Seuraa 
Viestejä45973

Ihmisellähän on kaksi aivopuoliskoa. En muista miten nämä jaettiin, että mihin käyttää, mutta eikös käyttämättä jää yli 70% ?

Onnistuuko ihminen käyttämään 100% aivoistaan yhtäaikaa missään vaiheessa elämäänsä koskaan ja mitä silloin voisi tietää enemmän tms.?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (18)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
mikmak
Ihmisellähän on kaksi aivopuoliskoa. En muista miten nämä jaettiin, että mihin käyttää, mutta eikös käyttämättä jää yli 70%

Kyseessä on vanha uskomus, lähtenyt jostain keksitystä hömppäjutusta alunperin liikkeelle. Ihminen käyttää aivojaan kokoajan sataprosenttisesti. Minkälainen valintapaine luonnossa pitäisi olla, jotta lajille kehittyisi ylitehokkaat aivot joiden käyttöaste olisi 30%? Täysin järjetön ajatus.

Miten eri aivopuoliskot liittyvät tähän väitettyyn "70% käyttöasteeseen"?

Kyseessä on todellakin hömppäuskomus. Miten tämä 100% tehokkuus näkyisi käytännössä? Tarkoittaisiko se vaikkapa sitä, että kaikki hermosolut olisivat jatkuvasti aktiivisia? Esimerkiksi oppiminen perustuu, paitsi uusien yhteyksien muodostumiseen, myös ja ehkäpä etenkin turhien ja siten häiritsevien yhteyksien karsiutumiseen eri aivosolujen välillä.

Mikäli kaikki hermosolut olisivat jatkuvasti aktiivisina, ei aivoissa tapahtuisi mitään järkevää, koska hermosto olisi täynnä tilanteen kannalta häiritseviä signaaleja. Epilepsiakohtaus taitaa olla tila, jossa hermosolut alkavat "ahkeroimaan" kovemmin, eikä tuloksena ole mitään mielekästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

ELI ei ole mitään osaa aivoissa mitä ihminen ei vielä/koskaan olisi käyttänyt? Hö, ei mitään uutta ilmeisesti, mietimme vain kaverini kanssa tästä hömpästä, että pieniosa ihmisistä osaisi hallita/käyttää sen MUKAMAS loppuosan aivoista ja täten pystyisi todistamaan kaikkia ihmetekoja, ajatustenlukua sun muuta vastaavaa. Tälläinen ihminen pystyisi ymmärtämään koko maailmankaikkeuden kertaheitolla. Olen kuullut, että jotkut olisivat ainoastaan huumeilla päässeet hetkiksi tälläisiin oloihin, esim sienillä, että tuntee pystyvän tietämään koko "ratkaisun" elämän "arvoitukseen" ihmisille.

No juu, kertokaa ihmeessä lisää, mielenkiintoinen aihe jos olen yhtään tienpuolella ojasta .

mikmak
ELI ei ole mitään osaa aivoissa mitä ihminen ei vielä/koskaan olisi käyttänyt?

Ei ole olemassa aivoaluetta, jolla ei olisi mitään käyttöä, eli kaikki aivoalueet ovat käytössä. Toisaalta taas mieleeni tuli tutkimustulos, joka osoittaa, että aivoja voi käyttää myös tehokkaammin.

Vasenkätisillä oikea aivopuolisko on kehittyneempi ja oikeakätisillä vasen aivopuolisko on kehittyneempi. Oikeakätiset käyttävät heille kehittyneempää vasenta aivopuoliskoa kielen tuottamiseen, kun taas vasenkätiset käyttävät heille kehittymättömämpää vasenta aivopuoliskoa kielen tuottamiseen. Tästä seuraa, että oikeakätiset ovat usein kielellisesti lahjakkaampia kuin vasenkätiset. Kuitenkin 20% vasenkätisistä käyttää kielen tuottamiseen sekä vasenta että oikeaa aivopuoliskoa, joka tekee heistä kielellisesti todella lahjakkaita. Oikeakätisissä ei samaa ilmiötä esiinny.

Tämä osoittaa, että aivoja voisi käyttää tehokkaamminkin, mutta se ei tarkoita, että aivoista olisi varsinaisesti käyttämättä jokin alue. Kaikki aivoalueet ovat käytössä, mutta tässä tapauksessa aivoalueiden yhteispelin tehostuminen johti parempaan prosessointikapasiteettiin.

Jotkin kemialliset aineet edistävät prosessointia. Esimerkiksi tupakan sisältämä nikotiini edesauttaa oppimista. Jos siis tupakoi samalla kun lukee tenttiin, pitäisi oppiminen siis olla tehokkaampaa. Huumeiden käyttämisellä tai sienien syömisellä tuskin on kuitenkaan kovin myönteisiä seurauksia aivojen toiminnalle - pikemminkin päinvastoin.

Ihmisen täytyy ajattelun lisäksi hallita koko kehonsa: ihmisen aivotoiminnasta noin puolet käytetään motoriikan hallintaan eli liikkumiseen. Se tuppaa ihmisiltä unohtumaan, kun puhutaan aivojen käytöstä. Aivot eivät ole vain ajattelua varten.

Voiko toista aivopuoliskoa treenata? Rupeaa käyttämään toista kättä?

Mitä enemmän henkilö tietää asiasta niin sitä pienenpää aluetta aivoista hän käyttää tämän asia pohtimiseen, synapsit ovat herkistyneet tietyn asian kohdalla tiettyyn suuntaa, joten tietoa ei tarvitse hakea niin monelta eri alueelta. Joskus jos keskustelet ihmisen kanssa joka on esimerkiksi täysin eri ammatissa tai ajattelee eri tavalla, niin helposti käy niin että molemmat ajattelee eri tavalla koska tarkastelee asioita eri pohjalta, neuronit on linkittyneet eri tavalla tjsp.

Sori kirjoitin nopeasti kun on kiire.

mikmak
Olen kuullut, että jotkut olisivat ainoastaan huumeilla päässeet hetkiksi tälläisiin oloihin, esim sienillä, että tuntee pystyvän tietämään koko "ratkaisun" elämän "arvoitukseen" ihmisille.

Nimenomaan tuntee. Kyseessä on sama asia kuin jos näet unta että keksit jonkin todella fiksun lauseen. Jos kuitenkin satut yöllä heräämään niin että muistat vielä herättyäsikin sen lauseen ja kirjoitat sen paperille. Ja aamulla luet paperia niin siinä lukee todennäköisesti jotain "ääk ööh ääl ööp", Tai sama kuin joisit pari pulloa viinaa ja luulisit olevasi maailman paras autonajaja, vaikka todellisuudessa tuskin pysyisit edes tiellä.

Gravity

...jos näet unta että keksit jonkin todella fiksun lauseen. Jos kuitenkin satut yöllä heräämään niin että muistat vielä herättyäsikin sen lauseen ja kirjoitat sen paperille. Ja aamulla luet paperia niin siinä lukee todennäköisesti jotain "ääk ööh ääl ööp"..

Toi on muuten totta! Suunnitelmat sun muut mitä pamahtaa öisin mieleen tuntuu niin järkeviltä vaikka niitä kuinka miettisi, mutta kun aamulla heräät toteuttaa, niin mihin onkaan kadonnut asian järkevyys tms.? Aamulla on aina viisaampi ... Olisiko mitenkään mahdollista idean päähän sattuessa, vain rohkiasti herätä/nousta ylös ja valvoa aamuun, tai olisiko tästä apua, vai onko ne ideat tosiaan niin vajaita ???

Taitaa kuitenkin olla niin, että tietoisesti aivoista on käytössä vain viitisen prosenttia. Ja siitäkin 80 % käsittelee vyön alapuolisia seikkoja. Eli vain yksi prosentti koko aivokapasiteetista kuluu järkevään, tietoiseen ajatteluun.

Andúril
Taitaa kuitenkin olla niin, että tietoisesti aivoista on käytössä vain viitisen prosenttia. Ja siitäkin 80 % käsittelee vyön alapuolisia seikkoja. Eli vain yksi prosentti koko aivokapasiteetista kuluu järkevään, tietoiseen ajatteluun.

Ja enempää ei tosiaan olisi edes mahdollista?

mskomu
Seuraa 
Viestejä672

Itsekin olen ymmärtänyt, että suurin osa aivokapasiteetista menee "tiedostamattomaan" käyttöön. Esim. kävellessäsi, et ajattele käyttäväsi niin ja niin montaa eri lihasryhmää siinä ja siinä järjestyksessä. Sama (taitaa) päteä myös näkökyvyssä ja lähes kaikissa muissakin asioissa, aivot hoitavat automaattisesti tuollaisia "pikkujuttuja". Mistään luvuista en kyllä osaa sanoa yhtään mitään.

Heksu
mikmak
Ihmisellähän on kaksi aivopuoliskoa. En muista miten nämä jaettiin, että mihin käyttää, mutta eikös käyttämättä jää yli 70%Kyseessä on vanha uskomus, lähtenyt jostain keksitystä hömppäjutusta alunperin liikkeelle. Ihminen käyttää aivojaan kokoajan sataprosenttisesti. Minkälainen valintapaine luonnossa pitäisi olla, jotta lajille kehittyisi ylitehokkaat aivot joiden käyttöaste olisi 30%? Täysin järjetön ajatus.

Yhtä järjetön on idea siitä, että kaikkien lajien kaikki elimet toimivat kokoajan 100% teholla, koska evoluutio niin tahtoo.

Aivoista(kaan) tai niiden toiminnasta ei todellakaan tiedetä vielä niin paljoa, että voitaisiin todeta, millä 'teholla' ne käyvät ja missä määrin harjoitus, ympäristö tai muut tekijät niihin vaikuttavat. Eri osa-alueiden aktiivisuus vaihtelee suuresti sen mukaan mitä ihminen tekee. Enemmänkin tuolla 'ei toimi 100% teholla' idealla on kai haettu sitä, että ajatustyötä, oppimista ja muistamista voitaisiin tehostaa, jos voisi jollain tavalla pitää suurempaa osaa aivoista aktiivisena. Tulevaisuus ja aivotutkimus näyttänee, mitä kaikkea siellä lopun kaiken tapahtuu - ja missä.

mikmak
Andúril
Taitaa kuitenkin olla niin, että tietoisesti aivoista on käytössä vain viitisen prosenttia. Ja siitäkin 80 % käsittelee vyön alapuolisia seikkoja. Eli vain yksi prosentti koko aivokapasiteetista kuluu järkevään, tietoiseen ajatteluun.

Ja enempää ei tosiaan olisi edes mahdollista?

Tässä taitavat ihmiset ottaa kantaa enemmän tunteella kuin tiedon pohjalta.

Ensinnäkin, mikä on "järkevää" ajattelua? Ainakaan tietoiseen ajatteluun sitä ei ole järkevä rinnastaa, koska ihminen prosessoi asioita tehokkaasti myös tiedostamatta ja tietoisuuteen pätkähtää lopulta tämän tiedostamattoman prosessoinnin lopputulos. Järkevän ajattelun määrittäminen kognitiivisiin prosesseihin ei liene sekään tässä tarkoituksenmukaista, koska niihin kuuluvat myös perus-havaitsemisprosessit, jota useimmat eivät mieltäne järkeilyksi.

Aivoja voisi verrata tältä osin vaikkapa tietokoneeseen. Tietokoneeseen kuuluu emolevy, prosessori, näytönohjain, monitori, muistipiirit, jne., joilla kaikilla on jokin niille tärkeä tehtävä. Samoin aivoissakin on eri aivoalueita, joilla jokaisella on joitakin tehtäviä. Esimerkiksi pikkuaivot vastaavat hienomotorisesta säätelystä, limbisen järjestelmän vastuulla ovat tunnekokemukset, aivokuoren visuaalinen alue vastaa silmistä tulevan informaation käsittelystä niin, että hahmotamme mitä ympärillämme on, jne.

Ihmisen ei tarvitse käyttää kerralla 100% aivoistaan. Kaikkia aivon osia käytetään kyllä, mutta ei yhtäaikaa. Jos ihminen käyttäisi tuon 100%, niin se todennäköisesti aiheuttaisi aivovaurioita. Eihän ihminen käytä lihasvoimistakaan 100 prosenttia vaan paljon vähemmän.

Ihminen voi palaa henkisesti Ja fyysisesti täysin loppuun, eli kuolla sen vuoksi. Siksi ei kait ole virhe säästää resurssejä hetkeen kun niitä todella tarvitaan.
Jumpatkaa aivojanne!

mikmak
Ihmisellähän on kaksi aivopuoliskoa. En muista miten nämä jaettiin, että mihin käyttää, mutta eikös käyttämättä jää yli 70% ?

Onnistuuko ihminen käyttämään 100% aivoistaan yhtäaikaa missään vaiheessa elämäänsä koskaan ja mitä silloin voisi tietää enemmän tms.?


Jos ihiminen käyttää yli 7% prosenttia aivoista. Aivot leikkaa kiinni ja palaa. Kannentiivisteet sulaa ja edessä on väh. koneremontti, mutta usein ei enää entiseen kuntoon silloin aivoja saada.

Juha

Tässä taitavat ihmiset ottaa kantaa enemmän tunteella kuin tiedon pohjalta.
Näin taitaa olla....perustelut tässä asiassa kuulostaa enemmän siltä miten asioiden haluttaiisin olevan...
tyyliin "olis tyhmää jos ihmisen aivot ei toimis 100% teholla"

tähän väliin MD nimimerkin kannanotto olisi mielenkiintoista luettavaa

hohhoijaa, siis kyse on väärin tulkitsemisesta taas. Kysehän on siitä, että yhteyksiä neuronien välillä on olemassa moninkertainen määrä verrattuna siihen, mitä ihmisaivot käyttävät arkielämässä. Eli on potentiaalia ja kapasiteettia enemmän kuin mitä tarvitsemme. Eri asia on, pystymmekö sitä hyödyntämään. Eli tietokoneanalogisesti sanoisin, että aivot toimivat juuri sillä kellotaajudella, mikä jokaisella on käytössä, ja se siis vaihtelee huomattavasti, mutta toimii yleensä 100% käyttöasteella, kovalevytilaa on paljon enemmän kuin tällä hetkellä käytämme.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat