Seuraa 
Viestejä11613

Siniset eivät saavuttaneet ainuttakaan kansanedustajanpaikkaa. Se on tietenkin aluksi suuri pettymys. Kuitenkin, vain pari vuotta vanhalle puolueelle ensimmäisissä vaaleissaan se on samalla myös lähtökohtaisesti oletusarvo, että menestys voi jäädä niukaksi. Ottaa aikansa löytää oma linja ja kannattajakunta ja vaatii monia vaaleja, joista vähitellen voi jotain syntyä.

Positiivisena puolena, jonka varmasti puolueen jäsenet, ehdokkaat ja päättäjät huomaavat, kunhan ehtivät analysoida tulokset, on se, että moni puolueen kärkiehdokkaista sai oikein hyviä äänipotteja kasaan. Eduskuntavaalit ovat yksi armottomimmista vaaleista sekä ääntenlaskusysteemin vuoksi, että kovan kilpailun ja rajallisten paikkojen vuoksi. Tosiasiallisesti kilpailukykyinen äänisaalis ei aina riitä läpipääsyyn ja joskus isojen perässä voi päästä valtaan lähes mikroskooppisella suosiolla.

Henkilöille ja puolueelle on siis kannatusta ja merkittävästi enemmän kuin monilla vaaleissa lähinnä vitsillä olleista pienpuolueista. Sen varaan voi rakentaa sinistä tulevaisuutta tulevissa vaaleissa. Jo Eurovaaleissa asetelma on tietyssä mielessä parempi, kun äänialueena on koko valtakunta ja valovoimaiset nimet, kuten entiset ministerit, voivat realisoida maanlaajuisesti oikean kannatuksensa. Lisäksi yhtenäisen alueen tuottama äänikynnysepäreiluus on ehkä vähän vähäisempi, vaikka toki saman laskentamatematiikka voi silti tuottaa erikoisia poikkeamia.

Niinikään seuraavissa kuntavaaleissa tämä voi luvata hyvää menestystä puolueelle. Niissä pääsy valtaan ja asemansa vakiinnuttamiseen on osaltaan hirveästi paljon helpompaa kuin kansallisissa tai ylikansallisissa vaaleissa. Erittäin tunnettu ja pätevä nimi kerää aina juuri kotipaikkakunnallaan paljon kannatusta ja perässä voi tulla myös niiitä vähemmän tunnettuja. Pitäisin itsestäänselvyytenä, että jokainen entinen ministeri saa paikan kotikuntansa valtuustossa niin halutessaan ja voi vetää perässään sidekickin myös.

Tästä se lähtee, nyt kun unelmat ja harhat karisevat. Uuden puolueen pitkä ja raskas työ. Jonka täysin realistiseksi on kuitenkin osoittanut Soini Perussuomalaiset perustaessaan. Uusi puolue likimain nollasta alkaen parissa vuosikymmenessä käytännössä eduskunnan jaetulle kakkossijalle ei ole mikään vaatimaton juttu ja todistaa kyllä, että kannattaa yrittää. Pitkään siellä eduskunnan lehtereilläkin oli persuilla aika yksinäistä eikä heitä muuallakaan paljoa näkynyt. Sinisten lähtökohdat tuohon verraten ovat kuitenkin paljon paremmat jos ajatellaan puolueen vahvaa nimijoukkoa.

Sivut

Kommentit (61)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11613

John Carter kirjoitti:
En oikein usko, että tulevat jatkamaan ainakaan tuolla kokoonpanolla.

On varmastikin odotettavissa, että henkilöitä vaihtuu. Kyllähän joku voi kyllästyä ja turhautua ja lähteä omin neuvoin muunlaisille ammattiurille, toiset taas voidaan katsoa vastuullisiksi epäonnistumisesta ja siten laittaa sivuun ainakin johtotehtävistä. On luonnollistakin että porukka uusiutuu. Ainut puoluepamppu jota ei olisi mielestään saanut koskaan siirtää eläköityneiden ex-pamppujen rupattelukerhoon, on Paavo Väyrynen. Yleensä muut tajuavat sen itsekin ennemmin tai myöhemmin, että tuoreita voimia ja ideoita aina tarvitaan.

apassi
Seuraa 
Viestejä975

Sinisten rasitteena on puolueen syntyminen, ja siihen liittyvät epäselvyydet. Kun tappio oli selvä, kapteeni hylkäsi laivan henkilökuntineen, ja istui valmiiksi katettuun pöytään presidentin ja hallituksen mandaatilla, ja palkkatili juoksi entiseen malliin.

Tällaista toimintaa tuskin yksikään äänestäjä ei ole koskaan äänestänyt, ja kuten vaaleissa näimme, ei tällaiselle toiminnalle ole tilausta nyt, ja tuskin tulevaisuudessakaan.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11613

Raspu kirjoitti:
Ei niillä oo ideamiehiä.
Väritön puolue ilman päämäärää ja visiota.

Konservatiivipuolue ilman rasistisia öyhöttäjiä. Kodin ja perusturvallisuuden puolue.  Vaikka nämä teemat eivät itselläni oikein herätä erityisen suuria sympatioita, niin luulen, että puolueen idea ja linja sinänsä on ihan varteenotettava. Sellaiselle puolueelle olisi tilaa ja kannatusta, kunhan sen nyt vaan saa kasvatettua ajan kanssa ja kovalla työllä riittävän uskottavaksi ääänestäjille.

Mahdollinen Persujen hallituskausi jossain vaiheessa voi siirtää paljonkin äänestäjiä sinisille, kun se alkaa konkreettisesti näkyä, mikä ero on oppositiohuutelussa kaikenlaisten hihhulien sekakuorossa ja hallitusvastuun edellyttämässä päätöksenteossa. Persut eivät ehkä lunastakaan odotuksia ihmeentekijästä.

Siniset voivat vetää konservatiiveja Keskustasta, joka tullee suuntautumaan yhä enemmän ALDEn linjalla liberaalipuolueeksi, jonkin verran demareilta, jossa eläkeläisiin ja AY-edunvalvontaan perustuva linja heikkenee ja yhdessä vasemmistolaispainotteisen talouspolitiikan kanssa ärsyttää konservatiiviäänestäjiä, sekä maltillisempia Persukannattajia, kunhan nyt Soinia vastaan masinoitu vihakuohunta hiljakseen unohtuu. Kenties myös Kokoomuksesta arvokonservatiiveja ja niitä, joita EK:n eli globaalien suuryritysten edunvalvonta sekä yltiömarkkinatalous ärsyttää.  

Eusa
Seuraa 
Viestejä16948

Tarjosin hajaannusvaiheessa Elolle, Soinille ja Jussi Niinistölle valmiin puolueen nimen, domainin jne, mutta ei kelvannut. Tulos oli sitten tässä. :)

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

ekavekara
Seuraa 
Viestejä7583

Ab Surd Oy kirjoitti:
Raspu kirjoitti:
Ei niillä oo ideamiehiä.
Väritön puolue ilman päämäärää ja visiota.

Konservatiivipuolue ilman rasistisia öyhöttäjiä.

Noitahan on jo kaksi: Kokoomus ja Keskusta. On vaikea nähdä, millä siniset voisivat jotenkin erottua joukosta. Jonkinlaisen uus-smp:läisyyden voisi saada pienpuolueeksi, mutta tuskin ilman Soinin kaltaista johtotähteä.

JepajeeMerlinmikälie
Seuraa 
Viestejä2393

Eusa kirjoitti:
Tarjosin hajaannusvaiheessa Elolle, Soinille ja Jussi Niinistölle valmiin puolueen nimen, domainin jne, mutta ei kelvannut. Tulos oli sitten tässä. :)

Siitä se oli varmasti kiinni.

En välitä sanoa itseäni minimalistiksi, koska en tarvitse sellaista identiteettiä.
- Janni Jalo

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6858

Ketään ei kiinnosta nyt eikä koskaan Siniset.

Vitsi juuri heissä on, että liberaalit kuvittelevat kuinka feikki päälleliimattu tuuba olisi sitä, mitä konservatiivit haluaisivat, vaikkeivat haluakkaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat