Kysymys saattaa olla ehkä hieman humoristinenkin, mutta ajatuksena on, että voidaanko selkeästi määritellä tähdistöissä suunnat, minne kumpainenkin on menossa? Onko ylipäätään mahdollista esittää yksiselitteistä suuntaa luotaimille?Jossakin jutussa mainittiin, että suunnattoman pitkän ajan kuluttua luotain olisi kiertänyt Linnunradan ensimmäisen kerran. Tarkoittaako tämä sitä että se ei koskaan pääsisi Galaksiltamme ulos?Oma kotigalaksimmehan on jo itsessään suunnaton, ja aika mikä tuohon kierrokseen menisi käsittämättömän pitkä, mutta olisiko lopputuloksena jokin ellipsin muotoinen rata? Näistä on kyllä varmasti ollut tuolla Englanninkielisellä puolella jo porinaa, mutta senverran on mustia aukkoja kielitaidossa, että kyselen mieluummin Suomeksi. Tähtitieteen saralla olen vielä alle ruohonjuuritason...

  • ylös 4
  • alas 1

Kommentit (2)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38389

Telluksentallaaja kirjoitti:
Kysymys saattaa olla ehkä hieman humoristinenkin, mutta ajatuksena on, että voidaanko selkeästi määritellä tähdistöissä suunnat, minne kumpainenkin on menossa? Onko ylipäätään mahdollista esittää yksiselitteistä suuntaa luotaimille?

Luotainten paikat ja nopeudet tunnetaan nyt äärimmäisen tarkasti. Täältä ne käsittääkseni löytyvät:

https://ssd.jpl.nasa.gov/?horizons

-

Lainaus:
Jossakin jutussa mainittiin, että suunnattoman pitkän ajan kuluttua luotain olisi kiertänyt Linnunradan ensimmäisen kerran. Tarkoittaako tämä sitä että se ei koskaan pääsisi Galaksiltamme ulos?

Pitemmällä aikavälillä rata on epävarma, koska tähtien ja muiden massojen liikkeet vaikuttavat luotaimiin. Se tiedetään, että galaksista pois pääsyyn tarvitaan tietty nopeus, ja sitä aluksilla ei ole. Ne eivät siis poistu galaksista, jos eivät saa hyvin epätodennäköisten tähtien lähiohitusten aikana riittävää nopeutta poistumiseen.

Lainaus:
Oma kotigalaksimmehan on jo itsessään suunnaton, ja aika mikä tuohon kierrokseen menisi käsittämättömän pitkä, mutta olisiko lopputuloksena jokin ellipsin muotoinen rata?

Kiertorata on elliptinen, jos kierrettävä kappale on rataan nähden hyvin pieni tai pallomainen. Galaksin tapauksessa massajakauma on monimutkaisempi ja rata myös. Käsittääkseni nuo luotaimet ovat Auringon kanssa jotakuinkin ympyrämäisellä radalla, jossa etäisyys linnunradan kekustaan ei vaihtele valtavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat