Seuraa 
Viestejä45973

Olen miettinyt monesti kun katson ikkunasta päiväsaikaikaan ja katson aikani tyylillä jota käytetään "taikakuvien" katseluun niin näen kuhinaa edessäni. Pisteitä jotka liikkuvat nopeesti kuin hyttysparvet ympäriinsä nopeasti. Ne näkyy vain kirkkaassa valossa. Tummassa valossa, vaikka huoneessa jossa on yksi valo, näkyy nauhoja jotka nousee ja laskee silmien räpyttelyn tahdissa. Nauhoissa on myös ympyröitä. Nivelen kaltaisia ehkäpä. Mitä öttiäisiä meidän silmissä kuhisee?

  • ylös 2
  • alas 0

Sivut

Kommentit (21)

Itsekkin olen miettinyt ja tullut siihen tulokseen, että ne ovat heijastusvirheitä kuten kamerassakin.

Silmissä on tottakai lukuisia bakteereja ja epäpuhtauksia,
joista muodostuu "stereo-kuva" kauas katsottaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

en kyllä usko heijastusvirheiksi kun voin pitkän ajan tarkkailla yhtä niistä lukuisista pisteistä, sen kulkua siin näkökentässä.

Veikkaisin, että ilmiö liittyy silmän lasiaiseen, joka täyttää silmän sisuksen. Lasiainen on kirkas hyytelö, josta 99 prosenttia on vettä.
Ikävuosien ihmisellä karttuessa suuri vesimäärä ei tahdo pysyä hyytelönä, vaan lasiaiseen muodostuu hiukkasia, jotka häämöttävät näkökentässä pisteinä ja haituvina, jotka usein näyttävät liikkuvan varsinkin vaaleata taustaa vasten.
Sain tämäntyyppisen selityksen kerran kysyessäni sitä silmälääkäriltä. Nimimerkki MD vastaa varmaan asiaan perusteellisemmin. Lähes jokaiselle ilmiö lienee tuttu, mutta jos oire on niin voimakas, että se häiritsee näköä, on varmaan parasta käydä silmälääkärillä.

Kyse on silmänpohjan takaosassa olevista roskista, jotka ovat jostain hyvin aikaisesta kehitysvaiheesta jäänteitä, kait tulevat sinne jo syntymän kieppeillä. Ne eivät itse asiassa liiku, mutta kun yrität kohdistaa katseesi niihin, niin ne liikkuvat samalla kun silmäsikin, joten näyttävät ajelehtivan ympäriinsä. Jos liikutat silmiäsi ylös ja alas, voit huomata niittenkin liikuvan mukana. Mutta niiden itsenäinen liike on enimmäkseen harhaa.

eli silmäsi syövereissä on jossain siinä verkkokalvon ja kuvan välissä töhkää, jonka sitten näet.

Kerroppas sitten, tai kertokaa joku, mihin tämä "kuva", jonka näemme, muodostuu? Missä sijaitsee se "elokuvakangas", jonka koemme?

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

On minullakin niitä silmämunalla kelluvia nauhoja.

Luin joskus kauan sitten jostain mitä ne ovat, mutta en enää muista. Ne tottelevat painovoimaa eli valuvat alas kun et liikuta silmääsi ja saattavat kadota kun räpyttelet ankarasti.

Lässyttäkää mitä lässytätte -lopulta kuitenkin päädytte minun mainitsemaani faktaan.

Silmämunaparin pinnalla on bakteereja ja epäpuhtauksia,
joista vain muodostuu stereokuva.

Olenko tosiaan ainoa, joka on hoksannut näin yksinkertaisen asian?

  • ylös 3
  • alas 20

Lasiaismuutosten aiheuttamia oireita

Samentumat ilmestyvät näkökenttään liikkuvina roskina erityisesti vaaleaa taustaa vasten katsottuna. Terveenkin silmän lasiaisrakenteet saattavat tulla näkyviin tummina liikkuvina pisteinä tai rihmoina. Lasiaisverenvuodon potilas näkee "nokisateena", runsas vuoto voi sumentaa näön jopa valontajuun. Lasiaismuutoksen aiheuttama veto verkkokalvoon aistitaan valonvälähdyksinä (fotopsia).

Lasiaisen tutkiminen

Nuoren henkilön terve lasiainen ei tule näkyviin oftalmoskopiassa. Mikroskoopilla on erotettavissa heikkoja säikeitä. Lasiaissamentumat näkyvät punaheijasteessa liikkuvina varjoina. Ne erottaa esim. mykiösamentumista siitä, että ne jatkavat liikettään silmän liikkeen pysähtyessä. Punaheijaste ei näy lainkaan lasiaisen ollessa täysin samea esim. verenvuodon takia. Lasiaisen takaosan muutokset näkyvät parhaiten biomikroskoopilla kontaktilasia käyttäen.Ultraääni on käypä tutkimus etenkin, jos lasiainen on täysin samea tai näkyvyyden estää samea mykiö: Eri syiden (lasiaisverenvuoto, tulehdus, lasiaisirtauma, kalsiumpitoiset lipidikertymät=asteroides hyalosis, vierasesineet, syneresis jne.) aiheuttamat lasiaissamentumat eroavat kaikuominaisuuksiltaan, niin että ne voidaan useimmiten erottaa toisistaan. Lasiaisesta voidaan myös ottaa näytteitä esim. bakteeri- tai sieniviljelyä varten.

http://www.helsinki.fi/~tekivela/opetus/vitreous.html

Lasiainen

Lasiainen täyttää silmän takaosan ontelon ja muodostaa pääosan silmän sisällöstä. Se on lasinkirkas hyytelömäinen aine, jonka tukirakenteena on mikroskooppisen ohuita säikeitä (Kuva 3). Nuorella ihmisellä nämä säikeet muodostavat rakenteeltaan säännöllisiä verkkoja, jotka silmän liikkuessa heilahtelevat pehmeästi edestakaisin. Iän mukana rakenteet korostuvat ja tulevat karkeammiksi. Keski-iän jälkeen lasiaisen tukirakenteet saattavat irrota verkkokalvon pinnasta ja koko tukirakenne laskeutuu vähitellen silmän alaosaan.

Kuva 3.

Lasiaisen tukirakenteet ovat mikroskooppisen ohuita säikeitä, jotka kiinnittyvät verkkokalvon pintaan takana ja mykiöön ja lasiaiskalvoon edessä.

Lasiaisessa normaalisti olevat mikroskooppisen pienet samentumat saattavat joskus näkyä ohuina varjoina näkökentässä kirkkaasti valaistua taustaa esim. lumihankea tai kirkasta taivasta vasten. Lasiaissamentumat ilmaantuvat näkökenttään milloin sattuu, liukuvat näkökentän poikki ja häviävät tullakseen näkyviin taas jonkin ajan kuluttua. Tavallinen, täysin viaton lasiaissamentuma on muodoltaan joka kerta samanlainen. Sen koko ja liikenopeus voivat vaihdella sen mukaan, kuinka lähellä verkkokalvon pintaa se on.

Lasiaissamentumia syntyy myös, jos lasiaisen tukisäikeitten irrotessa verkkokalvosta jokin säie repäisee mukaansa pienen palan hiussuonen seinämää ja lasiaiseen tulee pienen pieni verenvuoto. Tällainen pieni verenvuoto näkyy näkökentässä ryhmänä samentumia, joka muistuttaa kärpäsparvea tai nokisadetta. Mikroskooppinen verenvuoto on vaaraton, mutta sen sattuessa kannattaa melko pian käydä näyttämässä silmää silmälääkärille, sillä joissakin tapauksissa lasiaissäie on irrotessaan paitsi vaurioittanut pienen suonen seinämää myös repäissyt verkkokalvoon reiän. Usein tällaisen reiän muodostumiseen liittyy salamointia näkökentässä, muttei aina. Reikä saattaa olla alkuna verkkokalvon irtaumalle. Mikäli reikä löydetään varhaisvaiheessa, sen ympäristö voidaan kiinnittää alustaansa valopolttohoidolla ja verkkokalvon irtautuma estetään.

http://www.lea-test.fi/su/silmat/silman.html

MD: Olisiko syytä mennä lääkärille nyt? En näe hämärässä valossa kun pieniä osia noista nauhoista joita mainitsin. Näköni on todella tarkka lyhyissä matkoissa kuin pitkissäkin. Pelottaa vaan että joutuu elämään vanhuutensa sokeena

Crowmoor
MD: Olisiko syytä mennä lääkärille nyt? En näe hämärässä valossa kun pieniä osia noista nauhoista joita mainitsin. Näköni on todella tarkka lyhyissä matkoissa kuin pitkissäkin. Pelottaa vaan että joutuu elämään vanhuutensa sokeena

En ota kantaa netillä.

Lääkäreistä ei koskaan tiedä. Minulla on kielessä joku sieni-infektio. Sellaista valkoista putkee pukkaa, Menin lääkärille. Hän sanoi että hengittele suun kautta ja se menee ohi. Menin toiselle lääkärille, määräsi penisiliini kuurin. Myös kolmas lääkäri anto penisiliiniä. Neljäs määräs suuvettä purskutettavaksi, sillä se lähtee!. No sieni on vieläkin, valkoinen kate joka lyhenee aamuisin kun harjaan kieleni. Taidan mennä silmälääkärille ja toiovon vain että jos tämä lääkäri olisi tälläkertaa oikeassa.

Lasiaisessa lilluu kaiken maailman epäpuhtauksia kuolleista soluista verisuonenpätkiin. Minullakin näkyy tuollaisia joskus. Varsinkin kirkasta taustaa vasten näkee niiden jopa pyörteilevän. Jos taas katsoo hetken aikaa yhteen kohtaan, vilinä asettuu "sakan" laskeutuessa silmän pohjalle. Mahtavako nuo epäpuhtaudet poistua koskaan?

Andúril
Lasiaisessa lilluu kaiken maailman epäpuhtauksia kuolleista soluista verisuonenpätkiin. Minullakin näkyy tuollaisia joskus. Varsinkin kirkasta taustaa vasten näkee niiden jopa pyörteilevän. Jos taas katsoo hetken aikaa yhteen kohtaan, vilinä asettuu "sakan" laskeutuessa silmän pohjalle. Mahtavako nuo epäpuhtaudet poistua koskaan?

No mulla on ollu luultavasti lapsesta asti näitä matoja silmissä. Tuskin ne mihinkään mene. Ite ajattelin ne niin että bakteereja ja epäpuhtauksia. Mutta MD:n teksti pisti ajattelemaan että jos kuitenkin...

Mutta mitä on avatun leikkipyssyn nallirenkaan pätkien näköinen oransseista pallosista koostuva jana jota näkee ennen nukahtamista.
Nekin vipeltävät ympäriinsä näkökentässä, näkyvät myös silmät kiinni.

Liittynyt kirjoitti: "Lässyttäkää mitä lässytätte -lopulta kuitenkin päädytte minun mainitsemaani faktaan."

Voisitko parahin Liittynyt vielä lisätä jotakin tuohon kommenttiisi?

Kiitokset MD:lle. Itseäni ovat nuo rihmat askarruttaneet jo varmaan 10 vuotta. Murrosiässä ne jostain syystä lisääntyivät melko runsaiksi ja nykyään niitä näkyy jatkuvasti. Haittaavat jonkin verran tilanteissa, joissa pitäisi erottaa vaikkapa liikkuva eläin metsässä; rihmat kun jatkuvasti liikkuvat silmissä.

Tollukka
Kiitokset MD:lle. Itseäni ovat nuo rihmat askarruttaneet jo varmaan 10 vuotta. Murrosiässä ne jostain syystä lisääntyivät melko runsaiksi ja nykyään niitä näkyy jatkuvasti. Haittaavat jonkin verran tilanteissa, joissa pitäisi erottaa vaikkapa liikkuva eläin metsässä; rihmat kun jatkuvasti liikkuvat silmissä.

Jep kiitoksia MD. Ei nou niin haitanneet ovat mutta kun niitä esiintyy niin sitä äityy ajattelemaan kaikenlaista. Aioin tosiaan mennä lääkäriin mutta enpä taida,. kun niin monella on muutenkin ollut sitä kun kysyin irkissä. Vastaatko sähköpostiin MD?

Ciao!

Tulipa tuosta sammaksesta mieleen, että ovat päivän maitohappobakteerit nauttimatta.
Ostin pillereitä matkaa varten, olisi pitänyt aloittaa jo aiemmin. Olen nappaillut Actimellea päivittäin. Nyt aamulla ei tarvinnut mennä töihin ja rutiinit menivät sekaisin, jäi ryyppy ottamatta.

Katsastelen viime hetkellä vielä Milanon ja Rooman karttoja netiltä. Huomenna hyppään siivelle ja lennän Milanoon.

Kysymyksen tekijälle: Oletko koskaan lukenut lääkäripalstoja? Niissä aina selitetään ja sitten sanotaan, että olisi parasta käydä lääkärillä. Kukaan lekuri ei ota vastuuta, näkemättä ja tutkimatta potilasta.

PS. Puristele sitruunamehua tai muuta hapanta kielelle.

Arrivederci Finlandia!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat