Seuraa 
Viestejä383

Unkarin kansannousu oli liike, joka vaati vuonna 1956, Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalinin kuoleman jälkeen, uudistuksia Unkarin kommunistihallintoon, maan täydellistä kansallista itsenäisyyttä, ja lopulta vapaita vaaleja.

Tšekkoslovakian miehitys vuonna 1968 oli seurausta yrityksestä vapautua stalinismista ja löytää itsenäisempi rooli Neuvostoliiton johtamassa kommunistisessa blokissa kylmän sodan aikana. Vastaavia yrityksiä oli myös muissa blokin maissa. Ihmisoikeuksia kunnioittavan ”ihmiskasvoisen” sosialismin kokeilu (Prahan kevät) katkesi Tšekkoslovakiassa Varsovan liiton joukkojen 21. elokuuta suorittamaan miehitykseen.

Venäjä oli suunnitellut Krimin ja Itä-Ukrainan haltuunottoja jo ennen vuonna alkaneita 2014 tapahtumia.[5] Jo vuonna 2008 Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti: "Jos Ukraina menee Natoon, se menee ilman Krimiä ja itää".[

Mitä historiasta voi oppia?

Euroopassa on vain yksi uhka, ja se on Venäjä. Vaikka liberaali demokratia on myrkkyä useille, jos toinen vaihtoehto on vielä pahempi;

valtion ja rikollisten liitto, oikeusvaltion romuttaminen (poliittinen oikeuslaitos), opposition nujertaminen ja johtajien murhaaminen, sekä tiedoitusvälienitten kahlitsiminen.

Jos Euroopassa palataan 1960-1980 luvun politiikkaan, voidaan unohtaa pude demokratiasta.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat