Seuraa 
Viestejä8983

Maailman sotinein valtio viimeiseltä 100 vuodelta on Wikipedian mukaan USA |1. Miten tilasto tehdään täysin oikein – jätän sotahistorioitsijoiden käsiin. Se tiedetään, että US on maailman suurin tämän päivän ja viimeisen 20 vuoden asekauppias |2 – sekin tiedetään, että USA käyttää eniten verovaroja oman taistelukyvyn ylläpitämiseen |3 – kaikkialla maailmassa. Niin, nämähän tiedetään, mutta harvemmin mediassa uutisoidaan.

Sitä taas ei välttämättä tiedetä, että US on tehnyt ulkomaankaupan osalta jatkuvaa alijäämää jo vuodesta 1990 [GRAF 1]. Se tarkoittaa raskasta velkaantumista. Siis US tuo enemmän kuin vie.

|GRAF 1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/01/yhdysvaltojen-ulkomaankauppa-199... -

Esimerkiksi US-liittovaltio on velkaa Kiinalle, maailman suurimmalle kansantaloudelle |4 (BKT/PPP) yli 1000 miljardia USD, Kiinan ollen maailman suurin US-rahoittaja – tätäkään media ei kovin kertoile, sen sijaan pelosta Kiinan jatkuvasta massiivisesta velkaantumisesta ja sen uhasta maailmankaupalle!

...
Itse otsikko, miten se liittyy tuohon US-sotimiseen ja asevarusteluun kuin asekauppaan – no, se liittyy samalla tavalla kuin jättimäinen kauppavaje, kun US tuo enemmän kuin vie. Molemmilla hankitaan vaikutusvaltaa …

… muistathan, että markkinataloudessa ostaja eli ”asiakas on kuningas”, näin voi olla todellisuus: US sanoo, ”tee niin kuin minä sanon, tai en osta sinulta mitään”. Nyt pakotteiden takana on EU' ssakin pelko kauhistuttava, että US sanoo: ”emme osta teiltä, jos että tottele ja liity meidän pakoterintamaan Irania kohtaan” |5.

Kyllä US saa pakottaa! – Aina silloin kuin kiristyshalu kohoaa, mutta vain omien tuotteiden osalta; samoin US voi sanoa suomalaisille: ”ette muuten vie eteenpäin sellaisia omiakaan tuotteitanne, jos niissä on meidän komponentteja” – vaikkapa Intelin prosessoreita. US saa kohdistaa pakotepolitiikkaa omiin tuotteisiin ja palveluihin – se on vapaan markkinatalouden huippuoivallus ja -innovaatio.

Pakotteen toinen puoli

EU' lla, Suomella, Kiinalla ja muillakin on toki oikeus lopettaa USA' sta ostaminen ja korvata amerikkalaiset tuotteet ja palvelut muilla, muiden valtioiden tuotteilla ja palveluilla.

Samoin Huawein osalta (vallankaan, jos todisteita vankkoja ei ilmaannu US-väitteiden tueksi |6) on mahdollisuus olla välittämättä US-väiteuhkailuista ja pakoterintamaan ryhtymisestä, mutta tällöin on varauduttava, että US kostaa ja ei osta enää ao. valtiosta/ yhtiöistä mitään – tämä riski on otettava, jos haluaa vapaan kauppapolitiikan jatkuvan.

Siis amerikkalainen voima perustuu ostaja-asiakkuuteen ja massiiviseen ostopolitiikkaan maailmalta. Iso asiakas on kuningas, sanotaan ja tämän tahtoa on noudatettava, ellei sitten ole kykyä korvata tuon suuren ostajan menetystä.

Tässä syy miksi US sietää suurta alijäämää, sillä se tuo ostajan voimaa käytettäväksi ulko- ja turvallisuuspoliittisiin peleihin – nythän herkästi juttu kuin toinenkin kihoavat kansallisen turvallisuuden ylätasolle.

On myös toinen syy kykyyn uhkailla, kiristää ja pakottaa ja se on maailmanvaluutta US- dollari. USD on maailmankaupan ylivoimainen vaihtopeliväline, siihen luotetaan, ainakin toistaiseksi – ja ihmeen myötä US FED (kuten EKP' kin) kykenee painamaan sitä haluamiaan määriä lisää, kattamatta sitä (!) |7 – peittääkseen muun muassa US-liittovaltion jatkuvan velanottonälän |8 – josta on tullut myös poliittinen peliväline, kuten nyt ”trumppistinen muuri vastaan edustajainhuone” …

Miten kauan maailmalla luotetaan US- dollariin?

.
Jatkuu

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat