Seuraa 
Viestejä45973

Mitä mieltä ollaan: Onko paperi jonain päivänä tarpeeton? Tuleeko ja jos, niin milloin, täysin paperiton yhteiskunta, jolloin kaikki tieto on sähköisessä muodossa?

Muistan lukeneeni 80-luvulla "profetian", että vuosituhannen vaihteessa kaikki tieto tulee olemaan sähköisessä muodossa ja että paperi käy tarpeettomaksi, toimistot ja virastot tulevat paperittomiksi!

Profetia on toteutunut siltä osin, että "kaikki tieto" varmaankin on jo olemassa sähköisessä muodossa, mutta se seikka ei suinkaan ole tehnyt paperia tarpeettomaksi; mistä tässä on kysymys?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (31)

Tarkkailija
Mitä mieltä ollaan: Onko paperi jonain päivänä tarpeeton? Tuleeko ja jos, niin milloin, täysin paperiton yhteiskunta, jolloin kaikki tieto on sähköisessä muodossa?

Tuskinpa paperi ainakaan ihan heti mihinkään katoaa. Itse ainakin luen kirjoja ja uutisia mielummin paperilta kuin ruudulta, ja luulenpa, että samoin ajattelee moni muukin. Nettikeskustelut ovatkin sitten aivan eri asia. Sähköinen tieto on myös aina alttiina sähkökatkoille, viruksille ja hakkeroinnille.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46488

Paperia käyttämään tottuneet eivät siitä luovu. Mutta nyt jo lapset oppivat kouluissa lukemaan luontevasti tietokonenäytöltä. Varmaan kun kuluu muutama sukupolvi, paperin käyttö kirjojen ja lehtien painamiseen on vähentynyt oleellisesti. Sadassa vuodessa varmaan valtaosa päivittäisestä teksistä luetaan jonkinlaisilta näytöiltä.

Kokonaan paperia tuskin tullaan hävittämään. Varmasti hyvin pitkään se säilyy esimerkiksi arkistoitavien asiakirjojen materiaalina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjat ovat myös kauniita esineitä, enkä soisi niiden tästäkään syystä katoavan. Sanomalehdistä vastaavaa estetiikkaa harvoin löytää.

Vanhoista kirjoista voi myös löytää merkkejä edellisistä lukijoista ja vanhat kirjat kertovat myös tuoksullaan omasta historiastaan.

No minä rakastan muutenkin vanhoja esineitä, jos olisin rikkaampi, minulla olisi läjäpäin antiikkia, nyt minulla on kasoittain roinaa

Andúril
Itse ainakin luen kirjoja ja uutisia mielummin paperilta kuin ruudulta, ja luulenpa, että samoin ajattelee moni muukin.Vertaat nyt kirjaa tietokoneen näyttöön. Mutta entä jos sinulla olisi digitaalinen kirja, jonka näyttö näyttäisi aivan kirjan sivulta. Ja jota voisit kuljettaa mukanasi yhtä helposti kuin kirjaa, paitsi yhden kirjan sijaan voisit kuljettaa mukanasi kokonaista kirjastoa ja halutessasi suorittaa myös kirjoihin hakuja tai jättää kirjanmerkkejä digitaalisesti vaikka useampaan kirjaan. Ja virtaa kirjassa riittäisi vaikka kymmeneksi vuodeksi minkä jälkeen sen voisi ladata taas täyteen.

Veikkaan että useimmat eivät tykkää lukea esim. kirjoja digitaalisessa muodossa, koska digitaalisista kirjoista ei vielä ole kunnollisia toteutuksia.

Sähköinen tieto on myös aina alttiina sähkökatkoille, viruksille ja hakkeroinnille.

Ja paperi on alttiina tulipaloille, kosteudelle ja varkauksille.

Nykyään digitaalista tietoa ei vielä osata käsitellä. Moni on esimerkiksi kuullut sanan "varmuuskopio", mutta hyvin harva niitä vielä ottaa. Kunhan varmuuskopiointi saadaan riittävän automaattiseksi, on tiedon katoaminen epätodennäköisempää digitaalisesa muodossa kuin se on paperilla.

Gravity

Sähköinen tieto on myös aina alttiina sähkökatkoille, viruksille ja hakkeroinnille.Ja paperi on alttiina tulipaloille, kosteudelle ja varkauksille.

Nykyään digitaalista tietoa ei vielä osata käsitellä. Moni on esimerkiksi kuullut sanan "varmuuskopio", mutta hyvin harva niitä vielä ottaa. Kunhan varmuuskopiointi saadaan riittävän automaattiseksi, on tiedon katoaminen epätodennäköisempää digitaalisesa muodossa kuin se on paperilla.

Oikein säilytetty paperi säilyy teoriassa ikuisesti. Käytännössäkin normaaliolosuhteissa satoja vuosia. Sitä ei tarvitse kopioida. Yhdellekään kehitetylle digitaaliselle tallenteelle ei voida luvata 100 vuotta pitempää säilymistä. Suurinta osaa ei pidetä kopioimisen arvoisena, joten se tuhoutuu. Jo nyt 80-luvun lerppujen lukeminen on käytännössä mahdotonta. Minulla itselläni on niitä läjä ja tarvitsemieni tekstien ulossaaminen on täysin mahdotonta. Edes sopivaa konetta ja käyttöjärjestelmää ei ole saatavissa. Edes rahalla.

Me elämme tällä hetkellä pimeää keskiaikaa tulevaisuuden näkökulmasta. Paperista ollaan luopumassa, mutta säilyviä digitaalisia tallennusmuotoja ei ole. Meistä ja meidän tekemisistämme jää jälkipolville hyvin vähän tietoa verrattuna vanhempiimme. Ei kirjeitä, päiväkirjoja, valokuvakansioita tms. Kaikki tieto tuhoutuu ja vain rippeitä jää jäljelle.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46488
Bomt Kneder

Me elämme tällä hetkellä pimeää keskiaikaa tulevaisuuden näkökulmasta. Paperista ollaan luopumassa, mutta säilyviä digitaalisia tallennusmuotoja ei ole. Meistä ja meidän tekemisistämme jää jälkipolville hyvin vähän tietoa verrattuna vanhempiimme. Ei kirjeitä, päiväkirjoja, valokuvakansioita tms. Kaikki tieto tuhoutuu ja vain rippeitä jää jäljelle.

En usko tuohon. Nykyään tallennetaan valtavasti enemmän materiaalia ihmisten elämästä. Ero entiseen esimerkiksi valokuvissa on monta kertaluokkaa. Ennen perhe kävi ehkä pari kertaa elämässään valokuvaajalla poseeraamassa, nyt liki kaikilla on digikamerat ja pelit ja kuvataan myös arkielämää, joka lienee tulevaisuuden historioitsijoille kiinnostavampaa. Vaikka kuvista tuhoutuu valtaosa, luulen että silti niitä jää niin paljon, että puutetta suurempi ongelma on se kuka jaksaa kahlata kuvia läpi ja poimia kiinnostavat.

Neutroni
Bomt Kneder

Me elämme tällä hetkellä pimeää keskiaikaa tulevaisuuden näkökulmasta. Paperista ollaan luopumassa, mutta säilyviä digitaalisia tallennusmuotoja ei ole. Meistä ja meidän tekemisistämme jää jälkipolville hyvin vähän tietoa verrattuna vanhempiimme. Ei kirjeitä, päiväkirjoja, valokuvakansioita tms. Kaikki tieto tuhoutuu ja vain rippeitä jää jäljelle.En usko tuohon. Nykyään tallennetaan valtavasti enemmän materiaalia ihmisten elämästä. Ero entiseen esimerkiksi valokuvissa on monta kertaluokkaa. Ennen perhe kävi ehkä pari kertaa elämässään valokuvaajalla poseeraamassa, nyt liki kaikilla on digikamerat ja pelit ja kuvataan myös arkielämää, joka lienee tulevaisuuden historioitsijoille kiinnostavampaa. Vaikka kuvista tuhoutuu valtaosa, luulen että silti niitä jää niin paljon, että puutetta suurempi ongelma on se kuka jaksaa kahlata kuvia läpi ja poimia kiinnostavat.

Et ymmärtänyt olennaista pointtia. Otetaanpa rautalankaa. Nykyisin digitaaliseen muotoon tallennetaan informaatiota, joka vielä äsken tallennettiin analogisena. Analoginen informaatio on hyvin säilyvää ja avattavaa. KAIKKI olemassa oleva digitaalinen tieto tuhoutuu viimeistään sadassa vuodessa. Tästä seuraa, että esimerkiksi tästä vuosikymmenestä jää tulevaisuuden historioitsijoille paljon vähemmän materiaalia kuin vaikka 1970-luvusta. Niistä kuvista tulevat säilymään ne, jotka on tulostettu.

Hesarin pt Janne Virkkunen muuten käsitteli juuri tätä aihetta tänään Hesarissa sivulla A2. Hänen mielestään netti ei tapa lehteä koska sitä ei tehnyt radio eikä TV. Ihmisten tiedonhalu ei ole kadonnut, päinvastoin.

Netti ei ole tappanut kuin pornolehdet. Ne katoavat kohta tai harvinaistuvat. Lehtien pitää muuttua, mutta mihinkäs ne nyt häviäisivät. Paperinen lehti on niin hyvä keksintö että sen korvaava keksintö saa olla todella hyvä ja halpa. Lehden asema tuoreiden uutisten lähteenä on jo korvautunut television ja radion myötä. Lehdessä voidaan tehdä laajempia juttuja kuin sähköisessä mediassa.

Ja painotuotteesta ei lopu akku. Kirja voi olla vaikka satoja vuosia hyllyssä ja säilyy lukukelpoisena. Teepä sama läppärillä.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Bomt Kneder on ihan oikeassa. Minullaki on muutama ikivanha savikiekko.
Onkhan vanhimmat 1930 luvulta?
Vähän soitettuja, johtuen siittä että "Grammarista " on vieteri katkennu joskus ,,, no aikoja sitte , ennen sotia.
Soitin nyt sitte net levyt konhelle ,ja poltin CD levyn niistä.
Ihan hyvin riethat soivat.
On mulla nuita 60 luvun lopulla tehtyjä nauhotuksiaki .
Paskat niistä mithän selvää ota kukhan. Kuhan sillon tällöin vähäsen vikisevät. Vanhimmat CD levykki on aika kalunnu puhthaiksi, hyväku
jotaki vikinää kuuluu. Mutta ikivanha savikiekko, son ku uusi.
Jo vain se Vesterinen vetelee kohtalaisen hyvin , no yks pieni napsahus on
tullu levhyn. Seki lähti korjausohjelmalla pois.

Bomt Kneder
KAIKKI olemassa oleva digitaalinen tieto tuhoutuu viimeistään sadassa vuodessa. Tästä seuraa, että esimerkiksi tästä vuosikymmenestä jää tulevaisuuden historioitsijoille paljon vähemmän materiaalia kuin vaikka 1970-luvusta. Niistä kuvista tulevat säilymään ne, jotka on tulostettu.

Niin, mutta sinä ajattelet nyt jotain diskettejä, DVD-R -levyjä tai USB-tikkuja. Niistä varmaan häviää tieto mutta ei kiintolevyiltä. Toki kaikki esineet joskus häviävät.

Web-palvelimissa on ns. peilaavia levyjärjestelmiä jossa kaikki tieto on kahteen kertaan. Ei haittaa vaikka kiintolevy hajoaa, tieto on tallessa toisella. Ja netissä tieto leviää kuin Jokisen eväät, on lokitiedostoja, cacheja ja proxyjä ja hakukoneita. Esimerkiksi ne kuuluisat Muhamed-pilakuvat ovat miljoonissa koneissa tallessa, ei niitä saa mitenkään häviämään paitsi tuhoamalla kaikki tietokoneet mutta sitten varmaan menee jo kaikki ihmisetkin joten asialla ei ole kovin suurta merkitystä. Nettiin kerätään tietoa, Wikipedia on hyvä esimerkki siitä. Ei se ole varmaankaan yhdellä kovalevyllä .

ISP:llä on myös vastuu siitä, ettei maksettu tila tiedolle häviä tai ole käyttämättömissä. Varmuuskopioita otetaan moneen kertaan ja usein ja säilytetään vanhoja tietoja pitkään.

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Joitakin vuosia sitten radiossa haastateltiin asiantuntijaa juuri tästä erilaisten tallenteiden (huonosta) säilymisestä. Lopuksi toimittaja kysyi, että no mikä sitten oikein säilyy? Tutkija vastasi, että kiveen hakattu teksti on melko säilyvää...

Bomt Kneder
Analoginen informaatio on hyvin säilyvää ja avattavaa. KAIKKI olemassa oleva digitaalinen tieto tuhoutuu viimeistään sadassa vuodessa. Tästä seuraa, että esimerkiksi tästä vuosikymmenestä jää tulevaisuuden historioitsijoille paljon vähemmän materiaalia kuin vaikka 1970-luvusta. Niistä kuvista tulevat säilymään ne, jotka on tulostettu.

Olen kuullut, että CD-levytkin pilaantuvat muutamassa vuosikymmenessä. Osaako joku valaista tähän johtavaa mekanismia? Informaatiohan on lasersäteellä poltettu levyn sisään suojaavan kuoren alle! Ja muovihan säilyy hyvin pitkään, ellei satu olemaan luonnossa hajoavaa sorttia.

iisakka
Tutkija vastasi, että kiveen hakattu teksti on melko säilyvää...

Sittenpä vain vasara ja taltta kauniiseen käteen...

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Asimov

Web-palvelimissa on ns. peilaavia levyjärjestelmiä jossa kaikki tieto on kahteen kertaan. Ei haittaa vaikka kiintolevy hajoaa, tieto on tallessa toisella.

Ei tuokaan kaikkea turvaa. Jos levykontrolleri sopivasti hajoaa, niin molemmille levyille kirjoitetaan roskaa. Molemmat levyt voivat myös kärvähtää esimerkiksi ukkosen aiheuttaman ylijännitteen vuoksi. Levyt voivat myös yksinkertaisesti kuumentua liikaa.

Kaikkiin näihin voidaan toki varautua, mutta levyt itsessään ovat kovin alttiita hajoamisille. Itselläni hajosi muutama vuosi sitten viisi uutta kiintolevyä puolen vuoden sisällä, joista kahdessa koneessa oli peilaavat levyt.

Peilatun levyn rikkoutuessa järjestelmässä on enää yksi levy. ns. Hot Spare -levyillä voidaan ehjän levyn sisältö rikkoutumisen yhteydessä kopioida valmiina odottavalle tyhjälle levylle. Näin tarvitaankin jo kolme levyä!

Eräässä pankissa otettiin mutama vuosi sitten uutta levyjärjestelmää käyttöön. Hyvin toimi, mutta muutaman kuukauden kuluttua viiden levyn setistä hajosi lähes samanaikaisesti kolme! levyä.

Anteeksi tyhmyyteni, mutta onko kyseessä ihan mekaaninen rikkoutuminen? Onko siellä sisuksissa oikeasti joku levy? Miten se voi mennä rikki, sähköjännitevian (salamanisku) tajuan, mutta mureneeko itsekseen, kolahtaa vai menee mystisesti vaan kuoloon.

Vasta kolme vuotta sitten opin, että "koneen kaatuminen" ei tarkoita sitä, että pöytä brakaa

Volitans
Ei tuokaan kaikkea turvaa. Jos levykontrolleri sopivasti hajoaa, niin molemmille levyille kirjoitetaan roskaa. Molemmat levyt voivat myös kärvähtää esimerkiksi ukkosen aiheuttaman ylijännitteen vuoksi. Levyt voivat myös yksinkertaisesti kuumentua liikaa.

Tuo nyt vastaa riskiä että paperi palaa tai kastuu lukukelvottomaksi tai muuten tuhoutuu. Eihän sille mitään voi, palaa niitä kirjastojakin. Uskoisin kuitenkin että netissä, joka perustuu nimenomaan jaettuun tietoon on tieto paremmassa tallessa kuin näillä irtotallenteilla.

Voipi olla, että printtimedia käy tarpeettomaksi. Tällä tarkoitan "kalankääreitä" eli lehtiä.

Justiin tuli Hesarin lasku ja mietin, josko jättäisi sen tilaamatta. Uutiset ja linkit löydän helpommin ja nopeammin netistä eikä tarvitse selata kymmeniä mainossivuja.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46488
Bomt Kneder

Et ymmärtänyt olennaista pointtia. Otetaanpa rautalankaa. Nykyisin digitaaliseen muotoon tallennetaan informaatiota, joka vielä äsken tallennettiin analogisena. Analoginen informaatio on hyvin säilyvää ja avattavaa. KAIKKI olemassa oleva digitaalinen tieto tuhoutuu viimeistään sadassa vuodessa. Tästä seuraa, että esimerkiksi tästä vuosikymmenestä jää tulevaisuuden historioitsijoille paljon vähemmän materiaalia kuin vaikka 1970-luvusta. Niistä kuvista tulevat säilymään ne, jotka on tulostettu.

Kyllä oleelliset yhteiskunnalliset tiedot ovat ammattilaisten käsissä ja niiden varmistukset hoidetaan. Vähemmän oleellisista yksityisten ihmisten tiedosta varmaan säilyy vähemmän. Mutta sitäkin tungetaan esimerkiksi nettiin valtavia määriä. Ja uskon kyllä että eitä tulee ihan riittävästi säilymään, jotta historioitsijat kykenisivät luomaan kattavan kuvan nykyajan elämästä. Ja ihmettelisin ellei jossain museossa jonkun tehtävä olisi etsiä netistä sopivaa aineistoa ja tallettaa sitä museon ylläpidettyyn tietokantaan.

Enemmän ongelmat voivat olla yksilökohtaisia. Jos joku ei ymmärrä varmuuskopioida omia henkilökohtaisia tietojaan, ne menetetään. Yhteiskunnalle ja historiankirjoitukselle se ei ole ongelma, kunhan vain riittävän monen tiedot tavalla tai toisella säilyvät.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46488
Mummo
Anteeksi tyhmyyteni, mutta onko kyseessä ihan mekaaninen rikkoutuminen? Onko siellä sisuksissa oikeasti joku levy? Miten se voi mennä rikki, sähköjännitevian (salamanisku) tajuan, mutta mureneeko itsekseen, kolahtaa vai menee mystisesti vaan kuoloon.

Vasta kolme vuotta sitten opin, että "koneen kaatuminen" ei tarkoita sitä, että pöytä brakaa

Kovalevy on pyörivä alumiinikiekko, jonka pinnalla on magneettista ainetta. Pinnan lähellä liikkuu luku- ja kirjoituspää, joka voi lukea pinnan magnetismia tai muuttaa sitä. Nykyisten levyjen tallennustiheys on valtava, ja laitteen pitää toimia äärimmäisellä tarkkuudella ja äärimmäisen nopeasti.

Kovalevy voi vioittua mekaanisesti. Yleisin mekaaninen vika on laakerivika, jolloin kiekko jumiutuu. Se ilmenee niin, että joku kerta konetta käynnistettäessä kovalevy ei vain lähde käyntiin. Myös luku- ja kirjoituspään mekaniikka voi vaurioitua. Suuren nopeusvaatimuksen takia levyjen pyörimisnopeudet ja lukupäätä rasittavat voimat ovat melkoisia, ja kun toisaalta kovalevy on massatuote jonka tuotantokustannukset pyritään minimoimaan, laatu on mitä on. Tuolla tavalla mekaanisesti vaurioituneen levyn tiedot voidaan pelastaa, mutta se on niin kallis ja monimutkainen toimi, ettei yksityisellä ihmisellä ole halua maksaa kuva-arkistonsa pelastamisesta. Tietääkseni puhutaan tuhansista euroista tai jopa suuremmista summista.

Kovalevyssä on myös elektroniikkaa, joka voi hajota. Sen voi hajoittaa ylijännite, vaikka salamanisku tai tietokoneen teholähteen vaurioituminen. Mutta elektroniikka hajoaa myös "itsekseen". Yleisimmin joku juotos irtoaa. Elektroniikkavaurioinen kovalevy on yleensä pelastettavissa samoin edellytyksin kuin mekaanisesti vaurioitunut.

Vielä pahempi tilanne on ohjelmistovika tai käyttäjän virhe, koska se voi kirjoittaa levyllä olevien tietojen päälle uutta dataa. Sekään ei välttämättä täydellisesti estä tietojen pelastamista, jos päällekirjoitus tapahtuu vain kerran, mutta se on jo sen luokan toimintaa, ettei kannata kysellä mitä se maksaa. Ja silloin yleensä myös osa tiedosta menetetään, koska monen päällekirjoituksen alta ei pysty tietoa lukemaan.

Kiitos Neutroni, taas kerran. Osaat erinomaisesti "mummottaa" teknisetkin asiat.

"Korvaamattoman" tärkeät digikuvani olen meilannut pariin sähköpostiosoitteeseeni talteen, muusta ei ole niin väliksi.

Mielestäni oleennaisin ongelma tiedon katoamisessa tällä hetkellä on se että mm New-Age- liike kirjoittaa ihmisten päänsisäiselle kovalevylle koulussa annetun tiedon päälle ties mitä roskaa

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat