Seuraa 
Viestejä8864

10 vuotta sitten maailma pysähtyi – amerikkalainen Lehman Brothers meni nurin – tyhjä oli tullut vetävän käteen. Rahasampo sammui ja johtajat palkittiin vain hiukan ennen loppua. Mistä johtui, ketkä kärsivät ja mitä opimme? Opimmeko lopulta mitään?

Suomessa Kokoomuksen puheenjohtajana ollut Jyrki Katainen [1 oli nuori valtiovarainministeri – alkaen 19.4.2007, ... kun hän sanoi vakuuttavasti television uutisissa syvällä rinta-äänellä: ”Amerikkalaisten subprime-kriisi [2 menee meidän ohitse, kiertää meidät.
Ei mennyt ohi, vaan iski myrskyn lailla … miksi Jyrki ei noteerannut Suomen Pankin antamia yleisiä talousvaroituksia jo joululta 2007 – oliko liiaksi kunnian päälle olla ymmärtävä demaripääjohtaja Erkki Liikasen varoituksille? ---

A
Nyt 10-vuotispäivänä 2008 finassikriisiä pohditaan sieltä ja täällä, otamme tutkiskeluun muun muassa Helsingin Sanomien aihekäsittelyn, joka jättää jostain syystä vähemmälle tuo juurisyyn eli subprime-kriisin:

Lokakuussa 2008 paniikki levisi, ja pääministeri oli kuoleman väsynyt – Päivä kirjat paljastavat, miten Matti Vanhasen hallitus onnistui vaikuttamaan Euroopan suuntaan
~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005822690.html -

Ilkka Luoma kommentti: 11.9.2018 - 5:46
Tässä on hyvä huomata tapahtumat jo joulukuulta 2007, kun Suomen Pankki antoi omat varoitukset amerikkalaisesta sub-primekriisistä. Tuolloin valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei noteerannut toimissaan SP'n pääjohtaja Erkki Liikasen varoituksia. Katainen vakuutteli, että sub-primekriisi ohittaa Suomen, ei ohittanut, vaan iski suoraan myös meihin. Tämä tapahtumaketju on varmaan kiusallinen Kataiselle tänä päivänäkin. - IL-kommentti HS' ssa.


Tähän väliin kansalaiskirjoitus vuodelta 2013, miten kaduntallaaja näki Jyrki Kataisen toimet – kun tämä oli aiemmin vakuutellut subprimen purjehtivan ohitsemme … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/03/onko-meilla-varaa-yllapitaa.html -

Ote: ” … Vakava verotusvirhe nro 1 jo joululta 2007?
[ … http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115563-kiusallinen-kysymys-jy... … ]

Jyrki Katainen, ollessaan 2007 silloisen Matti Vanhasen I hallituksen valtiovarainministeri, sääti työssä oleville tuloverohelpotukset – hyvää tarkoittavalla idealla, jossa lisääntynyt veronmaksajan käteisosuus tulee kulutuksen kautta kansantalouteen piristämään rahanpyörimisellä kasvua ja työpaikkoja. Näin ei tapahtunut.

Suomen Pankki oli ajantasalla
[ 2007 … http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/10/suomen-pankki-kansalaisen.html … ]

Jouluna 2007 Suomen Pankki antoi vakavan julkisen varoituksen maailmantaloudesta, velan kasvusta ja amerikkalaisperäisestä sub-primekriisistä. Katainen ei huomannut tai noteerannut tätä, vaan ilmaisi julkisesti televisiossa, että sub-prime kriisi vyöryy ohitsemme – ei vyörynyt, vaan iski täydellä voimalla.
Emme olleet varautuneet siihen, olihan Katainen juuri vienyt valtiolta eväitä veronalennuksina, joilla oltaisiin operoitu työllistämisohjelma (vaikka velan otolla! -tämä on sitä jälkiviisautta) – vaikka julkishallinnon piiriin**. Näin ei tehty. … ”

...
B
Tässä toinen sylttytehtaalta jälkivalaisu meitäkin väkevästi kurittaneesta talouslamasta, joka eteni kuin hurrikaani – HS:
Nämä kuusi pankkiiria olivat rakentamassa finanssi-kriisiä ja samalla he itse rikastuivat – HS selvitti, mitä heille sen jälkeen on tapahtunut
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005826797.html -

Ilkka Luoma kommentti: 14.9.2018 - 8:59
Perhosefekti ... Kaikki alkaa pienestä, liki mitättömästä. Oli kiusaus USA' ssa myöntää asuntolainoja, liian suurina kykyyn maksaa lyhennyksiä kuukausittain nähtynä. Se ahneus, kun bonuksia jaettiin lainanmyöntömääristä.

...
Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (5)

skaribo
Seuraa 
Viestejä109

Jaahas, se on kesä loppu ja tekstiä tulee! Voin kuvitella, kuinka Ilkka myrskyisänä syysiltana takkatulen ääressä, Venäjän vinttikoira jalkojen juuressa käskevästi Ilkkaa katsoen,  antaa näppäimistön laulaa.

Ja sehän laulaa...

Voi veljet, että oikein odotan tulevia tiede- ja kaunokirjallisuuden parhaimpia puolia yhdisteleviä kirjoitelmia!

Mutta ei muuta tosiasiaa, että edes rehellisesti yrittäessäni tieteellä on useimmiten aika vähän mitään järkevää sanottavaa suhteessaan mielipiteisiin.
Huuhaata

Titanic
Seuraa 
Viestejä1388

Kaikesta huolimatta tänä nykyisenä vuosisatana eivät talousongelmat ole suurin ongelma, vaan niitä on opittu hallitsemaan ja niistä myös selvitään kohtuullisin keinoin.

Suura 2:155 antaa eräänlaisen syklin sille miten historia ja tulevaisuus toimivat sadan vuoden jaksoissa:

Totisesti Me koettelemme teitä pelolla, nälällä, omaisuuden, hengen ja sadon menetyksellä.

Pelko 1700-luku Iso viha ja Pikku viha, Nälkä 1800-luku Suomen ja Irlannin nälähhädät esim., Omaisuuden menetys 1900-luku Pörssiromahdus ja maailmansodat sekä imperialismin purkautuminen, 2000-luku HENGEN MENETYKSELLÄ PELOTTELU, elämänlanka on nyt kiikkerä ja lähellä katkeemista, miesten hedelmällisyys murtunut, lapsia ei saa monet jne. Ja jopa pyhän hengen lähdöllä ihmisestä pelotellaan, 2100-luku Sadon menetyksellä pelottelu ???Mi​​​tään ei ole sellaista taloudellista ongelmaa, jota ei kyetä melko helposti samaan kuriin ??

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pauli
Seuraa 
Viestejä221

Miten 10 vuotta sitten maailma pysähtyi? Aika dramaattinen väite, kun kukaan ei edes kuollut? Sanoisin, että maailma pysähtyi viimeksi toisessa maailmansodassa, mutta se loi edullisen ympäristön teknologiaharppausten kehittämiseksi. Sama logiikka pätee myös 10 vuotta sitten tspahtuneeseen positiivisen oppimisen kautta. Vaikkei mitään olisikaan edes opittu, niin ainakin yksi mätäpaise puhkaistiin. Valitettavasti mitään isompaa draamaa ei ole. Jos rahan perimmäisiä ominaisuuksia ei ymmärrä, niin sen seurauksena esitetään ties mitä huuhaa väitteitä vailla ensimmäistäkään viitettä todellisista seurauksista. Hajaantukaa.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8864

[2
...

Suomessa silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen vakuutteli, että subprime-kriisi purjehtii meidän ohi. Ei purjehtinut, vaan iski myrskyn lailla - eikä varaumia tehty, vaikka Suomen Pankki varoitteli julkisesti jo joulukuussa 2007! -IL-kommentti HS' ssa


Voisimmeko oppia jotain mitä merkitsee setelikoneen pyöritys, lainat joille ei ole reaalivakuutta – yleensäkin velanotto [3 ja mitä merkitseekään tasearvo, joka on pörssiyhtiöiden osalta usein ammattisijoittajien spekulaatioiden armoilla ja jotka hipovat nyt taivaita – vaikkapa Yhdysvalloista Omena – Apple, joka ylitti vähän aikaa sitten käsittämättömän 1000 miljardin USD' n rajan [4.

Ehkä seuraava talousromahdus on jo aivan jotain muuta, jota ei enää setelikoneella korjata … entä kun maailmalta loppuu luottamus US dollariin? [5.


Viitteet:
[1 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Jyrki_Katainen -
[2 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Subprime_mortgage_crisis -
[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/02/velka-syo-huomista-etukateen.html -
[4 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/applen-markkina-arvo-puhkaisi-maagise... -
[5 ” … Ensinnäkin nopeasti kasvava liittovaltion velka tulee jarruttamaan talouskasvua aikanaan ja se saattaa johtaa myös liittovaltion rahoituskriisiin, jos lainanantajat menettävät luottamuksensa USA:n lainanmaksukykyyn. Tämä johtaisi markkinoilla myös valtiolainojen korkojen nousuun … ” ~ https://www.salkunrakentaja.fi/2018/04/budjettialijaama-seuraukset-usa/ -

[* Setelikone pyörii … Lähiradiossa talousviisaat keskustelivat torstaina 29. joulukuuta 2011 EKP:n myöntämästä massiivisesta pankkirahoituksesta - digitoimalla euromääräisiä bittejä pankkiverkkoon jaettavaksi paremmalla korolla eri taloushädän alaisille valtioille --- ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92553-ekp-painaa-tyhjasta-rahaa -

"Yksinkertaisena ja neuvottomana kysymään vilpittömästi mistä tämä raha tulee? Vastaus talousviisailta oli: "Ei mistään, nuo numerot ovat digitaalisia binäärijonoja tietojärjestelmissä, joita jatkolainaamalla kehitetään tyhjästä mukavat korkotuotot pankeille ja samalla kun rahaa on yllin kyllin, putoaa Kreikankin lainojen korko alle seitsemän prosentin".


EKSTRA
[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/12/taloudessa-tapahtuu-kulutamme-ss... - ]

Ote: ” … [ … Suomen Pankki julkaisee juuri ennen Joulua erikoisnumeron talouden indikaattoreista - mukana on stressimittaria, kotitalouksien ylivelkaantumista ja kansantalouden pyörintää - mennäänkö yli- vai alikierroksilla … Euro&Talous - rahoitusjärjestelmän vakaus, erikoisnumero 2007 ... ]

Suomen Pankki julkaisi poikkeuksellisesti varoituksen sanat kotoa ja maailmalta. USA:n asuntoroskalainat, ylivelkaantuneet suomalaiskodit, pienenevä vientiylijäämä ja työllisyyden hiljalleen romahdus bulkkituotannon siirtyessä kehittyviin uusiin halpatyövoiman maihin keskelle jättiläismarkkinoita - vaikka Suomessa nyt puhutaan jo työvoimapulasta!

Yllättäen suomalaisista kotitalouksista on täysin ilman velkaa 43%. Hälyttävää on se, että viidennes kotitalouksista kantaa 80% koko velkataakasta. Tutkimusten mukaan tuossa viidenneksessä on paljon paremmin toimeentulevia, siis hyväpalkkaisia kansalaisia. Meitä suorastaan opetetaan ottamaan lainaa. … ”

...
Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8864

Pauli kirjoitti:
Miten 10 vuotta sitten maailma pysähtyi? Aika dramaattinen väite, kun kukaan ei edes kuollut? Sanoisin, että maailma pysähtyi viimeksi toisessa maailmansodassa, mutta se loi edullisen ympäristön teknologiaharppausten kehittämiseksi. Sama logiikka pätee myös 10 vuotta sitten tspahtuneeseen positiivisen oppimisen kautta. Vaikkei mitään olisikaan edes opittu, niin ainakin yksi mätäpaise puhkaistiin. Valitettavasti mitään isompaa draamaa ei ole. Jos rahan perimmäisiä ominaisuuksia ei ymmärrä, niin sen seurauksena esitetään ties mitä huuhaa väitteitä vailla ensimmäistäkään viitettä todellisista seurauksista. Hajaantukaa.

...
Velka on huomisen syömistä tänään. Peli toimii, kun luottamusta riittää ja setelikoneet pyörivät. Poliitikot huutavat kasvua, liikemiehet himoitsevat kasvua ja kuluttajatkin hamuavat lisää - enemmän ja nopeammin. Nyt Gaia kuumenee ja herääkin kysymys: Jäähdyttelemmekö kulutustamme?

...
~ https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005794698.html -

"Kommentti: ”Minskyn hetki” iski 10 vuotta sitten – ja nyt ainekset ovat isommat kuin koskaan ... "

.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat