Seuraa 
Viestejä6

Osaako joku kertoa mitä ongelmakeskeisillä selviytymiskeinoilla ja perustunteilla tarkoitetaan? Koitan harjoitella psykologian kokeeseen, mutta en saa oikein selvää, mitä näillä tarkoitetaan.

Kiitos vastauksista!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Vierailija

Et alkanut märehtimään osaamisesi puutetta ja syyttänyt asiasta typeryyttäsi ja huonoa lapsuuttasi.

Sinä kysyit täältä asiasta, jotta voisit saada apua, koska ratkaisukeskeiset selviytymiskeinot on suora heijastuma ratkaisukeskeisitä perustunteista.

Ongelmakeskeisyys on siis vastakohta toiminnallesi ja perustunteidesi luonteelle. Ei ihme ettet hahmota asiaa, koska elät, ajattelet ja toimit juuri päinvastaisesti.

Hihii.

Vierailija

ONGELMAKESKEINEN VS. RATKAISUKESKEINEN MYYJÄ

Pyysin tarjouksia pihakivetyksen asennuksesta ja pohjatöistä muutamilta yrityksiltä. Kivetettävää aluetta olisi yhteensä noin 200 m2. Kivetyksen reunaan toivotut kaarevat muodot asettivat hieman lisämaustetta työlle.

Sain tarjouksen kahdelta yrittäjältä. Ensimmäinen yrittäjä kertoi hinnaksi kivetyksen osalta neliöhinnan, joka oli hieman edullisempi kuin toisen yrittäjän tarjous. Ensimmäinen yrittäjä kuitenkin koki yhteensä noin 30 metrin mittaisten kaarien sahaamisen niin työlääksi, että kertoi veloittavansa sahaamistyöstä erikseen tuntiveloituksella. Sain kuulla pitkät selonteot siitä, kuinka jokaiselle kivelle pitäisi erikseen mittoa sahauskohdat ja -kulmat ja kuinka hidasta sellaisen tekeminen olisi. Kyseiseen operaatioon menisi kuulema mahdollisesti kokonainen työpäivä yhdeltä työntekijältä.

Toinen yrittäjä kertoi neliöhinnan, joka oli hivenen kalliimpi kuin edellisellä, mutta totesi, että ”siitä tehdään sillä hinnalla juuri sellainen kuin asiakas haluaa.” Sahauksista ei siis veloitettaisi erikseen, eivätkä kaarteet ole ongelma. Ei ainakaan asiakkaalle.

Ensimmäisen yrittäjän tarjouksessa sahaustyön hinnoittelu tuntiveloituksena jätti lopulta avoimeksi kysymyksen siitä, kumpi olisi todellisuudessa ollut edullisempi vaihtoehto. Päädyin tilaamaan työn jälkimmäiseltä yrittäjältä useastakin syystä. Vaikka hinta olikin ainakin näennäisesti korkeampi, ainakin pystyin tarjouksen perusteella laskemaan lopullisen hinnan. Toisaalta en haluaisi asiakkaana kokea syyllisyyttä siitä, että teen kivettäjien työstä vaikeaa erilaisine kaarevine toiveineni.

Vihdoin kyseisenä syksynä koitti aika, jolloin kivetys oli siinä kunnossa, että palkkaamani kivettäjät pääsivät kaarien kimppuun. Touhua keittiön ikkunasta kahvikupposen äärellä työskentelyä seuratessani naurahdin mielessäni: Että sellainen ”ongelma”.

Palkkaamani yrittäjä latoi kivet kokonaisina paikoilleen, hahmotteli liidulla kaaren linjat, haki pakettiautostaan sahan, joka muistutti moottorisahan ja valtavan timanttiteräisen rälläkän siitosta ja aloitti sahaamisen linjaa pitkin. Koko sahaamistyöhön meni kutakuinkin puoli tuntia.

Tarinan opetus? En minä asiakkaana halua tietää, kuinka vaikea ja työläs toiveeni on toteuttaa. Jos se olisi helppoa, nopeaa ja vaivatonta, tekisin sen luultavasti itse. Asiakkaan toiveiden toteuttamiseen liittyvien ongelmien kuvailemisen sijaan keskity ratkaisemaan ongelmat.

Tuo oli mielestäni hieno tarina aiheesta.

Kirjoittaja J. Vuorinen, paikkana internet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mdmx
Seuraa 
Viestejä6415

Aikalailla päinvastoin, ongelmakeskeiset selviytymiskeinot tarkoittaa että ihminen pyrkii kartoittamaan ja ratkaisemaan stressiä aiheuttavan ongelman. Sen vastakohtana on emootiokeskeiset selviytymiskeinot, jolloin ihminen pyrkii välttelemään ikävää stressin/ahdistuksen tunnetta korjaamatta varsinaista ongelmaa, usein päinvastoin välttelemällä sitä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat