Seuraa 
Viestejä7972

Katselin tässä jokin aika sitten YLEn ohjelmaa, jossa Maarit Tastula haastatteli Mikko Paasia, Thaimaassa luolaan jääneitä jalkapallopoikia pelastamassa ollutta suomalaissukeltajaa. Hän kertoi, että siellä sameassa vedessä täytyy pitää narusta kiinni toisella kädellä eikä saa hetkeksikään irrottaa. Tuli mieleen, että miten se naru on sinne saatu? Jonkunhan täytyy olla se ensimmäinen sukeltaja, joka vetää sitä narua luolaan? Toiseksi, miksei naruna voi käyttää taipuisaa sähköjohtoa? Sen avulla saisi puhelinyhteyden vanhanaikaisella lankapuhelimella luolan suulla oleviin pelastajiin. Tietääkseni kännykkä ei kuulu luolassa tai veden alla?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

ekavekara
Seuraa 
Viestejä14161

Luonnollisesti sen narun joku sukeltaja sinne vie, samalla kuin tutkii minne se on vietävä. Silloin se on tae siitä, ettei eksy luolastoon, vaan osaa aikaikkunan puitteissa poiskin.

Thaimaan pelastuksessa käytettiin kai radiopuhelimia, joista jokainen toimii myös tukiasemana. Tällöin puhelinten ketju korvaa johdon. Radiopuhelin tuolla lienee paljon näppärämpi kuin lankapuhelin.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7972

Miten syvälle veteen tai kallioon radiopuhelimen signaali kantaa? Ainakin radioaktiivisen säteilyn kohdalla vesi on ihan parhaita eristysaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MooM
Seuraa 
Viestejä17758

Ertsu kirjoitti:
Miten syvälle veteen tai kallioon radiopuhelimen signaali kantaa? Ainakin radioaktiivisen säteilyn kohdalla vesi on ihan parhaita eristysaineita.

Eri SM-säteilyn lajit vaimenevat hyvin eri tavoin väliaineissa. Gammasäteilyn käyttäytymisestä ei siksi voi juurikaan päätellä radiotaajuuksien käyttäytymistä (saati sitten hiukkassäteilystä). Mutta kyllähän se vesi vaimentaa. Varisnkin korkeita taajuuksi, matalat kyllä kantavat, mutta vääristyvät. Silläkin on väliä, ollaanko makeassa vai merivesessä (johtavuusero). 

https://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?arnumber=6003580 :

https://en.wikipedia.org/wiki/Communication_with_submarines

http://www.eurekamagazine.co.uk/design-engineering-features/technology/r...

Edellisestä: "The web site declares that it is to investigate electromagnetic wave propagation through sea water for carrier frequencies in the rage 1 to 5MHz over distances of up to 1km. The EC preamble states, "It has been shown theoretically and by preliminary experiments that em waves within a frequency range 1 to 10MHz will be able to propagate over distances of up to 1000m. "

Uusia ideoita vedenalaiseen kommunikaatioon:

http://news.mit.edu/2018/wireless-communication-through-water-air-0822 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat