Seuraa 
Viestejä6

Moikka. Mulla olis kemian tehtävä, joka menee seuraavanlaisesti:

Selitä aineen rakenteen ja kemiallisten sidosten avulla, miksi

a) 1-pentanoli on huoneenlämmössä neste, mutta glukoosi on kiinteä aine

b) oksaalihapon sulamispiste on paljon korkeampi kuin steariinihapon

c) glyserolilla on huomattavasti korkeampi kiehumispiste kuin etanolilla

Vastauksissani on vielä hiomista, mutta ne menevät aikalailla näin:

a) 1-pentanoli on huoneenlämmössä neste, koska sillä on lyhyempi hiiliketju kuin glukoosilla (siten myös vähemmän dispersiovoimia). Glukoosi on puolestaan kiinteä aine, koska sillä on pidempi hiiliketju ja siksi sen molekyylien välille pääsee muodostumaan enemmän vetysidoksia ja dispersiovoimia isommalle alueelle. Tämä selittää , miksi 1-pentanoli on huoneenlämmössä neste, mutta glukoosi kiinteä.(?????)

b) Oksaalihapon kiehumispiste on paljon korkeampi, kuin steariinihapon, koska oksaalihapolla on useampi karboksyyliryhmä ja happomolekyylien välille voi muodostua useampia vetysidoksia. Vetysidokset selittävät oksaalihapon korkeamman kiehumispisteen.

c) Glyserolissa on kolme hydroksyyliryhmää ja etanolilla vain yksi. Glyseroli siis muodostaa molekyylien välisiä vetysidoksia kolme kertaa enemmän kuin etanoli. Tämä selittää glyserolin korkeamman kiehumispisteen.

Siinä omat vastaukseni. Onko niissä mitään järkeä ???? Jos osaat kemiaa, otan mielelläni apua/neuvoja vastaan!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat