jossa tarvitaan monimutkaisia osia jotka ovat muovia kestävämpiä mutta ei kuitenkaan tarvita työstetyn metallin vertaista lujuutta.
Se nyt riippuu aivan laitteesta, materiaalista ja kerrospaksuudesta. Parhaimmilllaan ollaan samoissa lukemissa: tässä muutama arvo. Lisää saatettaisiin saada vielä lämpökäsittelyllä.
Vanha jäärä