Seuraa 
Viestejä2

Termodynamiikan lainalaisuudet nyt unohtuneet...
Sitooko pyykin kuivaaminen lämpöä? Ei tapahtuuko siinä höytystymistä? Kodinkonekauppiaat väittävät että narulla kuivaaminen on energiaa kuluttavampaa kuin lämpöpumppujen perustuvat kuivausrumpu, onko ihan näin....

Kommentit (9)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tokilogi
Seuraa 
Viestejä1724

Käyttäjä14585 kirjoitti:
Termodynamiikan lainalaisuudet nyt unohtuneet...
Sitooko pyykin kuivaaminen lämpöä? Ei tapahtuuko siinä höytystymistä? Kodinkonekauppiaat väittävät että narulla kuivaaminen on energiaa kuluttavampaa kuin lämpöpumppujen perustuvat kuivausrumpu, onko ihan näin....

Ei kuivauskoneet lämpöpumpulla toimi, vaan sähkövastuksella ja vesi tietysti höyrystyy pois.

Höyrystyminen sitoo lämpöä.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Kyllä pyykin ripustaminen narulle kuluttaa enemmän energiaa kuin sen heitteleminen kuivausrumpuun.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä5061

Onko noissa sellaista sydeemiä että höyryä sisältävä kuuma ilma menisi lauhduttimeen joka laskisi tiivistyvän kosteuden viemäriin? Lauhduttimesta saa jonkinverran lämpöä takaisin prosessiin? En tiedä onko näitä mutta noinhan voisi tokmia.

mdmx
Seuraa 
Viestejä6167

Uudet kuivausrummut toimii lämpöpumpulla.

Tottakai se vesi höyrystyy narulla. Teoriassa varmasti pitää paikkaansa että sähkölämmitteisessä talossa lämpöenergiaa hukkuu pyykin kuivaamiseen enemmän kun pyykit kuivaa sisällä narulla kuin ecolämpöpumppurummussa.

Mut käytännössä sit taas... kesällä ei lämmitetä vaan lähinnä ilmastoidaan, eli energiaa ei säästy. Toisaalta talvella ilmankosteuden pieni nosto voi olla ihan paikallaan. Plus sit laitteen valmistukseen käytetty energia.

En nyt ihan ekana lähtis sähköä säästäeksina kuivausrumpua ostamaan. Omaa energiaa ja aikaa se säästää ja helpottaa elämää.

Tauko
Seuraa 
Viestejä430

Itellä kodinhoitohuoneesa siirrettävä kompressorilla toimiva ilmankuivaaja. Input power 380W. Ja syynä hankintaan oli, että syyssateilla sisäilman suhteellinen kosteus nousi noin 70 prosenttiin, eikä siinä pyykki enää kuivu sisällä kuivaustelineellä.
Kerätty vesi menee joko laitteen säiliöön tai letkulla viemäriin. Laite samalla puhaltaa lämmintä kuivaa ilmaa sisätiloihin.

lokki
Seuraa 
Viestejä5108

Kyllä tuo on juuri noin, kuin kauppiaat sanovat. Veden höyrystyminen vie kaikissa tapauksissa aina 2260 kJ/kg, vaikka tuo tapahtuisi sitten pyykin pinnalla ulkona pakkasessa tai vedenkeittimessä sisällä.

Kondensoivassa kuivurissa osa höyryn ilmaan sitomasta lämmöstä saadaan takaisin, kun pyykistä kuivausilmaan höyrystynyt vesi tiivistetään takaisin vedeksi. Tässä höyrystymislämpö palautuu kondensiokennoa jäähdyttävään huoneilmaan. Aikanaan oli myös veteen kondensoivia kuivaimia, joissa lämpö siirtyi veteen ja lämmin vesi laskettiin viemäriin.

Huoneilmaan kondensoiva siis lämmittää tilaa, jossa on, eli sähkövastuksella tehty lämpöenergia saadaan kokonaan takaisin huoneen lämmittämiseen. Jos lisälämpö on tarpeen, tämä säästää noin 2 kWh energiaa koneellista kohti sisällä kuivaamiseen nähden.

Uusimmat pyykinkuivaimet toimivat lämpöpumpulla, Ne pumppaavat kuivausilmasta tiivistyneen veden lämmön takaisin pyykin lämmittämiseen lämmittämämällä laitteen sisällä samaa ilmaa, josta juuri kosteuden tiivistivät pois, eli lämpöä ei tarvita systeemiin lisää kuin lämpöpumpun pyörittämistä varten. Tällainen kuluttaa käydessään vain kymmenesosan kondensoivan kuivurin tehosta.

Vain pieni osa lämpöenergiasta johtuu huoneilmaan kuivaimen seinän läpi. Tällainen kuivain säästää sisällä kuivaamiseen nähden saman energiamäärän kuin kondensoiva kuivuri, mutta käyttää paljon vähemmän sähköä, eikä lämmitä huoneilmaa.

Lämpöpumpulliset kuivaimet säästävät siis runsaasti sähköenergiaa kierrättämällä lämmön takaisin prosessiin ja palauttamalla höyrystymislämmön pyykin lämmittämiseen. Kuivaushuoneessa toimiva kompressorillinen ilmankuivain toimii samalla tavalla, mutta kosteus kiertää kuivaustilan kautta ja pyykit pitää ripustaa.

Vanhat, kondensoivat kuivaimetkin säästävät lämmitysenergiaa, vaikka kuluttavat paljon sähköä, sillä kondensiokennoon tiivistyvän veden energia palautuu takaisin huoneilmaan ja kuivaimen kuluttama sähköstä tehty lämpö jää lähes kokonaan tilan lämmittämiseen.

Narulla pyykin kuivaamainen sitoo huoneilmasta lämpöenergiaa  2260 kJ jokaista kuivattavaa kosteuskiloa kohti. Huoneilma siis viilenee narulla kuivaamisesta. Kaikki pyykin kuivaamiseen tarvittava energia kun otetaan ilman lämmöstä. Tässä menetelmässä ilmaan haihtuneen höyryn lämpö puhaltuu kaikki  tuuletusilman mukana ulos ja sisäilmaa pitää lämmittää samalla määrällä lisälämpöä.

Lämpöpumpullisista kuivaimista on eniten hyötyä lämpimissä olosuhteissa, kuten käsäisin, kun ei sisälle haluta lisää lämpöä ja pyykkiä halutaan kuivata sisätiloissa.  Kondensoiva kuivuri palauttaa käyttämänsä lämmön sisäilman lämpönä, mistä on hyötyä talvisin, mutta ei kesäisin. Narulla kuivattu pyykki jäähdyttää sisäilmaa ja vaatii lisäenergiaa sisäilman lämmittämiseen tai kesällä kuivaamiseen.

malle
Seuraa 
Viestejä16

Jos talossa on koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla, kostea ilma tiivistyy talteenoton kennoihin ja luovuttaa lämmpöenergiansa tämän kautta sisääntulevaan ilmaan jollakin hyötysuhteella.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat