Rikkidioksidia siiderissä?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

miksi ihmeessä lidlin siiderissä on rikkidioksidia???? Sen kai täytyy olla jotenkin haitallista, koska siitä mainitaan vielä erikseen...

Sivut

Kommentit (18)

Vierailija

Noh, kyllä minä ainakin vielä luotan elintarvikeviraston tietoihin ja etiikkaan. En vielä kuvittele että vakavasti haitallisiksi tiedetyistä aineista ei ihmisiä varoitettaisi. Rikkidioksidi on siis jossain määrin haitallista kun siitä ilmoitetaan, mutta mitä se sitten elimistössä aiheuttaa? Jotain eläinkokeiden tuloksia kenties?

Vierailija

Rikkidioksidi on säilöntäaine. Se estää alkoholin hapettumisen.
Ennen SO2:ta ei mainittu koska ei tarvinnut, mutta EU:n lainsäädännön mukaan
kaikki lisäaineet täytyy ilmoittaa.
Jos katsot tarkkaan niin myös matalan alkoholiprosentin (<4,5til-%)omaavissa
oluissa on lisättynä rikkidioksidia.

Varsin harmiton ainehan tuo on. Pahempaa sattuisi jos sitä EI käytettäisi.

Koffin ja kaikkien muidenkin siidereissä/oluissa/kiljuissa/viinoissa on metanolia. Sitä vaan on niin pirun vähän että sitä ei useimmiten edes voi havaita. Tislauksella ei kaikkea voi koskaan poistaa.

Vierailija

Rikkidioksidi on säilöntäaine, metanolia
on aina hivenen etanolin seassa, kummastakaan
ei noissa pitoisuuksissa ole syytä huolestua

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005
BUSHMAN
Rikkidioksidi on säilöntäaine, metanolia
on aina hivenen etanolin seassa, kummastakaan
ei noissa pitoisuuksissa ole syytä huolestua

Metanolia syntyy käymisessä, ja sitä toisaan on aina kaikissa käymistuotteissa. Tislaaminen vähentää metanolin, ja muidenkin haitallisten käymistuotteiden, osuutta suhteessa etanoliin. Jos nyt siiderin terveyshaitoista alkaa kantamaan huolta, kannattaa osoittaa sormella sitä etanolia. Se ne terveydelliset vaikutukset aiheuttaa, jos liikaa siideriä litkii.

Vierailija

Ja metanoli myrkytystä hoidetaan etanolilla. Eli se vähä mitä metanolia alkoholijuomista saa, niin "vastamyrkkyä" tulee kyllä samalla riittämiin.

Olihan siitä joskus uutisissakin, kun joku äijä joutu sairaalaan kun oli ostanu Viron puolelta jotain metanoli-mömmöä. Hoitona känni päälle - säily hengissä. Tais olla silleen, että pari muuta samasta seurueesta vaihtoi ton keikan seuraksena hiippakuntaa.

Tep
Seuraa 
Viestejä827
Liittynyt16.3.2005

Viinien rikitys rikkidioksidilla on ollut tavanmukainen osa valmistusprosessia. Eihän tuo rikkidioksidi täysin ongelmaton esim. astmaatikolle ole, mutta jotenkin säilyvyys pyritään varmistamaan.
Monasti rusinat tai muut kuivatut hedelmät rikitetään.

Vierailija
Eepos
Ja metanoli myrkytystä hoidetaan etanolilla. Eli se vähä mitä metanolia alkoholijuomista saa, niin "vastamyrkkyä" tulee kyllä samalla riittämiin.

Olihan siitä joskus uutisissakin, kun joku äijä joutu sairaalaan kun oli ostanu Viron puolelta jotain metanoli-mömmöä. Hoitona känni päälle - säily hengissä. Tais olla silleen, että pari muuta samasta seurueesta vaihtoi ton keikan seuraksena hiippakuntaa.

NIIN, osaisiko joku MD kertoa, mihin perustuu metanolimyrkytyksen
hoito etanolilla ? Metanolihan siis hapettuu formaldehydiksi ( kenties
lopuksi muurahaishapoksi asti ? ) ja se on paha myrkky, sokeuttaa
ja tappaa. Etanolin hapettuessa syntyvä asetaldehydi on vähemmän
myrkyllistä, kuten yleensäkin korkeampien alkoholien hapetustuot-
teiden ( esim. glyseroli, jota on makeisissa ym. ) .

Vierailija
Neutroni
Metanolia syntyy käymisessä, ja sitä toisaan on aina kaikissa käymistuotteissa. Tislaaminen vähentää metanolin, ja muidenkin haitallisten käymistuotteiden, osuutta suhteessa etanoliin.

Tislatessa voi käydä toisinkin päin eli metanolipitoisuus nousee. Metanoli höyrystyy ensin, joten ensimmäiseen pulloon saattaa tulla vaarallinen määrä metanolia, jos ei sitten heitä ensimmäisiä tippoja pois.

Vierailija

Taisi mennä jotenkin niin että jos veressä on sekä etanolia että metanolia, hapettuu etanoli ensin, kuitenkin etanolin hapettuessa metanoliakin hapettuu hieman. Näin elimistön formaldehydipitoisuus ei nouse liian korkeaksi ja metanolista päästään pikku hiljaa eroon.

Lisäys: On myös epäilty että krapulan loppuvaiheen paha olo johtuu osaksi metanolin hapettumisesta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005
BUSHMAN

NIIN, osaisiko joku MD kertoa, mihin perustuu metanolimyrkytyksen
hoito etanolilla ? Metanolihan siis hapettuu formaldehydiksi ( kenties
lopuksi muurahaishapoksi asti ? ) ja se on paha myrkky, sokeuttaa
ja tappaa. Etanolin hapettuessa syntyvä asetaldehydi on vähemmän
myrkyllistä, kuten yleensäkin korkeampien alkoholien hapetustuot-
teiden ( esim. glyseroli, jota on makeisissa ym. ) .

Siinä oli joku sentyyppinen mekanismi, että metanolin ja etanolin hajoaminen tapahtuu saman entsyymin avulla. Entsyymin tuotto on rajallinen. Jos elimistössä on metanolia ja etanolia, osa entsyymistä kuluu etanolin hapettamiseen, jolloin metanoli hapettuu hitaammin ja vaaralliset aineenvaihduntatuotteet ehtivät poistua elimistöstä ennen kuin pitoisuus nousee liian korkeaksi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005
Jari

Tislatessa voi käydä toisinkin päin eli metanolipitoisuus nousee. Metanoli höyrystyy ensin, joten ensimmäiseen pulloon saattaa tulla vaarallinen määrä metanolia, jos ei sitten heitä ensimmäisiä tippoja pois.

Niin, jos tislaa satojen kilojen rankkieriä kerralla perinteisillä pontikkalaitteilla, ja ottaa alun erän erilleen, saattaa metanolista olla haittaa. Teollisilla tuotantoprosesseilla metanolin rikastuminen ei ole ongelma. Ei myöskään kotipoltossa, jos ottaa ensimmäiset tipat pois (mikä kannattaa tehdä jo pahanhajuisten esterien välttämiseksi) ja sekoittaa koko erän yhteen. Pontikan aiheuttamiksi väitetyt onnettomuudet johtuvat yleensä siitä, että tuotteeseen on lisätty teollisuusmetanolia tai muita liuottimia. Venäläiset sitä lähinnä ovat harrastaneet.

Vierailija
BUSHMAN

NIIN, osaisiko joku MD kertoa, mihin perustuu metanolimyrkytyksen
hoito etanolilla ? Metanolihan siis hapettuu formaldehydiksi ( kenties
lopuksi muurahaishapoksi asti ? ) ja se on paha myrkky, sokeuttaa
ja tappaa. Etanolin hapettuessa syntyvä asetaldehydi on vähemmän
myrkyllistä, kuten yleensäkin korkeampien alkoholien hapetustuot-
teiden ( esim. glyseroli, jota on makeisissa ym. ) .

Metanoli metaboloituu osittain formaldehydiksi ja edelleen muurahaishapoksi. Suurin osa kuitenki erittyy muuttumattomana virtsaan ja hengitysilmaan.

Muurahaishappo aiheuttaa vaikeaa metabolista asidoosia. Formaldehydi estää solujen entsyymitoimintaa.

Etanolin käyttö hoitona perustuu siihen että se kilpailee metanolin kanssa hapettavasta entsyymistä eli alkoholidehydrogenaasista, jolloin metanoli ei metaboloidu ja poistuu sitte virtsaan.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat