Seuraa 
Viestejä2

Mikroaaltouunin lähettämän säteilyn taajuus on 2,45 GHz ja aallonpituus luokkaa 10 cm. Ovessa olevan säleikön reiät ovat noin 1 mm suuruisia ja valon aallonpituus on ~500 nm. (lukujen suuruusluokka lienee oikein).

Itse en ymmärrä sitä, miksi selitys "koska mikroaaltojen aallonpituus on suurempi kuin säleikön reikien koko" on perustelu sille, että mikroaallot tosiaan eivät tuosta säleiköstä pääse läpi.
Ja vastaavasti perustelu "koska valon aallonpituus on pienempi kuin reikien koko, niin valo pääsee rei'istä läpi" on taas ikään kuin asian toinen puoli.

Näin maalaisjärjellä ajateltuna, niin eihän minkään asian pituudella pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa mahtuuko se jostain raosta vai ei(?) Sen sijaan sen korkeus, eli tässä tapauksessa radioaallon korkeus (amplitudi) tuntuisi loogisemmalta vaihtoehdolta.

Eli jos on vaikkapa 5 metriä korkea tunneli, niin siitähän mahtuu esim. 1 km mittainen juna läpi, kunhan sen korkeus ei ylitä 5 metriä. Ja oman ajatteluni analogiana: on radioaalloilla mikä taajuus tai aallonpituus tahansa (eli olkoon ne kuinka pitkiä tahansa), niin mahtuu se kaikista sellaisista rei'istä jotka ovat aaltoa pienempiä/matalampia.

Eli missä logiikkani pettää? :)

Kommentit (3)

Käyttäjä17939
Seuraa 
Viestejä2

Äh, siis tuo viimeinen virke meni mulla väärin alkuperäisessä viestissäni. Eli näin piti kirjoittaa:

Ja oman ajatteluni analogiana: on radioaalloilla mikä taajuus tai aallonpituus tahansa (eli olkoon ne kuinka pitkiä tahansa), niin mahtuu ne kaikista sellaisista rei'istä, jotka ovat aaltoa suurempia/korkeampia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ovolo
Seuraa 
Viestejä6616

Se oven reikälevy ei kokonaan poista mikroaaltosäteilyä, vaan vaimentaa säteilyn turvalliselle tasolle.  Ja kyllä reikien koolla on merkitystä. Jos reiät alkavat olla samaa kokoluokkaa, kuin aallon pituus, reiät alkavat toimia rakoantennina, eli alkavat päästää säteilyä ulos.

Tuo metallilevyn (reitettynä tai ilman) radioaaltojen estovaikutus prustuu siihen, että metallilevyyn indusoituu vastakkaisvaiheinen kenttä, joka heikentää alkuperäistä kenttää. Eli ulos vuotava radiotaajuskenttä pienenee.

Jos asia kiinnostaa, niin lisätietoa saa hakukoneista termillä Faradayn häkki tai Faraday's cage. 

Jos tukiaseman kenttä on riittävän voimakas, puhelin voi soida myös mikroaaltouunissa. Ei kuitenkaan kannata laittaa samaan aikaan mikroa päälle!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat