Seuraa 
Viestejä11620

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/24fb19eb-9f97-4f98-84c6-372397eecde6

Venäjä on sota-aluksillaan tulittanut useita Ukrainan armeijan aluksia, haavoittaen useita, ja vallannut sekä kaapannut alukset.

Tämä räikeä provokaatio lienee ensimmäinen täysin avoin ja julkinen sotatoimi Venäjältä Ukrainaa kohtaan, vaikka kaikki toki tietävät jo neljä vuotta jatkuneen Ukrainan sodan tosiasiallisen syypään ja Venäjä on jälkikäteen myöntänyt useita aiempia sotatoimiaan. Tiettävästi Ukraina pohtii poikkeustilan julistamista.

Keskustelun kannalta mielenkiintoista asiassa on pohtia, mitä Venäjä tällä nyt tavoittelee. onko kyseessä hivutustaktiikan uusi kierros, eli siis nyt koetetaan legitimoida/totuttauduttaa suoraan asevoimien väliseen yhteenottoon käyttäen tällaista "pehmeää" lähestymistapaa, eli rakentamalla erikoinen merisulkutilanne ja käyttäen "minimaalista voimaa". Kuitenkin samalla tuoden selvästi ennakkotapauksen siitä, että Venäjä voi tuosta vain ampua toisten sota-aluksia.

Lähtökohtaisesti tällainen pitäisi tulkita avoimeksi sodanjulistukseksi. Epäilemättä Venäjä tekisi niin missä tahansa käänteisessä tilanteessa. Mahdollisesti nyt kuitenkin koetetaan taas kerran saada vivutettua vähän pidemmällä "politiikan jatkeella" Itä-Ukrainan aluekiistaa ja laajemmin Venäjän alueellisia valtapyrkimyksiä länsirajoillaan. Jos kansainvälinen yhteisö nielee tämänkin selkkauksen mukisematta, seuraavan kerran Venäjällä ei ole erityistä syytä vältellä aseellisia yhteenottoja naapurimaiden kanssa selkeän rajatussa määrin.

Iso kysymys onkin sitten, miten asiaan tulisi reagoida. Ukraina on edelleen sikäli ahdingossa, että täysimittaisessa sodassa se ottaa turpaan. toisaalta eri syistä se ei pysty samaa venäläistä hybriditerroria laajentamaan niin, että alkaisi vastavuoroisesti ammuskella ja kaapata Venäjän laivoja tai muita yksiköitä koska se eskaloisi nopeasti Venäjän provosoitumaan täyteen sotaan ja antaisi siis oikeutuksen sille turpaanvedolle yleensä ottaen. Brutaalin öykkärin kanssa on hyvin hankala toimia, olipa kyseessä koulukiusaaja tai samaa logiikkaa noudattava Venäjä. Semminkin, kun koulua voi ääritilanteessa vaikka vaihtaa, mutta maantiedettä ei pääse pakoon.

Asian toinen puoli on se, että mitä Venäjä eskalaatiolla hakee. Onko tarkoituksena provosoida sota kuumaksi joko Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi tai jumittuneen etenemisen edesauttamiseksi pidemmälle Ukrainan ydintä kohti? Vai onko kyseessä vaan poliittinen voimannäyttö, pääasiassa sisäpolitiikan vuoksi, semminkin kun Putinin ja hallintonsa epäsuosion kasvu ja siten koko oligarkkien tukeman silovikkien ryöstövallan hyväksyntä ja legitimiteetti horjuu pahoin? Onko tässä nyt merkkejä siitä, että johdon pelko ja epätoivo enteilee "lopullista ratkaisua"?

Venäjän johdolle epäilemättä olisi erittäin mieluisaa tiukkenevassa sisäpoliittisessa tilanteessa saada aikaan perusteltu syy julistaa poikkeus- tai sotatila, jonka varjolla loputkin kansalaisoikeudet voitaisiin lakkauttaa ja saattaa voimaan täysi ja kyseenalaistamaton väkivallalla varjeltu diktatuuri.

Sivut

Kommentit (102)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä46060

Nyt sitten odottelemaan sitä Venäjän tuttua taktiikkaa, syyttämään länsimaita agressiivisuudesta ja tilanteen eskaloimisesta/rakentamisesta. 

Näin saavat kotimaan uutisiin sopivan uhan länsimaista rakennettua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MooM
Seuraa 
Viestejä7995

Luin tuosta aamulla yleltä ja erityisesti katsoin kommentteja. On aina jännä nähdä, miten trollitehdas on tällä kertaa ohjeistettu vastaamaan. Nyt näköjään Ukraina on itse suorastaan järjestänyt kohtelunsa, kun ei ole vastannut Venäjän merivalvonnan rauhantahtoisiin kyselyihin. En ole nyt katsonut, joko ollaan siinä pisteessä, että Ukraina vain provosoi konfliktia, jotta saa siirrettyjä vaaleja, joissa nykyjohdon mandaatti on uhattuna.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

jussipussi
Seuraa 
Viestejä46060

jussipussi kirjoitti:
Nyt sitten odottelemaan sitä Venäjän tuttua taktiikkaa, syyttämään länsimaita agressiivisuudesta ja tilanteen eskaloimisesta/rakentamisesta. 

Näin saavat kotimaan uutisiin sopivan uhan länsimaista rakennettua.

Eli näin Venäjä syyttömänä ja uhattuna rauhankyykynä varoittaa ettei länsi missään nimessä sortuisi aggressioihin ja voimankäyttöön.

"Venäjän rajavartiosto avasi tulen Kertšinsalmessa ja valtasi kolme Ukrainan laivaston alusta.

...Venäjä varoittaa ”sotahysteriasta” "

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005911357.html .

John Carter
Seuraa 
Viestejä11038

Oheisesta linkistä löytyy lähes reaaliaikaista dataa tilanteesta. Olen muutaman kuukauden seuraillut tuota Azovanmeren tilannetta oheiselta sivustolta ja Venäjän puuhat ovat muuttuneet koko ajan aggressiivisempaan suuntaan. En usko, että NATO haluaa kovinkaan nopeasti virallisesti millään tavalla osalliseksi kyseisessä (mahdollisessa) konfliktissa, jos se eskaloituu avoimeksi sodaksi Venäjän ja Ukrainan välillä, mutta silti USA/NATO tulee varmasti aseistamaan (aseistaa jo nyt) ja avustamaan Ukrainaa, kuten proxy-sodissa on ollut tapana. Ohessa myös Lähi-idän tilanteesta, jossa Venäjä operoi Iranin ja Assadin liittolaisena.

https://liveuamap.com/

https://syria.liveuamap.com/

https://israelpalestine.liveuamap.com/

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

MooM
Seuraa 
Viestejä7995

ekavekara kirjoitti:
Onkohan Venäjä rakentanut sillan niin, ettei siitä voi kulkea loukkaamatta Venäjän aluevettä? Tai joku vastaava järjestely?

Ukrainalla on oikeus käyttää väylää Kertshinsalmen läpi ja se onkin täysin välttämätön maan viennille Mariupolin satamasta. Venäjällä on oikeus valvoa liikennettä, mutta se on hankaloittanut kulkua pysäyttelemällä laivoja mielivaltaisesti pitkiksi ajoiksi ja nyt sitten väittää niiden loukanneen aluevesiään, mikä oikeutti ottamaan alukset haltuun.

Venäjä ja Ukraina ovat sopineet 2003, että Asovanmerellä ei ole aluevesirajoja, vaan se on yhteiskäytössä, jolloin kansainvälisiä vesiä koskeva lainsäädäntö ei päde. Täällä lisää (en tiedä lähteestä onko miten asiallinen) https://www.unian.info/politics/10142348-why-russia-considers-the-sea-of...
CNN: https://edition.cnn.com/2018/11/25/europe/russia-ukraine-kerch-strait-in...
" A 2003 agreement confirms the Azov Sea and the Kerch Strait as domestic waters of Russia and Ukraine."
Sopimusteksti sivulla 131 -> http://www.un.org/Depts/los/doalos_publications/LOSBulletins/bulletinpdf...

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Anomalia
Seuraa 
Viestejä1784

Venäjä ei ole tehnyt tässä mitään väärin. Sillä on täysi oikeus puolustaa omiaan Ukrainan fasistisen johdon masinoimia provokaatioita vastaan.

Uudistunut virkamies: jokainen päivä on samankaltainen.

John Carter
Seuraa 
Viestejä11038

Tänään kuullostaa olevan hävittäjiä taivaalla tavanomaista enemmän, lienee jotain tekemistä Venäjän joukkojen viimeaikaisen aktiivisuuden kanssa? Eteläisen naapurimaamme puolustusministeri varoitteli tänään Azovanmeren konfliktin mahdollisesti kehittyvän kohti täysimittaista sotaa.

Puolustusministeri Luik muistuttaa Venäjän häirinneen kansainvälistä kauppamerenkulkua Ukrainalle kuuluvien Mariupolin ja Berdjanskin satamien suunnalla siitä alkaen, kun Venäjän laittomasti rakennuttama Kertsinsalmen silta oli valmistunut. Nyt kyse ei kuitenkaan enää ole pelkästä häirinnästä, vaan täysimittaisesta merisaarrosta, hän korostaa.

Niin merisaarto kuin Ukrainan laivaston aluksia vastaan eilen toteutetut hyökkäykset ovat Viron puolustusministerin mukaan yksiselitteisesti aggressiivisia toimia. Hän uskoo Venäjän pyrkivän ottamaan hallintaansa Ukrainan aluevesiä sekä lisäämään Ukrainan ensi keväänä järjestettäviin presidentinvaaleihin liittyviä poliittisia jännitteitä.

Tilanne on uhkaava, ja täysimittainen sotilaallinen konflikti voi puhjeta minä hetkenä hyvänsä, Luik varoittaa antamassaan lausunnossa.

http://www.kmin.ee/et/uudised/kaitseminister-luik-ukrainas-voib-taiemoot...

https://www.verkkouutiset.fi/viron-puolustusministeri-asovanmeren-konfli...

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Major_Breakthrough
Seuraa 
Viestejä17507

jussipussi kirjoitti:
Major_Breakthrough kirjoitti:
Olisi kiva nähdä kuvaa kuinka syvällä Venäjän alueella nämä Ukrainan laivat olivat ?
Mitä sinä sillä tiedolla tekisit?

Voisin muodostaa tilannearvion...ilmeisesti kyseessä oli tarkoitus hyökätä Moskovaan Volgaa pitkin ja aiheuttaa hämminkiä ennen maajoukkojen hyökkäämistä...:)

Our ignorance is not so vast as our failure to use what we know !
- M. King Hubbert

Sakarja
Seuraa 
Viestejä247

Venäjä toimi täysin oikein. Sillä on moraalinen oikeus puolustaa maataan, kun vieraan maan sota-alukset tunkeutuvat sen aluevesille, eivätkä tottele niille annettuja ohjeita.

Kuinka Suomi olisi toiminut vastaavassa tilanteessa, jos vieraan vallan sotalaivat tulisivat ilman lupaa Suomen aluevesille eivätkä reagoisi mitenkään merivartioalusten pysähtymis- tai muihin ohjeisiin.

Koko selkkaus lieneekin NATON ja EU:n ennalta laadittu suunnitelma yhdessä Ukrainan kanssa. Sen tarkoituksena on saada aikaan välien huonontuminen idän ja lännen välillä ja tekosyy syyttää siitä Venäjää. Se on osana lännen suunnitelmaa lisätä Venäjän vastaista ilmapiiriä ja pohjustaa maaperää tulevalle sodalle Venäjää vastaan.

Todennäköisesti NATO on myös syyllinen Suomen Lapissa ja Pohjois-Norjassa viimeaikaiseen GPS-häirintään. NATO itse mitä todennäköisemmin sai aikaan GPS-häiriöt, jotta saisi syyttää siitä Venäjää. Siihen viittaa vahvasti myös se, että viime syyskuussa ja lokakuussa Norjassa  testattiin GPS-järjestelmän häirintää ja siitä ilmoitettiin ja varoitettiin yleisissä tiedotusvälineissä.

elmis
Seuraa 
Viestejä199

Sivuhuomautuksena vaan ihmettelen miten jotkut nimimerkit aktivoituvat pitkän ajan jälkeen tällaisen tapahtuman yhteydessä. Onneksi tämä ei jää uupumattomalta tekoälyltä huomioimatta.

Jatkakaa vain. Mielenkiintoinen aihe.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat