Seuraa 
Viestejä1697

Tuli kyl poskettoman populistinen otsikko, mut sitä kai vaaditaan nykyään joka paikassa. Tarkoitus olisi kysyä enempi semantiikkaa ja sitä miksi tuollaisen kysymyksen esittäminen herättää niin voimakkaita tunteita.

Nykyään kun on alettu tulkita kysymyksiä siten kuin niihin sisältyisi väittämä vastakkaisesta tarpeesta. Otsikko ei missään kohtaa mitenkään ilmaise, että lapsia pitäisi raiskata, mutta ei liene mitään epäselvyyttä siinä, että se suurelta osin tulkittaisi sillä tavalla. Mistä tuo siis johtuu?

Kummallista on myös se, että tunteellisten itsestäänselvyyksien pitäisi olla helposti perusteltavissa, mutta ei tuo otsikon kysymys niin helppo kuitenkaan taida olla, että moni osaisi vastata siihen mitenkään tyhjentävästi. Ja se olis tuollaisten kysymysten varsinainen pointti, että jos jokin asia on itsestään selviä niin tietääkö kukaan oikeastaan miksi se on itsestäänselvää? Mutta ei sellaista saa kaiketi kysyä..

Ja sekös on vähän huolestuttavaa, että onko kulttuuri menossa täysin uskonnolliseksi, joka rakentuu moraalisista aksioomista joista ei saa puhua siksi, koska joku voi pahoittaa mielensä tunteellisten itsestäänselvyyksien ajattelemisestakin? Vai koska oikean moraalin osoittaminen on pyhä kulttuurirituaali? Josta ei saa poiketa edes kysymällä rituaalin tarkoitusta?

Jos tämä avaus on kuitenkin jollekin tunteellisesti liian vaikea, kun siinä monta ikävää sanaa niin otetaan varmuuden vuoksi helpompi esimerkki jonka luulis kelpaavan kaikille. Eli kysymys miksi seinät ovat valkoisia, ei tarkoita millään tavalla, että viitattaisi siihen, että niiden pitäisi olla jonkun muun värisiä, mutta kysymys on ilmeisen kiinnostava jos ei tiedä vastausta, joka tyypillisesti olisi, että valkoisella saadaan sisätilat valaistua helpommin ja säästetään sähköä. Silti oletan suuren osan ihmisistä vastaavan, että pitäisikö niiden olla jonkun muun värisiä.

Joten miksi pelkkä kysymys tulkitaan yleisesti kritiikiksi vaikka siinä ei pitäisi olla mitään eroa pelkän tausta informaation tiedusteluun? Tai oikeastaan miten meille ei ole muodostunut kielellisesti selkeää eroa noiden asioiden välillä jos kerta saman asian voi tulkita noin räikeän eri tavalla?

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat