Seuraa 
Viestejä45973

Onkohan synnynnäinen vai opittu ominaisuus, mitä hajuja pitää hyvinä ja mitä pahoina. Asiaahan voitaisiin tutkia vauvoilla, kuinka ne reagoivat esim. vahvaan paskanhajuun.

Kuinkahan asia on eläinten keskuudessa. Esim. koirallahan nyt on muutenkin paljon parempi hajuaisti kuin ihmisellä. Onko kukaan koiranomistaja havainnut lemmikkinsä jotenkin reagoivan pahoihin hajuihin.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Mielenkiintoinen aihe!

Arvelisin, että ainakin mädäntyneen haju on synnynnäisesti vastenmielinen, sehän suojaa elimistöä myrkytyksiltä. Menisköhän kakka tuohon samaan kategoriaan? Että samanlailla kun on synnynnäinen mieltymys tiettyihin makuihin koska niitä syömällä saa energiaa, niin olisi vastenmielisyys sellaisia hajuja ja makuja kohtaan jotka ovat epäterveellisiä.

Mielenkiintoista on sekin miksi jotkut hajut ovat toisista miellyttäviä ja toisista pahoja, esim. tietyt ruuat ja kemikaalit.

Ainakin osaa ns. pahoista hajuista oppii pitämään hyvänä. Esim. ruotsalainen hapansilakka ja monet ranskalaiset aromikkaat juustot tuovat veden kielelle, vaikka tottumaton voisi pitää hajuja pilaantuneen merkkinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hajuihin ehdollistuu. Esikoista odottaessani oli kotimme vieressä semmoinen vanhanaikainen "krillipaari" josta yötäpäivää lemusi eltaantunut paistinrasva. Vaikka silloinen sikiö vetää nykyisin isoja IT-projekteja, tuo haju saa heti Yrjö Armaan karkaamaan kurkkuuni.

YLE Teeman Prisma-ohjelmassa tutkittiin joskus eri ihmisten suhtautumista hajuihin. Tarkoituksena oli löytää pahin haju, joka taisi olla mädäntynyt liha, tai jotain sinnepäin.
Erityisesti mieleen jäi, kun valkoisen rodun edustajat eivät tykänneet ulosteen hajusta, mutta neekeritä paskan haju ei haitannut lainkaan

Kyllä tämä asia liittyy myös kulttuurien kehitykseen. Nykyisin (ainakin länsimaissa) esim. hien haju yritetään eliminoida deodoranteilla.
Muinaisissa kulttuureissa hiki erilaisine nyansseineen ja tuoksuineen toimi seksuaalivietin laukaisijana.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat