Seuraa 
Viestejä3

Minulla on todella tarkka annostelupumppu meneillään. Pitää mitoittaa todella tarkasti kasvisöljyn annostelumäärän tilavuus (ruiskutus). Aluksi ajattelin tämähän on helppo homma: Etsin taulukot joista saan öljyn arvot edes suunilleen, ja mitoitan osat sen mukaan.
Mutta tulikin ongelmia. Taulukoita ei löydy. Ainoastaan jonkinlaisessa normilämpötilassa löydän lämpölaajenemisen ja kokoonpuristuvuuden. Viskositeetti ei ole ongelma.
Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitsisin ed. mainitut arvot esim: 100 astetta C lämpötilassa paine 1 bar, 300 astetta C lämpötilassa 1 Bar, 100 Bar lämpötila 20 C, ja 300 bar lämpötila 100 C, jne. Eli kokoonpuristuvuus ja lämpölaajeneminen eri paineissa ja lämpötiloissa.
Ymmärrän, että kasviöljylle, jossa saattaa olla monia ainesosasia, eikä standardia edes, tälläisiä tietokantoja ei edes ole muodostettu. Voisin käyttää lähelle jotain, esimerkiksi mineraaliöljyn arvoja. Mutta niitäkään ei tunnu olevan. Yksinkertaistin vielä, ja etsin yksinkertaisille hiilivetyrakenteille, tuloksetta.
Pystyneekö mitenkään mallintamaan laskennallisesti, jos tuntisin tarkan koostumuksen, vai onko vaan helpompaa lähteä kokeilemaan, jolloin saisi dataa käyttäytymisestä talteen? Ei olisi hirmuisen vaikeaa tutkia ensin ko. öljyn koostumus, rakentaa mittauslaite ja alkaa keräämään siitä sitten dataa.

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä32920

Se riippuu sitä mitä olet tekemässä, millä resursseilla ja niin edelleen. Jos kyseessä on moottorin ruiskutusjärjestelmä, niin ehkä polton hienosäätö voidaan suorittaa pakokaasuanturien tiedon perusteella ja öljyn ominaisuuksia ei tarvitse tuntea täydellisesti. Sellaiset lienevät aika spesifiä moottoriteollisuuden dataa.

Jörkka
Seuraa 
Viestejä3

Resursseja on kohtuullisen hyvin käytettävissä. Palamisen tarkkailua tehdään jo paljon (kaikki pienetkin ja isot moottorivalmistajat), ja se ei ole nyt vaihtoehto. Pitää päästä hieman eri tulokulmasta sisään asiaan, se tässä onkin pointtina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2592

Vähän tarkemmin olisi hyvä kertoa mitä olet tekemässä.

300 asteen lämpötilassa ja 1 bar paineessa voi alkaa aineita hajoamaan ja/tai reagoimaan keskenään, eli syntyy kiinteää ainetta, mikä tukkii paikat.

Jörkka
Seuraa 
Viestejä3

Aineen ominaisuuden muutokset ei ole tärkeää tässä. Toi 300 astetta oli heitto. Kysymys on yksinkertainen: Paljonko nesteen kokoonpuristuvuus muuttuu lämpötilan muuttuessa.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2592

Nesteet puristuvat aika vähän ja tietysti laajentuvat lämmetessään, ja kun puristaminen lämmittää nesteen, voi lopputulos olla +/-0

Nesteitä voi lämmittää runsaastikin iskukuumennuksella ja jos et halua kertoa tarkemmin mitä olet väsäämässä, ei kysymykseesi löydy vastausta kuin kokeilemalla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat