Seuraa 
Viestejä3

En viitsi selittää tarkemmin, mutta laitoin vahvaa kahvin keittimellä valmistettua suodatin kahvia n. 4dl muovipulloon. Jonka unohdin kaapin ylähyllylle joka huonelämmössä ja aika usein auki että saa myös usein valoakin.
Pullo oli ollut n. 3kk kun sen sitten muistin, huomasin ettei kahvi ollut mennut pullossa miksikään, en ole sitä avannu ja pullossa on kahvia 1/4 osa ja loput ilmaa. Halusin sitten testata alkaako se homehtua ja miten pian.
Pullo on varmaan ollu nyt vuoden jos ei enemmänkin kahvi on siinä edelleen kirkkaan kahvin näköistä, mutta pullo on alkanut mennä siisään päin. Eli kahvi käyttää johonki pullon sisältämää ilmaa, koska ilma pullossa vähenee.
Kahvi on kuitenkin saman väristä kuin juuri keitetty, mitään vaahtoa tai oheistuotetta ei ole syntynyt.
Luultavasti kahvi voi käydä niin hitaasti ettei kuplaa tai vaahtoa tule edes pintaan.

Jos jollakin on asialle selitys, olisi se kiva kuulla.

Kommentit (12)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tapani Kansalainen
Seuraa 
Viestejä2900

Käyttäjä16716 kirjoitti:
Oli kylmää kun laitettu pulloon. Miksi vasta puolen vuoden jälkeen ilmeni kutistuminen.

Eri lämpötila ilmassa?
Alipainetta pullossa kun ilma kylmetessään tiivistyy.
Tai ehkä kahvi on haukannu happee?

MooM
Seuraa 
Viestejä7994

Tuskin on lämpötilasta johtuvaa. Ja ilmanpainekaan ei vaihtele riittävästi (lentokoneessa suljettu pullo rutistuu selvästi laskeutumisen myötä).
Todennäköisesti joku kemiallinen prosessi, jonka lopputuotteena syntyvien kaasujen ainemäärä (=about paine) on pienempi kuin pulloon alussa jäänen ilman.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Tapani Kansalainen
Seuraa 
Viestejä2900

MooM kirjoitti:
Tuskin on lämpötilasta johtuvaa. Ja ilmanpainekaan ei vaihtele riittävästi (lentokoneessa suljettu pullo rutistuu selvästi laskeutumisen myötä).
Todennäköisesti joku kemiallinen prosessi, jonka lopputuotteena syntyvien kaasujen ainemäärä (=about paine) on pienempi kuin pulloon alussa jäänen ilman.

Voipi olla, mut ainaki autossa joskus muovipullo rutistuu jos pullo on vajaa, korkki kunnolla kiinni ja kääntää ilmastoinnin päälle.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä10262

Vasta palautin tyhjiä muovipulloja, jotka olivat ihan muodossaan sisällä, mutta 70m kauppamatkaa viileässä pakotti sihauttamaan jokaisen auki pullokoneella.

Minäkin tahtoisin syyttää pullon sisällä olevan ilman ja ympäröivän ilman lämpötilaeron aiheuttamaksi, eli se kahvi on vain statisti.

Se rypistyi kun pullon ulkopuolella oli kylmä ja pitää ne ryppyiset muotonsa. Säilytyspaikka ei pysy ympärivuotisesti tasalämpöisenä.

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

jarppah
Seuraa 
Viestejä1373

Kahvi oli siis kylmää pullotettaessa? Oliko ilmakin viileä? Jos oli, varsinkin molemmat, niin kesällä lämmettyään useasti ja pitkän ajankuluessa ehkäpä tämä lämpömuovattava pullo venyi hieman. Viileämmissä muoto ei muutu takaisinpäin vaan lompsahtaa lommolle alkuperäistä muotoa herkemmin.. ehkä

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä1732

Pulloon tulee helteellä kahvin höyrynpaineen ja ilman laajenemisen takia ylipaine ja jos korkki ei ole hyvin suljettu, voi painetta poistua ja kun ilmat viilenee, kutistuu kaasu.

Jonkin verran happeakin poistuu kahvin hapettuessa.

Pakkasella äkilliseen kutistumiseen vaikuttaa ilmaa enemmän kosteuden tiivistymnen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat