Seuraa 
Viestejä45973

Tarkoitusenani oli kirjoittaa asiasta "Amerikassa menee hyvin, mutta menköön" topiciin, mutta koska siellä käsiteltiin muitakin asioita kun talous asioita niin ajattelin avata ihan uuden jossa pitäydyttäsi pelkästään talosasioissa.

Eli tässä tulee:

Tällä hetkellä ilakoimme yhdysvaltain talouden julkisen talouden alijäämästä. Onko ilakointi ennen aikaista?
Vastaus: On

Miksi näin?
Yksinkertainen syy siihen on se, että ulkomaan velka on sidottu dollariin, näin ollen dollarin arvon lasku ei näy velkapääoman nousuna. Niin kuin kävi suomen kohdalla -90 luvun lamassa, jolloin markan arvo romahti ja velkapääoma kasvoi saman verran. Tätä ongelmaa ei yhdysvaltain taloudessa ole.
Lisäksi dollarin arvon lasku on lisännyt merkittävästi vientiä ja sen seurauksena talouskasvu on kiihtyvää verrattuna EU:n talouteen. Pitää kuitenkin muistaa että yhdysvallan talous ei ole niin sidoksissa ulkomaan vientiin kun Eu:n talous, vaikka sen osuus ei ole merkittävä niin se kuitenkin on luonut otolliset olosuhteet talouskasvuun. Ei niinkään taloudellisesti vaan psykologisesti, sillä usko talouskasvuun lisää talouskasvua, ( Niin hullulta kun se kuulostaakin)
Asiantuntijat katsovatkin että ainoastaan talouskasvun hillitseminen johtaisi yhdysvalloissa julkisen talouden alijäämän korjaamiseen. Tämä varmaan tuntuu maallikolta täysin käsittämättömältä, mutta näin se vaan on.

Aasian apu yhdysvaltain talouteen:
Aasian valtiot ovat sitoneet valuuttansa Yhdysvaltain dollariin. Maiden kilpailukyky on vahvistunut, mikä näkyy mm. viennin vahvana kasvuna ja vaihtotaseiden ylijäämänä. Valuuttojen revalvoitumisen estäminen suhteessa dollariin on edellyttänyt maiden keskuspankeilta mittavia dollariostoja, jotka näkyvät maiden valuuttavarantojen nopeana kasvuna.
Kun Aasian valtiot ovat viime vuosien aikana kasvattaneet valuuttavarantojaan voimakkaasti, tämä on merkinnyt käytännössä paljolti dollarimääräisten, lähinnä juuri Yhdysvaltain valtion liikkeeseen laskemien arvopapereiden hankintoja. Tätä kautta Aasian valtiot ovat osallistuneet jokseenkin suoraan Yhdysvaltain julkisen talouden alijäämän rahoitukseen. Osittain tämän takia yhdysvalta ei ole pitänyt kiirettä julkisen talouden korjaamisessa.
Myöskin Eu osaltaan auttaa yhdysvaltain julkisen talouden alijäämän rahoitusta jo pelkästään heikentyneen viennin ansiosta Aasialaisten yritysten vallatessa markkinoita.

Kun puhutaan yhdysvaltain taloudesta niin ei voida sivuttaa EU:n taloutta, sillä globaalisoituvassa maailmassa eri talousalueet vaikuttavat toisiinsa.
EKP (Euroopan keskuspankki) on ollut huolissaan syntyneestä tilanteesta, tätä samaa ovat monet suomenpankin johtajat käsitelleet puheissaan. Huoli ei ole ollut niinkään yhdysvaltain taloudesta vaan EU:n vienti teollisuudesta joka ei pysty enää kilpailemaan hinnoilla maailman markkinoilla.
EU onkin etsinyt ratkaisua ongelmiinsa palveludirektiivistä, nyt onkin päästy sopuun direktiivistä. Optimistisimmat ovat arvelleet palveludirektiivin luovan satojatuhansia työpaikkoja eurooppaan. Tulevaisuus tulee näyttämään kuinka siinä käy, itse suhtaudun varsin skeptisesti asiaan koska koko direktiivistä tuli ”tynkä” ja muutenkin koko direktiivin vaikutusta on yliarvioitu. http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja ... ktiivi.htm

EU:n perimmäinen tarkoitus on perustaa niin suuri talousalue ( lue sisämarkkina alue), niin että se tulisi ”toimeen omillaan” niin kuin yhdysvallat ja samalla nostaa euron dollarin asemaan.
Tätä kehitystä ovat jarruttaneet mm. Saksa, Ranska ja Italia huonolla talouden hoidollaan, nämä maat eivät ole noudattaneet vakaussopimusta.
http://www.talouselama.fi/doc.te?f_id=705581
Lisäksi on maita jotka ovat saaneet menonsa kuriin ”paperilla”, mutta eivät menoja karsimalla vaan kirjanpito tempuilla.
http://www.talouselama.fi/doc.te?f_id=705581

Suomi on ehkä ainoa maa euroopassa joka on pystynyt noudattamaan vakaussopimusta taitavalla talouspolitiikalla. Kiitokseksi suomalaiset poliitikot ovat saaneet kansaltaan haukut niskaansa, sitä vastoin suomalaiset äänestäjät ei arvostele eurooppalaisia poliitikkoja, ehkä jo senkään takia että eivät ymmärrä mitä EU:ssa tapahtuu. Suomalaiset poliitikot ovat saaneet eräänlaisen häirikön maineen EU:ssa vaatimalla noudattamaan jo sovittua vakautussopimusta.
Itse asiassa EU on ottanut mallia yhdysvalloista kun se koittaa rakentaa suurta sisämarkkina aluetta, senkään en oikein usko onnistuvan ellei kaikki EU maat alisteta yhden ja ainoan hallinnon alle, silloin kuitenkin maat menettäisivät itsemääräämisoikeuden ja siihen en usko EU kansalaisten suostuvan.

Euro dollarin tilalle
Euron pääsy dollarin tilalle tuntuu tällä hetkellä utopistiselta ajatukselta, jos ei kerran vakautussopimusta pystytä saamaan niin kuinka euron nostaminen maailman ykkösvaluutaksi onnistuisi.

ps
Nyky yrityskulttuurissa ei koskaan puhuta enää ongelmista vaan haasteista, tätä samaa käytäntöä käytetään nyt myös poliittisissa puheissa. Sen takia pitää kuunella tarkkana jos asiantuntija puhuu tulevaisuuden haasteista niin hän tarkoittaa todellisuudessa ongelmia

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Strombi
Tällä hetkellä ilakoimme yhdysvaltain talouden julkisen talouden alijäämästä. Onko ilakointi ennen aikaista?
Vastaus: On

Ilakointi on myös äärimmäisen typerää. Vasemmistopropagandan sumuttamat torvelot kun eivät älyä sitä, että jos USA:n talous kaatuu, on se myös Euroopan menoa. Samaan syssyyn ryssä käyttää tilaisuutta varmasti hyväkseen. Eli pilkka sattuu lopulta omaan nilkkaan ja pahasti, jos jenkkivihalle ei panna rajoja, vaikka se ah-niin-muodikasta onkin.

En lukenut koko juttuasi vielä ajatuksella, mutta siitä mitä luin, olen kanssasi hyvin pitkälti samaa mieltä. Varsinkin Suomen hyvin hoidettu talouspolitiikka on asia, jota ei oikein osata mielestäni tarpeeksi nimenomaan Suomessa arvostaa. Myös siinä olen kanssasi samaa mieltä, että eurolla ei näytä tällä hetkellä olevan mitään mahdollisuuksia nousta dollarin ohi ykkösvaluutaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Strombi

Suomi on ehkä ainoa maa euroopassa joka on pystynyt noudattamaan vakaussopimusta taitavalla talouspolitiikalla. Kiitokseksi suomalaiset poliitikot ovat saaneet kansaltaan haukut niskaansa, sitä vastoin suomalaiset äänestäjät ei arvostele eurooppalaisia poliitikkoja, ehkä jo senkään takia että eivät ymmärrä mitä EU:ssa tapahtuu.Totta, mutta olet väärässä mitä tulee suomalaisten äänestäjien taipumukseen arvostella eurooppalaisia poliitikkoja. Kaikissa EU:n jäsenmaissa poliitikot esittävät kansalle yhteiset saavutukset ja neuvottelutulokset omina tai kotimaansa saavutuksina syyttäen negatiivisista tuloksista EU:ta. Osittain tästä sekä EU:n virhearvioinneista ( joista voidaan mainita esim. puuttuminen merkityksettömiin mutta kansallisesti tärkeisiin seikkoihin jäsenmaissa ) johtuen kansalaiset suhtautuvat helposti negatiivisesti Euroopan unioniin.

Strombi
Itse asiassa EU on ottanut mallia yhdysvalloista kun se koittaa rakentaa suurta sisämarkkina aluetta, senkään en oikein usko onnistuvan ellei kaikki EU maat alisteta yhden ja ainoan hallinnon alle, silloin kuitenkin maat menettäisivät itsemääräämisoikeuden ja siihen en usko EU kansalaisten suostuvan.

Mitä todennäköisimmin totta. Lienee siis parasta että EU:n jäsenmaiden kansalaisille tehdään selväksi tiiviin unionin edut. Mukavahan EU:ta on kritisoida ja kokea isänmaallista hurmosta, mutta lienee selvää että jäsenvaltioiden tulevaisuus on valoisampi EU:ssa kuin täysin itsenäisinä valtioina. Pieni itsenäinen Suomi esimerkiksi joutuisi mielistelemään sekä itää että länttä ja taipumaan globaalin talouden oikkujen mukaan. Eikä kyseisessä tilanteessa meillä ei ole edes mahdollisuutta osallistua äänestykseen asiasta.

Mielenkiintoista sinällään, Etelä-Amerikassa sekä arabimaissa on viimeaikoina esitetty visioita EU:n kaltaisista järjestelmistä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat