Seuraa 
Viestejä363

Ajattelin ajankuluksi rakentaa antenneja. Niitä saa kaupasta, mutta itserakentama antenni antaa aivan eri kulman näkemiseen ja kuulemiseen.

Koska täällä on kuulolla alojen kaikkien alojen asiantuntijoita, ajattelin kysellä asian tiimoilta.

Olen aloittanut antennien rakentamisen dipoliantennilla. Hain kaupasta alumiinputkea 2m ja leikkasin siitä kaksi 60cm pätkää ja teippasin ne harjanvarteen. Tekeleen asetin kellarista löytyneeseen kolmijalkaan, karva yläosaan ja maa alaosaan. Hintaa tuli järkyttävä 5€. Toimii hyvin SDR-tikun kanssa.

Koko komeus on nyt pystyasennossa parvekkeella.

Kysymys yksi:
Onko väliä onko dipoli pysty vai vaaka-asennossa. Nettimaailman aarrearkusta on sovellus, jossa antenni on pystyssä. Eli antenni ja maa.

Onko kuulolla ketään joka rakentelee antenneja ja rakentelee härpäkkeitä.

Seuraava olisi 1/4 aallon discone-antenni. Ongelma on, mistä löytää sopiva palanen metallia, josta saisi rakenneltua maatason rungon.

Puuilo ym on hyvä paikka, mistä löytyy osa rakennejutuista. Ongelma on edelleen, että mistä löytää 10-20 cm * 10-20cm laatan, josta rakentaa maatatason runko, ja sille tehtävät 45asteen kulmat.

Kaupasta saa näitä valmiina, mutta kullakin meistä on omat juttunsa. Minusta on kiinnostavaa rakentaa antenneja rautakauppa tavaroista.

Kommentit (4)

ekavekara
Seuraa 
Viestejä7584

loimulumo kirjoitti:

Kysymys yksi:
Onko väliä onko dipoli pysty vai vaaka-asennossa. Nettimaailman aarrearkusta on sovellus, jossa antenni on pystyssä. Eli antenni ja maa.

Ymmärtääkseni tuo on lähinnä käytännöllinen kysymys, kun ajoneuvoissa antennit ovat pystyssä ja pitkät lanka-antennit helpompi laittaa vaakaan. Mutta sillä polarisaatiolla kannattaa kuunella, millä lähetetäänkin. Ja tietty sama toisinpäin. VHF-alue kai pääosin pystypolarisoitua, MF/HF vaakapolarisoitua.
 

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä1762

Radioaallot ovat pysty- ja tv läheykset vaakapolarisoituja.

Antennitkin ovat siksi oikeassa asennossa ainakin yleensä.

Palametalli esim. leikkaa ja lähettää metalliosia.

Niin tai romuliikkeestä voi löytyä sopivia paloja tai konepajoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lyde19
Seuraa 
Viestejä5087

Puuilostakin löytyy hyllystä ns. naulauslevyjä ja erilaisia kulmarautoja joista saa modifikoimalla kaikenlaisia pikku metalliesineitä. Jossain romuliikkeissä myydään metallilevyjä leikattuna sopivaksi palaksi jos isompaa tarvitsee.

Jakob
Seuraa 
Viestejä1346

Antennin asennolla on niin paljon merkitystä että 4G-data-vastaanottimissa käytetään "ristipolarisaatio"-antenneja: Kaksi antennielementtiä on 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden ja ne vastaanottavat samalla taajuusalueella samanaikaisesti kahta eri lähetystä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat