Planeettojen yhteenlaskettu läpimitta
Planeettojen yhteenlaskettu läpimitta
klo 16:07 | 7.11.2018
/tiede.fi/s3fs-public/discussion_topic_image/img_20181107_155431.jpg?itok=YrZ1VHfI)
Löysin tälläisen kuvan, maallikkona koetan lisätä tietämystäni avaruuden mittasuhteista enkä onnistunut hakutuloksia tutkimalla todistamaan väitettä joten päätin kysyä tiede lehden keskustelu alueen jäseniltä onko asian laita tosiaankin näin.
Sivut
On.
https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/ .
“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams
2*(2439+6052+6378+3397+71398+60100+26320+24300)km
Pluto on jätetty pois.
Laske tuosta.
Kiitos vastauksista, linkityksineen ja laskukaavoineen.
Paitsi että Maa pois listasta.
“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams
kun maa ja kuu ovat keskietäisyydellä niin maan ja kuun välissä on tyhjää
(384400-6378-1738)km=376248 km
Planeettojen yhteinen läpimitta taulukosta löytyneiden ekvaattorisäteiden mukaan on maa ja pluto poislukien
2*(2439+6052+3397+71398+60100+26320+24300)km=381218 km.
Vähänkö kiepsauttaa Saturnusta, niin sitten taas sopii. Sen planeetan litistyneisyyshän on lähes 0.1
“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams
Miten kaasuplaneetan läpimitta määritellään?
Kaasukehällähän ei ole olemassa mitään pintaa, josta mittoja voitaisiin yksikäsitteisesti mitata, joten kyseessä lienee sopimusasia. Jollei mitään kansainvälisesti hyväksyttyä sopimusta ole, on kaasuplaneetoilla jokaisella aika monta eri läpimittaa siitä riippuen keneltä kysytään. Ainakin jokaisella valtiolla omansa, ellei peräti jokaisella ihmisellä.
Maan läpimittahan esimerkeissänne on määritetty ilman kaasukehää, ja samalla logiikalla Jupiterin ja Saturnuksen läpimitta lienee aika alhainen ellei sitten ole nolla.
Se varmaan riippuu asiasta ja tieto pitäisi löytyä taulukosta, jos sillä on väliä. Muistaakseni 1 baarin paine on ainakin jossain käytetty "pinnan" määritelmä.
Löytyvät taulukkokirjoista.
No olisi nyt ensin edes yksimielisyys siitä mitkä kappaleet ovat planeettoja. Kyllä tuo on hyvinkin aiheellinen kysymys, koska kaasuplaneetan tapauksessa se pinta pitää määritellä keinotekoisesti jollain päätöksellä. Ja tuollaisissa tilanteissa on melkein aina erilaisia määritelmiä, koska eri alojen tutkijat pyrkivät omalta kannaltaan käytännölliseen määritelmään.
Aurinkokuntamme planeettojen määräksi on sovittu 8.
Ketjun aloittajan esittämä kysymys on järkevä ainoastaan siinä tapauksessa, että planeetoilla on läpimitta.
Maan ja kuun väli on vaihtelee kuukauden aikana. Suurimmillaan yli 400tkm joten jos planeetat saadaan nopeasti siirrettyä siihen väliin ja takaisin radoilleen niin kyllä sopii.
Kaasuplaneetat on siitä käteviä, että niitä voi tunkea ahtaisiinkin rakoihin ilman hankalaa kääntelyä. Siis suhteessa ahtaisiin. Tarvittaessa voi auttaa kumivasaralla, mutta varovasti, ettei tussahtele.
"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Kyllä. Sellainen työturvallisuusjuttu kannattaa muistaa, ettei vasaroi kaasuplaneettoja nortti huulessa. Vety, josta ne on tehty, on hieman tulenarkaa tavaraa.
Ketjun aloittajana palasin keskustelualueelle vaikka asianlaita kerkesikin jo selvitä ensimmäisen vastauksen perusteella.
Pahoittelen kysymykseni muotoilua josta näemmä heltisi polemiikkia. Muunmuassa visuaalisesti todellisuutta/elämää planeetallamme havannoimana humanoidina pohdiskelin kuvan mahdollisuutta selventää aurinkokuntamme etäisyyksiä ja kappaleiden mittaluokkaa toisiinsa nähden/verrattaen. Avaruus ja planeetat ovat kovin hankala maallikolle käsittää mittasuhteidensa, koostumuksensa yms perusteella.
Kiitoksia kaikista vastauksista.
Älä suotta. Saat olla melkoinen verbaalivirtuoosi, jos pystyt kysymään täällä jotain aiheuttamatta polemiikkia. Se on palsta(laiste)n ominaisuus, ei sinun. Tervetuloa joukkoon.
Tuo oli ihan mielenkiintoinen tiedonmuru, että Maan ja Kuun etäisyys on likimain sama kuin planeettojen halkaisijoiden summa. Ei tuollaista tule ajatelleeksi, jos käsittelee vain lukuja.
Käytännössä planeettojen halkaisijat mitattiin ainakin alunperin kaukoputkella jatsomalla ja/tai valokuvista. Ei siinä silloin mitään määritelmiä tarvittu, senkun mittas vain. 😉
3³+4³+5³=6³
Niin, siitä se on lähtenyt. Mutta nykyiset arvot, joissa on 4 tai 5 merkitsevää numeroa, vaativat tarkemman määrittelyn.
Wikipedian mukaan ainakin Jupiterin virallisena ekvaattorisäteenä käytettävä arvo perustuu 1 baarin painetasoon.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter_radius
-
Onx siel happee ja?
Sivut