Seuraa 
Viestejä242

YLE1 tänään klo 19.00

Historiadokumentti Tuxeedo Parkin salaisuus.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/11/historia-tuxedo-parkin-salaisuus-omalaatuinen-liikemies-auttoi-kehittamaan

" Historia: Tuxedo Parkin salaisuus – omalaatuinen liikemies auttoi kehittämään sodanaikaista tutkajärjestelmää

TV1 maanantaina 15.4.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 20.4. klo 8.05, Areenassa

Varakkaalla esikaupunkialueella Tuxedo Parkissa New Yorkin osavaltiossa sijaitsi yksi Yhdysvaltojen parhaimmista laboratorioista. Wall Streetin bisneksillä vaurastunut Alfred Lee Loomis oli perustanut laboratorion omaan kartanoonsa. Loomis oli paitsi liikemies ja juristi, myös tutkija.

Kaksi kuuluisaa fyysikkoa Niels Bohr ja Enrico Fermi vieraili vuonna 1939 syrjäisessä kartanossa. Alfred Loomis sai yhtenä ensimmäisistä kuulla, että tutkijat olivat onnistuneet halkaisemaan atomin.

Kukaan ei tiennyt vastausta tärkeimpään kysymykseen. Voiko menetelmän avulla rakentaa äärimmäisen tehokkaan pommin? Ajatus olisi ollut milloin tahansa huolestuttava, mutta nyt se oli pelottava. Halkeamisreaktio oli saatu aikaan natsi-Saksassa.

Loomis halusi päihittää saksalaisten saavutukset

Loomis oli kuullut jo vuosien ajan huhuja Saksan laboratorioissa tehtävästä työstä: suihkumoottoreita, panssarivaunuja, synteettisiä polttoaineita, ballistisia ohjuksia – ja nyt ydinfissio. Hitleristä tuli joka keksinnön myötä vaarallisempi.

Intohimoinen tutkija-keksijä Loomis päätti asettaa itselleen tavoitteen. Hän tekisi kaikkensa riistääkseen saksalaisilta tieteen tuoman etulyöntiaseman. Mahdottomalta kuulostava tavoite muutti Loomisin elämän ja vaikutti lopulta koko maailman kohtaloon.

... "
Kissanpaskat saklaisilla ollut mitään "tieteen etlyöntiasemaa" enää missään asiassa, mutta USA:ssa kyllä saatettiin luulla niin...

Liittoutuneiden tutkasysteemin loppukehistystä mm. Normandian maihinnousua varten johti säteilyfyysikko John G. Trump, Donald Trumpin setä ja ihanne.

YLE ehkä yrittää väittää jotakin muuta. Mutta ei se mitään, tässä faktaa pohjaksi:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/08/donald-trumpin-seta-fysiikan-professori-john-g-trump-oli-tutkateknologian-oppenheimer-ii-maailmansodassa

"

Donald Trumpin setä fysiikan professori John G. Trump oli "tutkateknologian Oppenheimer" II maailmansodassa

Teoreettinen fyysikko, professori Julius Robert Oppenheimer (1904-1967) oli atomi-pommin kehityksen loppuunsaattaneen Manhattan-projektin (9.10.1941 - 1.12. 1946) amerikkalainen johtaja.

...

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tokkura
Seuraa 
Viestejä5271

Major_Breakthrough kirjoitti:
Loomis...Trumpia ei mainittu.

Ei puhuttu. Tää oli rajattu niin, että kaikki tapahtui USA:ssa. Trumpin johtama kaikkien länsiliittoutuneiden yhteinen yksikkö oli Englannissa. Myös Ranskan systeemi oli tärkeä, he keräsivät Pariisin ympärillä olleen systeemin paetessaan talteen ja toimittivat Englantiin. Trump oli suoraan ilmavoimien ylipäällikön USA:laisen amiraali Spaatzin alainen.  Mielenkiintoinen rajaus, että tutka oli sodan voittamisessa tärkeämpi kuin atomipommi.
tieto atomipommista oli kuitenkin levinnyt, mitä johtavat jenkki- ja brittipoliitikot eivät tienneet, ja se vaikutti mm. siihen, mitä maat lähttivät Saksan matkaan ja mitkä eivät. Tieto oli ainakin Stalinilla, Maolla, Ruotsilla, Sveitsillä, eräillä vichyn ranskalaisilla, jotka eivät kertoneet esimiehilleen vaan kusettivat Vichytä, de Gaullella oli noin 100%:n varmasti tieto, jota hän ei ollut saanut liittolaisiltaan vaan "Vichyn" atomimiehiltä, Espanjallakin se tieto ehkä oli, sillä se oli varsin hyvä tiedemaa ennen sisällissotaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat