Seuraa 
Viestejä13176

Venäjän poliisi tuhosi Motorola-lastin
09.06.2006
Kello 08:00

Venäjän poliisi on tuhonnut yli 50 000 Motorolan c115-matkapuhelinta. Yhtiö lennätti Moskovaan 167 500 matkapuhelimen erän omalla tuotemerkillään varustetulla kuljetuskoneella maaliskuussa, kertoo amerikkalainen talouslehti Wall Street Journal.

Lehden mukaan poliisi takavarikoi puhelimet ratsiassa Moskovan Šeremetjevon lentokentällä. Ensiksi he väittivät puhelimien olevan väärennöksiä. Todettuaan puhelimet oikeiksi viranomaiset ilmoittivat, että puhelimet on on tuotu maahan laittomasti. Tullivirkailija ja huolitsija saivat syytteen salakuljetuksesta.

Muutaman päivän kuluttua poliisi ilmoitti, että c115-puhelimien elektromagneettinen säteily on terveydelle vaarallista. Huhtikuun lopussa 50 000 kännykkää tuhottiin Moskovan ulkopuolella armeijan ampumaradalla tiedotusvälineiden edustajien läsnäollessa.

Motorolan mielestä Venäjän poliisin säteilymittaukset tehtiin ammattitaidottomasti eikä yhtiön edustajia päätetty seuraamaan niitä. Motorola vakuuttaa, että puhelimet täyttävät Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Venäjän viranomaisten kännyköille asettamat vaatimukset.

Tuhoamatta jääneet puhelimet makaavat nyt valtion varastossa. Niiden arvo on noin 15 miljoonaa dollaria. Puhelimet toi maahan Venäjän suurimpiin kuuluva kännykkäkauppaketju Euroset, joka on joutunut aggressiivisten myyntikampanjoidensa takia viranomaisten hampaisiin.

Yksi syy puhelimien takavarikkoon voi olla se, että niiden maahantuoja oli Euroset.

Venäjällä kännykkämarkkinoita hallitsee Nokia, jolla on siellä noin 30 prosentin markkinaosuus. Kiistelty Euroset myy myös Nokian puhelimia.

Viranomaisten lisäksi Motorolalla on Venäjällä käynnissä patenttikiista. Sveitsiläis-venäläinen teknologiayritys RussGps väittää Motorolan loukkaavan sen patentteja. Yhtiö vaatii Motorolalta 18 miljoonaan dollarin rojaltimaksuja uhkaamalla oikeudenkäynnillä.

Eikä Motorolan pulmat tähän lopu. Lehden haastattelemat analyytikot arvioivat, että Motorolan myynti on laskenut venäjällä, koska jälleenmyyjien tilaukset ovat taantuneet.

Kuumana käyvä öljyteollisuus on vaurastuttanut venäläisiä ja kännyköiden kysyntä on kasvanut nopeasti.

Markkinatutkimusyhtiö Mobile Research Groupin arvioi, että Venäjällä myydään matkapuhelimia enemmän kuin missään muussa Euroopan valtiossa. Viime vuonna siellä myytiin yli 33 miljoonaa matkapuhelinta. Vuonna 2004 matkapuhelimia myytiin hieman yli 24 miljoonaa kappaletta.
Petri Sajari

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Vierailija

Ei valtiolla ole varaa hankkia työsuhdepuhelimia niin pitäää oikein ruveta varastelemaan.

Halvaksi tulee valtion virkamiehille varastaa puhelimet.

tiäremiäs
Ei valtiolla ole varaa hankkia työsuhdepuhelimia niin pitäää oikein ruveta varastelemaan.

Halvaksi tulee valtion virkamiehille varastaa puhelimet.
Sinulla on aika hyvä mielikuvitus. Miten oikein luet noita tekstejä?
Minä en ainakaan huomannut mitään erikoista.

Eräs toinen palstalla kirjoittaa tähän tapaan:

Somalit tappaneet suomalaisen..."
Stn eläimet tappoi valkoihosen loistokaverin.

"Turkkilainen hakattu Joensuussa"
Se on hyvä et noita eläimiä tapetaan ko lisääntyy liikaa.
Myöntäis valtiokin jo mettästyslupia.

Miten teksti voi olla noin mustavalkoista ja ajattelematontoa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat