Seuraa 
Viestejä363

Mietityttää, että miksi itse tehty sämpylä on vastapaistettuna yhtä hyvää (tai parempaa) kuin osto sämpylä, mutta seuraavana päivänä osto sämpylä on parempi kuin itse tehty.

Samoista jauhoista leipä tehdään ja hiivakin on aina hiivaa. Lisätäänkö leipomon sämpylöihin jotain kemikaalia? Vai onko sittenkin kyse jauhoista ja ammattitaidosta?

Kommentit (2)

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä1724

Vasta paistettu maistuu jo ennakko-odotusten takia, uunista leviävä haju tai tuoksu (riippuu kokista) herättelee ainakin ruoasta muuten pitävät eri tavalla kuin muovipussissa lojuvat sämpylät.

Kun ruokaa lämmitetään, syntyy siinä monenlaisia aromiaineita, mm. sokerien karbonyyliryhmän reagoidessa aminohappojen aminoryhmän kanssa.

Tämä reaktio tapahtuu parhaiten 140-165 asteessa.

Aromiaineet haihtuvat ja jos niitä on vain pieniä määriä, poistuu osa mausta.

Sämpylöissä syntyy paistaesa  lisäksi esim. tyydyttymättömien rasvojen ei entsymaattisessa hapetuksessa monia alkoholeja, ketoneja, aldehydejä ym. näitä muita aromeja syntyy kuitenkin enemmän esim. hiivaleipäjauhosta, jossa normaalia vehnäjauhoa enemmän jyvän kuoren rasvoja ym, joista syntyy kuumennettaessa nopeutetulla aikataululla aromeja.

Eli paistoaika, uunin lämpötila ja sämpylöiden jäähtymisnopeus esimerkiksi vaikuttaa lopputulokseen.

Sämpylät kannattaakin pakastaa mahdollisimman tuoreena jos niitä haluaa syödä "tuoreena" vielä parinkin päivän päästä.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä1724

ruoasta muuten pitävät, tästä unohtui -kin jostakin sanasta, mutta sen voi halutessaan lisätä mihin sanaan haluaa. Jotain ruokaöljyä kannattaa lorauttaa vähän taikinaan, rasvahappokoostumuksesta riippuen syntyy erilaisia aromeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat