Seuraa 
Viestejä45973

Mitä hypnoosi on?

Eräs Freudin aikalainen teki hypnoosikokeita. 60- luvulla eräs suomalainen "fakiiri"
hypnotisoi ihmisiä Hämeenlinnassa. Reima Kampman kirjoitti 70-luvulla kirjan omista
tutkimuksistaan, joissa hypnoosin avulla tuotiin esille ( luotiin ? ) ns. sivupersoonia.

Onko hypnoosi huuhaata?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (20)

Ei ole huuhaata, vaikea aihe kuitenkin.
Joka yksilö puolustaa itseään "apinan raivolla" - mutta hypnoosi ohittaa tämän puolustautumiskynnyksen - Perustuu luottamukseen tai sen tunteeseen, niinkuin mainontakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oliver Hawk hypnotisoi aulangolla. TES-visio tallensi muistaakseni joitakin näistä sessioista.

Tieremiehen kannattaa tutustua esim. Mesmerismiin ( 1800 - luvulta). Naiset on aivan villinä,
jos taika onnistuu hyvin.

Ko. aihe ei taida synnyttää keskustelua. Psykologia on minun mielestäni aika kummallinen "tiede" Samaan gategoriaan voidaan laittaa myös kasvatustiede, sosiologia ja kulttuuriantropologia. Kaikki ne perustuvat uskomuksiin ja arvauksiin. Tutkijan oma maailmankuva on vahvasti läsnä " tutkimustuloksissa "

Minusta kannattaisi tutkia hypnoosia ja ns. joukkosuggestiota. Missä määrin ne ovat oikeita, havaittavissa ja toistettavissa olevia ilmiöitä.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Minä olen opetellut hypnotisoimaan itseni. Kyllä se on todellista. Ehkä sitä voisi kutsua paremminkin itsesuggestioksi.

Hypnoosissa voi opettaa itselleen tavan reagoida tiettyyn avainsanaan. Jos esim. haluaa rentoutua, riittää sitten kun vain ajattelee tätä sanaa ja kaikki lihakset rentoutuvat automaattisesti. Tietoinen rentoutuminen ei ole yhtä tehokasta.

Samalla menetelmällä voi myös opettaa itselleen esim. rohkeutta tai optimistisuutta.

Ding Ding
Hypnoosissa voi opettaa itselleen tavan reagoida tiettyyn avainsanaan. Jos esim. haluaa rentoutua, riittää sitten kun vain ajattelee tätä sanaa ja kaikki lihakset rentoutuvat automaattisesti. Tietoinen rentoutuminen ei ole yhtä tehokasta.
Samalla menetelmällä voi myös opettaa itselleen esim. rohkeutta tai optimistisuutta.

Hyvä, jos se toimii sinulle. Minä ajan takaa kyllä jotain yleispätevämpää. Voiko psygologiasta koskaan tulla vakavasti otettavaa tiedettä?

Harrastin junnuna vakavissani erästä erittäin hyvää keskittymiskykyä vaativaa lajia. Harjoituksissa kaikki meni paremmin kuin hyvin, kilpailuissa taas ei sitten niin millään tullut onnistumisia. En valmentajani kanssa löytänyt asialle mitään selitystä, joten seuraavaksi menimme urheilupsykologin juttusille tämän ilmeisen alitajuisen (tämä siksi, koska en mielestäni jännittänyt ollenkaan) kilpailujännityksen takia.

Tapaamiset (6-7 käyntiä) oli käsittääkseni/muistaakseni jaettu kolmeen eri osaan; rentoutumistason selvittäminen, itsesuggestion onnistuminen ja sen jälkeen tehtiin itse lajiin soveltuva "kuivaharjoittelukasetti". Pari ensimmäistä kertaa meni huonosti, sillä pidin asiaa alkuun silloin 15-vuotiaana äärettömän naurettavana, mutta koska tajusin, ettei siellä käynti mitään ilmaista ollut oli vähän pakko vakavoitua edes yrittämään.

Rentoutuminen oli pelkkää tasapaksun äänen kuuntelemista ja yrittämistä päästä mahdollisimman rauhalliseen tilaan. Tämä onnistui varsin hyvin. Itsesuggestio (hypnoosiksi tämän käsitin) käsitti jo aikaisemmin opetellun rentoutumisosan, ja sen jälkeen piti keskittyä ajatukseen, jossa kämmenselkään oli kiinnitetty ohuita lankoja, joiden toisessa päässä oli - muistaakseni - lintuja, jotka lähtivät lankojen avulla kättäni kannattelemaan. Myös näistä kerroista pari meni pieleen, koska en saanut edelleenkään ajatukseen mitään järkeä. Kolmas käynti tämän asian puitteissa oli sitten onnistuminen - "linnut" olivat kuljettaneet käteni siitä tuolin käsinojalta otsalleni ja takaisin. Hypnoosissa ollaan hereillä, tajutaan mitä tapahtuu, mutta oma mieli ei jotenkaan osallistu fyysisten tapahtumien kulkuun. Mielenkiintoista oli se.

Parilla seuraavalla kerralla sitten u-psykologi luki kasetille omaa kykyäni vastaavan rentoutumisohjelman, kävi läpi ajatuksena muutaman onnistuneen kilpailusuorituksen, jota kasetissa seurasi parinkymmenen minuutin mittainen tyhjä tauko, jonka aikana oli tarkoitus tehdä ajatustasolla näitä onnistuneita suorituksia.

Puolen vuoden suht intensiivisen rentoutumis/keskittymisharjoittelun jälkeen ei ollut enää hajuakaan aikaisemmista ongelmista kilpailuissa. Omalla päällähän kaiken oikean työn teki, mutta apu mitä ilmeisimmin oli tarpeen.

Käsitykseni mukaan hypnoosia ja mielikuvaharjoittelua käytetään yleisesti kilpaurheilussa, esim. mäkihypyssä, muistelen lukeneeni.

Itse opettelin tenniksen syötön täysin mielikuvaharjoituksella: esimerkkinäni Boris Becker. Hyppäsin ja ähkäsin, kuten hänkin mielikuvissani, tuijotin ja katselin TV:stä hänen tekniikkaansa. Sitten syöttö onnistui oikeassa pelissäkin.

MD
Käsitykseni mukaan hypnoosia ja mielikuvaharjoittelua käytetään yleisesti kilpaurheilussa, esim. mäkihypyssä, muistelen lukeneeni.

Jep, tämä psykologi jolla itse vierailin oli silloisen mäkihyppymaajoukkueen käyttämä.

Kaksi Taikuutta.

1. Tämä on voodootaikaa: Uhri istuu tuolilla. Taikuri pistää neulan
johonkin nukkeen: Auts. kahden metrin päästä alkaa avustaja
valittaamaan! (sic kaukovaikutusta )

2. Avustaja menee laatikkoon: Taikuri ampuu ilmakiväärillä laatikon läpi.
( pitää hankkia sellainen avustaja, joka ei pienestä valita! ).
Avustaja nousee siitä laatikosta niinkun ei mitään olis osunukkaan.

Hypnoosihan on ihan tosi juttu mut mites tuo telekineesi. Seki tuntuu olevan joittenkin mielestä tosi asia mut vaikee uskoo, että vois siirrellä tavaroita ajatuksenvoimalla

Hypnoosi on todellinen ilmiö.

On omakohtaisia kokemuksia:

Aikoinaan tein tietokoneen ääressä erästä kouluhommaa ja olin täysin keskittynyt sen tekemiseen. En edes huomannut, että TV oli auki vieressä... äkisti huomasin olotilojeni muuttuvan kummallisesti. Kun aloin katsella ympärilleni totesin tv:n olevan auki. TV:stä tuli Hyvissä, pahoissa ja rumissa jakso, jossa Pauli Aalto-Setälää suggeroitiin. Suggestiot olivat uponneet meikäläiseen kuin veitsi kuumaan voihin.

Ihmetys oli melkoinen kun aloin yht'äkkiä nauraa itsekseni ilman mitään syytä...

Psyykkaamisen erityistapaus. Psyykkaus on ihmisen perustaitoja, olemmehan laumaeläimiä. Parhaat psyykkaajat pärjäävät muita paremmin, vaikkei rahkeet muuten riittäisikään.

Olen myös opetellut pääsemään tavoitteisiini jonkin pikku kikan avulla. Esim. kun opettelee (joku jo yllä mainitsi) jonkun sanan liittyvän tiettyyn tekemiseen ja että silloin onnistuu aina, niin se todellakin psyykkaa onnistumaan.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Lukioaikoina tuli harrastettua paljonkin hypnotisointia. Yhteensä parisen sataa hypnoosiin induktointia ja ainakin saman verran pelkkiä suggestioon perustuvia "temppuja".

Hypnoosi on milestäni yksinkertaisesti muuttunut tajunnantila, jollaiseen ihminen joskus itselähtöisestikin joutuu. Hypnoosin aikana aivojen normaalia toimintaa voidaan muuttaa siten, että saadaan aikaiseksi aivan vastaavia mielikuva-aistimuksia, kuin todellisissakin tapauksissa. Yksilökohtainen vaihtelu eri muutoksiin on suurta.

Vajaalla 20%:lla saadaan aikaiseksi hallusinaatioita, joita monen on vaikea edes ymmärtää - voidaan esimerkiksi suggeroida osa läsnäolijoista näkymättömäksi tai, että hypnotisointi ei kuule jonkun läsnäolijan puhetta.

Jos nyt jollekin tulee mieleen aloittaa hypnotisointiharjoitukset, niin on syytä tutustua alaan erittäin kattavasti ennen ensimmäistä induktiota. Hypnotisoijan epävarmuus estää hypnotisoinnin, joten on oltava varma siitä mitä tekee. On myös syytä ymmärtää millainen vaikutus suggestioilla voi olla, sillä ajattelemattomat suggestiot voivat johtaa hypnotisoitavan loukkaantumiseen - joskus, taisi olla jenkeissä sattui tapaturma, jossa opiskelija hypnotisoi toisen uskomaan, että kävelee tasaisella maalla, vaikka edessä olikin portaikko - ei ole vaikea arvata mikä oli lopputulos.

Hypnoosilla on myös terapeuttista käyttöä, esimerkiksi erilaisten sosiaalisten tilanteiden pelkojen hallinnassa.

Hypnoosilla voidaan saada aikaan monia paranormaaleilta vaikuttavia ilmiöitä, jotka kuitenkaan tarkemmassa tarkastelussa osoittautuvatkin aivan normaalien aistien kautta tapahtuneiksi.

Itse pidin hypnoosia ensin huuhaana, kunnes kirjastossa käsiin osui Reima Kampmanin väitöskirja "Hypnotically Induced Multiple Personality". Näitä "ennen eläneitä" sivupersoonia sitten löytyikin monilta ja ihmeellisen kuuloisia tarinoita tuli esille.

Ehkäpä helpoiten hypnoosia voidaan käyttää ihmisten huvitukseen: Jälkisuggestioilla saadaan aikaiseksi monia hauskoja tilanteita.

Hypnoosi koetaan käsitykseni mukaan aina erittäin miellyttäväksi kokemukseksi.

Kaikki voidaan periaatteessa hypnotisoida, mutta hypnoosin aste vaihtelee. Hypnotisointi onnistuu pääsääntöisesti kuitenkin vain silloin, kun henkilö itse on suostuvainen ja halukas hypnotisointiin. Monilla on alitajuisia esteitä/pelkoja, jolloin hypnotisointi käytännössä on mahdotonta. Osa taas on niin herkkiä suggestioille, että heidän hypnotisointi onnistuu niin nopeasti, että vastustusta ei ennätä edes syntyä - näitä on vajaa 10% väestöstä. Jotkut mainokset käyttävät ilmiselvästi suggestiota hyväkseen.

Hypnoosiin ei voi jäädä, vaan hypnotisoijan on ylläpidettävä hypnoosia jatkuvilla suggestioilla. Yleensä hypnoosi muuttuu tavalliseksi uneksi, ellei hypnotisoija tarkoituksella "herätä" hypnostioitua. Pisin aika, jonka henkilö on ollut hypnoosissa on muistaakseni noin neljä vuorokautta, jolloin hypnotisoijina toimi useita henkilöitä.

Ihmisten suggestioherkkyys vaihtelee elämän vaiheiden mukaan - erityisesti armeijan aikana suggestioalttius kasvaa. Ihmisen hypnotisoitavuus korreloi voimakkaasti suggestioalttiuden kanssa. Hyvä suggestioalttius mahdollistaa itsehypnoosin, jota voidaan käyttää henkilön omaksi hyödyksi. Tähän perustuvat monet urheilijoiden käyttämät mielikuvaharjoitukset.

Urheilijoiden valmentamisessa käytetään hyväksi positiivista suggestiota. Ilmeisesti se on jonkinlainen hypnoosin lievempi muoto.

Varsinainen hypnoositila on kyseisen tilan kokeneiden mukaan jotain valvetilan ja unen välimaastossa. Hypnoosin syvyys vaihtelee kuulemma aika paljon henkilöstä riippuen.

Missä määrin seuraavat hypnoosilla aikaansaadut ilmiöt ovat todellisia?

1. Henkilölle annetaan esim. suggestio jossa häneltä hypnoosissa poistetaan tietoisuudesta luvun viisi nimi "viisi". Kysyttäessä "mitä on kaksi plus kolme", henkilö ei osaa sanoa, vaikka muut samantasoiset laskutoimitukset sujuvat moitteetta.

2. Koehenkilölle annetaan suggestio ettei hän näe jotain pöydällä olevaa esinettä. Koehenkilöä pyydetään herätettäessä nimeämään pöydällä olevat esineet. Hän ei näe "poistettua" esinettä.

3. Hypnotisoija siirtää koehenkilön tuntoaistin vesilasiin. Hypnotisoitu
ei näe milloin taikuri pistää neulan vesilasiin, mutta aina kun niin tapahtuu, reagoi koehenkilö parkaisemalla kuuluvasti.

Olen erittäin pahoillani siitä, että eräät ihmiset suorastaan tyrmäävät tällä palstalla kaiken mikä liittyy "henkitieteisiin" kuten filosofiaan, sosiaalipsygologiaan, kasvatustieteeseen, antropologiaan jne. jne. Ne kun eivät ole muka mitään oikeita tieteitä.

Volitans:

1. Hypnoosi on mielestäni yksinkertaisesti muuttunut tajunnantila, jollaiseen ihminen joskus itselähtöisestikin joutuu.

2. Hypnoosilla voidaan saada aikaan monia paranormaaleilta vaikuttavia ilmiöitä, jotka kuitenkaan tarkemmassa tarkastelussa osoittautuvatkin aivan normaalien aistien kautta tapahtuneiksi.

3. Itse pidin hypnoosia ensin huuhaana, kunnes kirjastossa käsiin osui Reima Kampmanin väitöskirja "Hypnotically Induced Multiple Personality". Näitä "ennen eläneitä" sivupersoonia sitten löytyikin monilta ja ihmeellisen kuuloisia tarinoita tuli esille.

1. Väittäisin jopa, että ihminen on enemmän tai vähemmän, mutta jatkuvasti tässä muuntuneessa tajunnantilassa. Ääripäät voisi luonnehtia: Päiväunet ( ei kuule eikä näe mitään) - yletön energisyys.

2. Osa taikureiden tempuista perustuu nimenomaan tähän. Tavalliset ihmiset huomaavat, että eivät vaan löydä jotain tavaraa, vaikka "justiin äskön se oli tässä". Välttämättä ei tarvitse olla dementikko, vaikka tavarat mystillisesti katoaa.

3. Reima Kampmanin sivupersoonatutkimuksista on ilmestynyt suomeksi kirja "kuka minä olen, v.1975". Jahr Fahler on joskus 50-luvulla muistaakseni sivunnut kirjoissaan samaa aihepiiriä.

Varmasti kaikille ( myös tohtoreille ) olisi hyödyllistä ja opettavaista tutustua ko. asiaan. Manipulaatiota on ympärillämme enemmän kun tarpeeksi.

mustikka
Seuraa 
Viestejä81

En osaa sanoa mitään tieteelliseen puoleen, mutta omia kokemuksia on hieman.

Vaikken ole ns. pelkopotilas, yritän valmistautua tulevaan synnytykseen kuuntelemalla synnytysvalmennusharjoitusta hypnoosi-CD:ltä. Uskalsin alkaa omat harjoitukset, koska minulla on hyvä psykiatri, jonka avulla voin tarvittaessa purkaa läpikäymiäni tunteita. Tuloksista en osaa vielä kertoa, sen näkee sitten synnytyssalissa käynnin jälkeen, saanko itseni rauhoitettua ja kasattua auttamaan lasta maailmaan vai iskeekö kauhu tiskillä.
Haluaisin kuitenkin olla aktiivisesti mukana niin pitkään kuin mahdollista,
hätätoimenpiteille ei sitten mahda mitään. Ne tulevat, jos tulevat.
Ainakin sen CD:n kuuntelu antaa rauhallisen ja syvän unen seuraavaksi yöksi ja turhat jännitykset ovat lihaksista poissa. Jotain hyötyä?

meillä on kova tarve = kukaan järkevä ei halua meille töihin
meillä on jatkuva tarve = aikataulut kusee pahan kerran
kilpailukykyinen palkka = noin 60% liiton suosituksesta

hmm...oisko mahdollista suorittaa minkäänlaisia ``koti hypnotismiä``?ohjeita?että voisin uskoa vihdoinkin hypnotismiin

NallePuh
Seuraa 
Viestejä1151
Ding Ding
Minä olen opetellut hypnotisoimaan itseni. Kyllä se on todellista. Ehkä sitä voisi kutsua paremminkin itsesuggestioksi.

Hypnoosissa voi opettaa itselleen tavan reagoida tiettyyn avainsanaan. Jos esim. haluaa rentoutua, riittää sitten kun vain ajattelee tätä sanaa ja kaikki lihakset rentoutuvat automaattisesti. Tietoinen rentoutuminen ei ole yhtä tehokasta.

Samalla menetelmällä voi myös opettaa itselleen esim. rohkeutta tai optimistisuutta.

Ai ajattelee vain sanaa olen "rohkea" niin musta tulee rohkea? Epäilyttää hieman.

Olen fiksu ja älykäs!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat