Seuraa 
Viestejä9189

Intian valtamereltä ”löytyi” – tiedetty jo aiemmin – uutisointiin sensaatio. Amerikkalainen uskova halusi viedä muun muassa Jumalan sanaa eteenpäin. Vastauksena tuli nuolisade, joka tappoi ”lähetyssaarnaajan”. Aiemminkin lähetystehtävissä olevia on karkotettu, tapettu ja muutoin häädetty pois reviireiltä, joita on puolustettu evoluution [a] omien ohjeiden mukaisesti.

Sentineleillä asuu lännenmiehen ilmaisuna ”erakoituneina kivikaudelle jämähtäneitä” ihmisryhmiä, kansoja ja sukuyhteisöjä. Lähinnä läntinen uteliaisuus on käsin kosketeltavaa – pitää saada tietää, ja pitää saada tunkeutua muiden ”sisään”, vaikka nämä eivät missään olosuhteissa haluaisi saada ulkoisia vaikutteita – vaan elää omillaan, omistaan ja ympäristöstään omaa elämää – muiden sitä häiritsemättä ---

Olemme uteliaita – paras todiste tuosta halusta tietää, valloittaa ja saada resursseja/ varantoja omiin käsiin – oli löytöretkeilijöistä alkanut lähinnä lännenmiehen kolonialismi – ehkä britit edelläkävijöinä – aina brittiläiseen imperiumiin [b] saakka, joka tänään on lähinnä seremoniallisuutta – Iso-Britannian kuningattaren ja Union Jack lipun myötä.

...
Helsingin Sanomat vapautti itsensä kirjoittamaan amerikkalaisnuorukaisen kuolemasta seuraavilla tavoilla 1], 2] ja 3] – julkaisujärjestyksessä vanhimmasta uusimpaan:

1] ”Tässä on teille kalaa”, sanoi John Allen Chau ja sitten hänet ammuttiin kuoliaaksi nuolilla – päiväkirjat kertovat amerikkalaismiehen pakkomielteestä käännyttää eristäytynyt heimo kristityiksi
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005910145.html -

Ilkka Luoma kommentti 24.11.2018 – 8:42:
Miksi pitää tuputtaa omaa näkemystä, uskontoa, yhteiskuntajärjestystä ja tapaa elää? Voisiko antaa arvon ja kunnioituksen kullekin, varsinkin, kun nämä alkuperäisasukkaat (?) eivät omaansa tyrkytä mihinkään, eivätkä puutu millään tavoin muualle ulkoiseen maailmaan (?) - ainoastaan puolustavat omaa reviiriänsä, noudattaen evoluution luomaa elämän erinomaista vuosimiljoonaista mallia!

2] HS-otsikko: ”Poika otti esiin veitsen ja viestitti, että olisi valmis tappamaan – antropologi tapasi amerikkalaisen surmanneen heimon ja selvisi hengissä: ”He ovat rauhaa rakastavia ihmisiä””
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005912916.html -

Ilkka Luoma kommentti 27.11.2018 – 8:32:
Kyseessä on evoluution vuosimiljoonainen elämän se toinen peruslähtökohta - reviiripuolustus. Se ensimmäinen on evoluution "hengissä pitäminen" eli lisääntyminen. Reviiripuolustus vallitsee kaikkialla, suppeimmillaan yksilössä ja ihmisestä katsoen laajimmillaan maapallon mittaisena, jos vihamieliset marssilaiset sattuisivat hyökkäämään. Tuohon väliin sattuu sitten perhe-, suku-, maakunta-, valtio-, kieli-, kulttuuri- yms. -reviirit. Me puolustamme ja valtaamme reviirejä. Valtauksen esimerkkinä eurooppalainen kolonialismi.

3] HS-otsikko: ”Eristäytyneen heimon nuolille on hyvä syy historiassa: Saariston alkuasukas pakotettiin eliitin ihmeteltäväksi, ja seuraukset olivat tuhoisat”
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005913875.html -

Ilkka Luoma kommentti 28.11.2018 – 5:51:
Katso kohta 2] – toisto sieltä.

.
Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (72)

Titanic
Seuraa 
Viestejä1603

Niin, on olemassa paikkoja joihin ei oikeesti kannattaisi mennä edes saatuaan arvovaltaisen kutsun. Jos jonkun heimon kuningas kutsuu sinut luokseen niin siitä saattaa koitua hankaluuksia tuon heimon tavallisille jäsenille.

Miten oikein tulisi suhtautua kutsuun on vähän kaksijakoinen asia. Joskus kutsu voi tulla liian myöhään. Tai tilaisuus on jo jouduttu perumaan. Itse kävin esim. Israelissa 1996, vaikka Palestiinan kansannousu tapahtui jo 1988 mikäli oikein muistan. Olin siellä kahdeksan vuotta liian myöhään ja lähes kaikki mitä olisi voinut olla menossa oli peruttu. Usein joku ennättää edelle ja tuhoaa toiseksi tulleelta mahdollisuuden. Tarkoitan, että monet tietävät ennalta toisen suunnitelman jos tämä on hölösuu ja ryhtyvät ennalta tekemään vastaiskua.

Olen jonkin verran suunnitellut aikoinani käyväni Venäjällä, mutta vaikka saisin kutsun enkeliltä en enää sitä tekisi. Sellainen matka on kerta kaikkiaan estetty, koska vihollinen tietää aikeeni edeltäkäsin. 

Mutta Hadithien mukaan jokainen matka pois kotoa esim. opiskelemaan naapurikaupunkiin on Jihadia. Edes naapurikaupungissa ei pidä käydä. Muistelen joskus kuulleeni, että Suomessakin oli kylätappelut yleisiä kahden eri kylän poikien välillä. Eli joskus REVIIRIT OVAT NIIN TIUKKARAJAISET, ETTÄ ON PAKANUUDEN AIKA JA LAITTOMUUDEN AIKA KÄSILLÄ. 

Kyllä pääsee matkustamaan vielä, jos tuntee etiketin. Itseltäni kauppaopistossa estyi etiketin opiskelu, mutta luvattiin kyllä että on mahdollista järjestää tilaisuus opiskella ETIKETTIÄ myöhemmin. Etikettiä tuntemattoman matkustelu on vähän niin ja näin asian laita. Missä ja milloin tuollainen opiskelu sitten kävisi laatuun enää tällä iällä onkin jo toinen juttu. 

Intia ja Israel ovat kyllä mainittu raamatussa sellaisiksi maiksi, joissa yksikään väärä profeetta ei voi käydä eikä voi tulla niihin maihin haudatuksi. Pyhissä maissa ja pyhillä alueilla on etiketti joskus äärimmäisen tärkeä asia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä9189

[2

...

Reviiripuolustus on evoluution lahja ylläpitämään elinmahdollisuuksia luoduille lajeille

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/40634-puhumme-maahanmuutosta-... -

Ote: ” … Eläinkunnassa on miljoonia vuosia vaikuttaneet muuttumattomat reviirit. Reviireillä turvataan suvun jatkamista, hallitsemista ja riittävästi niukan toimeentulon hankkimista. Rajat aitaavat reviirin lajikohtaisesti ruoan hankinta-alueeksi kuin geenistöllisen jatkumon turvaksi. Raja on este vieraan vaikutteen uhalle aina joltakin vallatulle alueelle, jolla halutaan ylläpitää sille jyvittynyttä valta- ja hallintajärjestelmää.

Välttääkseen yksipuolista geeniperimää, eläinkunnassa aika-ajoin käydään taistelu vallasta ja suvunjatkamisen oikeutuksesta. Vahvempi voittaa ja jatkaa perintökaarensa ominaisuuksia päämääränä puhdas itsekkyys oman vahvuuden jatkamiseksi.

Eläinkunnassa harvoin reviirit sekoittuvat samalla lajilla - sotakin syttyyy vain rajoilla tai sen ylityksestä. Raja on periaatteessa rauhan takaaja ja turva omien geenien lisääntymiselle.

Rajat takasivat reviireinä erilaisuuden ja monet tavat, jotka värittävät ihmiskunnan alueellisia eroja niin tapoina, uskontoina kuin yhteiskuntamalleina. Kansakuntien monimuotoisuus on perua reviireistä ja rajoista … ”

Entä nyt, kun jälleen reviiripuolustus on yltänyt median uutisotsikoihin?

Viesti on kirkas – opetellaan puuttumattomuutta. Jätetään sellaiset rauhaan, jotka eivät meitä uteliaita halua. Annetaan heidän sellaisten olla omillaan, jotka saattavat olla täysin tyytyväisiä omaansa ja luomaansa yhteisöllisyysjärjestykseen.[24]

Kunnioitetaan toisten erilaisuutta ja arvostetaan eroavuutta ja ollaan puuttumatta sellaiseen, mikä ei meille kuulu – tämä maailma ei ole vain lännenmiehen maailma, joka edustaa yhteiskuntamallillaan vain noin 20 prosenttia maapallon ihmispopulaatiosta …

EKSTRA

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/04/reviiritaistelu-ei-ole-rasismia.... -

...

Viitteet:

[a ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2012/01/evoluutio-on-kaikkialla.html -

[b Kansainyhteisö ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainyhteis%C3%B6 -

.

The END

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Major_Breakthrough
Seuraa 
Viestejä23068

Tapani Kansalainen kirjoitti:
Jotku hoitelee maahan_tunkeutujat tehokkaasti ja tantat taputtaa. Aina ei.
Kielettyjä sanoja. Menee ennakkovalvontaan.

Tapani kykenisi melomaan Andamaaneja tapaamaan.

Our ignorance is not so vast as our failure to use what we know !
- M. King Hubbert

Tapani Kansalainen
Seuraa 
Viestejä2900

Major_Breakthrough kirjoitti:
Tapani Kansalainen kirjoitti:
Jotku hoitelee maahan_tunkeutujat tehokkaasti ja tantat taputtaa. Aina ei.
Kielettyjä sanoja. Menee ennakkovalvontaan.

Tapani kykenisi melomaan Andamaaneja tapaamaan.

Tällä palstalla saa keihäästä ihan tarpeeks.

asdf
Seuraa 
Viestejä12712

Tapani Kansalainen kirjoitti:
Major_Breakthrough kirjoitti:
Tapani Kansalainen kirjoitti:
Jotku hoitelee maahan_tunkeutujat tehokkaasti ja tantat taputtaa. Aina ei.
Kielettyjä sanoja. Menee ennakkovalvontaan.

Tapani kykenisi melomaan Andamaaneja tapaamaan.

Tällä palstalla saa keihäästä ihan tarpeeks.

Onpas sinua nyt sydänjuuria myöten loukattu. Oletko jo näin etukäteen miettinyt, kuinka pitkään meinaat kiukutella? Toi kyllä parantaa hienosti toivomaasi alfa-imagoa.

Nature
Seuraa 
Viestejä9520

Toisten reviireille tunkeutumisen syitä / motiiveja:

1. Pätemisen tarve (mm. uskonnon tuputtaminen)

2. Paremman toimeentulon tai oman edun tavoittelu.

3. Kilpailu- tai muu vietti ;-)

4. Itselle kuuluvaksi koetun palauttaminen (Krim Venäjälle) / oikeudentunto

5. Ajautuminen tilanteeseen

6. Reviirin laajentaminen (yleistä eläinkunnassa)

ym...

On luonnollisen kehityksen ominaispiirre.

Major_Breakthrough
Seuraa 
Viestejä23068

tammukka kirjoitti:
Eiköhän kerätä Tapsalle kolehti kanoottia ja melaa varten.

Älä hemmetti ...hän panisi paksuksi kaikki naaraat ja ylistettäisiin jumalana miesten keskuudessa.

Our ignorance is not so vast as our failure to use what we know !
- M. King Hubbert

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä9189

Reviireistä lisää - mm. Schengen ---

" ... 

link - http://ilkkaluoma.blogspot.com/2008/01/reviirien-ja-rajojen-avaaminen.html

[06012008 ... Pääministeri Vanhanen julisti Tallinnassa uuden liikkuvuuden alkaneen, kun mm. Eesti liittyi Schengen-alueeseen. Nyt vaihtuvat Suomen ja Eestin välillä työ, vapaa-aika, tavarat ja rikokset helpommin ja nopeammin kuin aiemmin ... ]

Ihmisten ja eläinten yhteisöt ovat kuitenkin kaikkinensa täynnä rajoja - niin heimollisina, suvullisina kuin alueellisina. Rajat ovat tehdyt turvaksi aina jotakin vastaan. Raja on merkki uuden vaikutusvallan alkamisesta. Suomen ja Venäjän raja on vedenjakaja, jossa kohtaavat uskonnot, kulttuurit, tavat, politiikka ja kauppa.

Maailma jakaantuu - meillä on reviirimme, konfliktimme, mutta myös velvollisuutemme sekoittaa geenejämme. Olemme yhtä eripuraista perhettä - minne menet ihminen? - Kuva otettu Tieteiden Päiviltä Helsingin Yliopistolta tammikuussa 2007 - aiheina oli rajat - sen kaikissa muodoissa ~ yksi raja on sivilisaatioiden rajat, jotka eniten nostattavat sotia...

...
EU- Schengen avasi uusia maita vapaan tarkastamattoman liikkumisen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi
...

Eläinkunnassa on miljoonia vuosia vaikuttaneet muuttumattomat reviirit. Reviireillä turvataan suvunjatkantaa, hallitsemista ja riittävästi niukan toimeentulon hankkimista. Rajat aitaavat reviirin lajikohtaisesti ruoan hankinta-alueeksi kuin geenistöllisen jatkumon turvaksi. Raja on este vieraan vaikutteen uhalle aina joltakin vallatulle alueelle, jolla halutaan yllläpitää sille jyvittynyttä valta- ja hallintajärjestelmää. 

Välttääkseen yksipuolista geeniperimää, eläinkunnassa aika-ajoin käydään taistelu vallasta ja suvunjatkamisen oikeutuksesta. Vahvempi voittaa ja jatkaa perintökaarensa ominaisuuksia päämääränä puhdas itsekkyys oman vahvuuden jatkamiseksi. Eläinkunnassa harvoin reviirit sekoittuvat samalla lajilla - sotakin syttyyy vain rajoilla tai sen ylityksestä. Raja on periaatteessa rauhan takaaja ja turva omien geenien lisääntymiselle.

Rajat takasivat reviireinä erilaisuuden ja monet tavat, jotka värittävät ihmiskunnan alueellisia eroja niin tapoina, uskontoina kuin yhteiskuntamalleina. Kansakuntien monimuotoisuus on perua reviireistä ja rajoista.

Rajoja on suljettu ja avattu, mutta aina meille on jäänyt vähintään henkilökohtaiset reviirit. Rajoja on valtiotkin täynnä - kunta, maakunta, suku, perhe ja lisääntymisreviirit. Samankaltaiset hakeutuvat yleensä yhteen, ja rajat tekevät erilaisuutta valintoihin. ... "

.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Tapani Kansalainen
Seuraa 
Viestejä2900

asdf kirjoitti:
Tapani Kansalainen kirjoitti:
Major_Breakthrough kirjoitti:
Tapani Kansalainen kirjoitti:
Jotku hoitelee maahan_tunkeutujat tehokkaasti ja tantat taputtaa. Aina ei.
Kielettyjä sanoja. Menee ennakkovalvontaan.

Tapani kykenisi melomaan Andamaaneja tapaamaan.

Tällä palstalla saa keihäästä ihan tarpeeks.

Onpas sinua nyt sydänjuuria myöten loukattu. Oletko jo näin etukäteen miettinyt, kuinka pitkään meinaat kiukutella? Toi kyllä parantaa hienosti toivomaasi alfa-imagoa.

En mä oo loukkaantunu.
Jatka kaikessa rauhassa väärintulkintaasi.

asdf
Seuraa 
Viestejä12712

Tapani Kansalainen kirjoitti:
asdf kirjoitti:
Tapani Kansalainen kirjoitti:
Major_Breakthrough kirjoitti:
Tapani Kansalainen kirjoitti:
Jotku hoitelee maahan_tunkeutujat tehokkaasti ja tantat taputtaa. Aina ei.
Kielettyjä sanoja. Menee ennakkovalvontaan.

Tapani kykenisi melomaan Andamaaneja tapaamaan.

Tällä palstalla saa keihäästä ihan tarpeeks.

Onpas sinua nyt sydänjuuria myöten loukattu. Oletko jo näin etukäteen miettinyt, kuinka pitkään meinaat kiukutella? Toi kyllä parantaa hienosti toivomaasi alfa-imagoa.

En mä oo loukkaantunu.
Jatka kaikessa rauhassa väärintulkintaasi.

Jaa. No sitäkin oudompaa on tuo, että koet tarpeelliseksi itkeä ties kuinka monessa (en ole laskenut kuinka monessa) ketjussa, kuinka jonkun sanominen on kiellettyä. En yritä tulkita syytä tuon takana sen enempää.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä9189

Itse aloitukseen nähden - reviireistä! --- 

.

Helsingin Sanomat: Vaikuttavatko Ruotsin vaalit Suomeen – vai tapahtuiko länsinaapurissa se, mitä täällä kävi jo aiemmin?

Ilkka Luoma kommentti: 10.9.2018 - 8:31

Ruotsissakin reviiripuolustajat voittivat suhteellisesti vaalit, vaikka demarit ovat edelleen torjuntavoittonsa myötä selvästi suurin puolue.

Näyttää siltä, että reviristit eli reviiripuolustajat voivat saavuttaa noin 20 prosentin hallintaoikeuden pitämään ao. valtio alkuperäasukkaiden hallussa, mitä sitten lopulta nämä "alkuperäiset" sitten ovatkaan.

Johtolause: Voimme sanoa, että jokaisella ihmisellä on juuri se oma isänmaa, jossa hän tulee ymmärretyksi ja toimeen omalla äidinkielellä.

On myös maininnan arvoista, ettei reviirinsä puolustaminen ole rasismia [10, vaan evoluution luomaa puolustautumista elinpiirinsä suojelemiseksi, jotta riittävä ravinto on saatavilla samankaltaisille omassa yhteisössään.

Suomessa Jussi Halla-aho [11 ja Laura Huhtasaari ovat reviiripuolustajia, kuten Hollannin Geert Wilders [12 ja Ranskan Marine Le Pen [13. Saksassa reviireitä valvoo AfD [13.

~ x - 

.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51289

Ilkka Luoma kirjoitti:

Miksi pitää tuputtaa omaa näkemystä, uskontoa, yhteiskuntajärjestystä ja tapaa elää? Voisiko antaa arvon ja kunnioituksen kullekin, varsinkin, kun nämä alkuperäisasukkaat (?) eivät omaansa tyrkytä mihinkään, eivätkä puutu millään tavoin muualle ulkoiseen maailmaan (?)
Eikö tässä olisi hieman parempi aihe kirjoittaa jos todella haluat pohtia toisten asioihin sekaantumista?

"It wasn't just Hillary Clinton's emails they went after.

The hackers who disrupted the U.S. presidential election last year had ambitions that stretched across the globe, targeting the emails of Ukrainian officers, Russian opposition figures, U.S. defense contractors and thousands of others of interest to the Kremlin, according to a previously unpublished digital hit list obtained by The Associated Press.

The list provides the most detailed forensic evidence yet of the close alignment between the hackers and the Russian government, exposing an operation that went back years and tried to break into the inboxes of 4,700 Gmail users — from the pope's representative in Kiev to the punk band Pussy Riot in Moscow.

The targets were spread among 116 countries.

"It's a wish list of who you'd want to target to further Russian interests," said Keir Giles, director of the Conflict Studies Research Center in Cambridge, England, and one of five outside experts who reviewed the AP's findings. He said the data was "a master list of individuals whom Russia would like to spy on, embarrass, discredit or silence.""

https://www.chicagotribune.com/news/nationworld/ct-russian-hacking-20171...

Vertaatko nyt tätä  yhden huonoa harkintakykyä osoittaneen uskovaisen aktivitteetteja Venäjän valtion aktiviteetteihin? Miltä se sinun silmiin näyttää?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51289

Ilkka Luoma kirjoitti:
Itse aloitukseen nähden - reviireistä! 

Niistäpä hyvinkin.

"The targets were spread among 116 countries.

"It's a wish list of who you'd want to target to further Russian interests," said Keir Giles, director of the Conflict Studies Research Center in Cambridge, England, and one of five outside experts who reviewed the AP's findings. He said the data was "a master list of individuals whom Russia would like to spy on, embarrass, discredit or silence.""

https://www.chicagotribune.com/news/nationworld/ct-russian-hacking-20171... .

Kerrotko sitten vaikka siitä miten on käynyt Ukrainan reviirien?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51289

Ilkka Luoma kirjoitti:

lännenmiehen

Miksi sinä et kirjoita ikinä mitään idänmiehen sotakiimasta ja toisten valtioiden reviirien rikkomisista?

Onko sinulla joku vamma ettet pysty ko aiheesta ollenkaan kirjoittamaan?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51289

Tapani Kansalainen kirjoitti:
Major_Breakthrough kirjoitti:
Tapani Kansalainen kirjoitti:
Jotku hoitelee maahan_tunkeutujat tehokkaasti ja tantat taputtaa. Aina ei.
Kielettyjä sanoja. Menee ennakkovalvontaan.

Tapani kykenisi melomaan Andamaaneja tapaamaan.

Tällä palstalla saa keihäästä ihan tarpeeks.

Josko pyydettäisiin itkuvirsi keihäistä ja nuolista?

"Itkuvirsi maaseudun ahdingosta"
https://www.youtube.com/watch?v=bdEwO8Mcz7M .

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä9189

jussipussi kirjoitti:
Ilkka Luoma kirjoitti:
Itse aloitukseen nähden - reviireistä! 

Niistäpä hyvinkin.

"The targets were spread among 116 countries.

"It's a wish list of who you'd want to target to further Russian interests," said Keir Giles, director of the Conflict Studies Research Center in Cambridge, England, and one of five outside experts who reviewed the AP's findings. He said the data was "a master list of individuals whom Russia would like to spy on, embarrass, discredit or silence.""

https://www.chicagotribune.com/news/nationworld/ct-russian-hacking-20171... .

Kerrotko sitten vaikka siitä miten on käynyt Ukrainan reviirien?

...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiovan_Ven%C3%A4j%C3%A4

Kiovan Venäjä --- 

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat