Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Muuton jälkeen naapurikseni tuli kaveri, jolla 'ei ollut varaa' omaan nettiyhteyteen, ja mulla taas oli yhteys, joka salli useamman koneen samanaikaisen käytön. 'Pitkän ja hartaan' selvitystyön (=kyselin vähän) selvisi, että langattomia verkkoja käytetään paljonkin niin, että siinä voi olla useampi talous saman nettiyhteyden takana. Niinpä sitten naapurin ja mun tuuletusikkunoiden väliin, talon ulkopuolelle, ilmestyi alhaalta katsoen huomaamaton, noin 1m pituinen kaapelinpätkä. Naapuri tietää riskit, jotka seuraa siitä, että hallitsen hänen nettiyhteyttään, ja oma harmini on vain huolehtia siitä, että naapurillakin yhteys toimisi. Tietenkään en voi ottaa minkäänlaista korvausta.

Ei tuo taida ihan sopimusehtojen mukaista toimintaa olla, mutta lohduttaudun sillä, että aikanaan naapuri kuitenkin hankkii oman, samaisen ISP:n nettiyhteyden, ja että se on vähän niinkuin 'maan tapa'. Vai onko?

Sivut

Kommentit (21)

Niin ei kai sopimusehdoissa määritellä kuka sitä liittymää saa käyttää vai onko siellä kohta "samassa taloudessa olevia tietokoneita.." tjsp.? Etenkään langattomien verkkojen aikakautena tuota ei pysty mitenkään valvomaan.

Minusta tuo on varsin ok. Tosin kyllä sä naapuriltas jotain voisit siitä hyvästä pyytää, jos nyt ei suoraa käteistä niin vinkkupulloa tai muuta mukavaa korviketta...

mitä se ISP:lle kuuluu kuka sitä kaistaa käyttää kuhan vaan maksaa siitä. ei siinä mitää jos se ei sinua haittaa että naapurisi syö kaistaasi, itse en kyllä jakaisi kenellekkään ilmaista nettiä...langattoman verkon saa suojattua hyvin salasanalla niin ei ulkopuoliset yhdistele sinun liittymäsi kautta.

Harmiksesi voi myös tulla kaikki kriminaali, mitä naapurisi tekee, mutta solidaarisuus on mielestäni aina kunnioitettava asia, vaikka tällä kapitalistipalstalla sitä arvostetaan yhtä paljon kuin kapitalisti arvostaa köyhyydestä kärsivää sairasta.

Ei tuossa mitään. Jos sinulla olisi suojaamaton wlan, kuten näköjään minun naapureilla on, olisi varmaan kiva tietää kuka siellä langoilla roikkuu.

Tuppu L
onko suojaamattomaan wlaniin liittyminen helppoa, eikö siihen tarvita IP-osoitetta?

Kone yleensä yhdistää automaattisesti, mutta sen voi valita manuaalisesti langattomien verkkojen listasta.

Tuppu L
onko suojaamattomaan wlaniin liittyminen helppoa, eikö siihen tarvita IP-osoitetta?

Yleensä langattomissa tukiasemissa on DHCP-palvelu oletuksena päällä, eli tukiasema jakaa IP-numerot kaikille verkkoon liittyneille koneille. Tällöin riittää, että ulkopuolinen henkilö laittaa koneensa verkkokortin IP-numeron automaattiselle haulle, laittaa koneen etsimään langattomia verkkoja ja liittyy sellaiseen. Jos langattoman verkon omistaja ei ole tajunnut laittaa verkon suojausta kuntoon, on melko turvallista olettaa että myös DHCP-palvelu on päällä.

Vaikka DHCP ei olisikaan päällä, voi verkon käyttämän IP-sarjan arvata melko helposti (yleensä 192.168.0.0) tai selvittää seuraamalla verkon liikennettä sopivalla ohjelmalla.

Tuppu L
onko suojaamattomaan wlaniin liittyminen helppoa, eikö siihen tarvita IP-osoitetta?
On helppoa.
Tarvitaan vain wlan kortti, yleensä kannettavissa mukana vakiona. Käyttöjärjestelmä antaa kortille osoitteen (tasi niinkuin yllämainittiin sen saa purkin dhcp palvelulta) jolla se liikennöi adsl purkin kanssa joka saa osoitteen ISPltä jne...
Toisin sanoen Älä huolehdi IP osoitteista =)

Laitonta jakaa yhteys...saattaisi olla JOS siitä ottaisi maksua eli
toisin sanoen JOS ns uudelleenvuokraisi kaistan.

Hyvä veli viinipullo silloin tällöin olisi kyllä paikallaan
(eikä lisäisi laittomuutta astettakaan)

Yleensä operaattorit eivät anna jakaa tl-liittymää naapureille tai muille. Käytännössä kaikkien operaattoreiden sopimusehdoissa on seuraavan tyylinen lauseke:

"Asiakas ei saa luovuttaa tunnistetietojaan
tai jakaa liittymäänsä kolmansille osapuolille."

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005

Suunnittelimme jakavamme 8 megan liittymän kolmeen pekkaan soluasuntoon, johon muutan heinäkuun alusta. Tekniikka toimii, eikä siitä liittymäntarjoajalle kerrota.

Yli 2 megaa sisään eikä maksa paljon mittään!

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Tuolla saisi vaikka koko rivitaloon 16 hengen liittymät ja kaikille tulisi ½ megaa, ulospäin tietysti tavaraa menisi vähemmän, mutta jos ei lähettäisi torrenttiohjelmien kautta mitään ulos, niin sekään ei olisi ongelma.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Tuppu L
Tuolla saisi vaikka koko rivitaloon 16 hengen liittymät ja kaikille tulisi ½ megaa, ulospäin tietysti tavaraa menisi vähemmän, mutta jos ei lähettäisi torrenttiohjelmien kautta mitään ulos, niin sekään ei olisi ongelma.

Käytännössä tuon upstreamin koko rajoittaa tehokkaasti yhteyden jakoa useammalle käyttäjälle. Kun yksi ainoa käyttäjä siirtää tiedostoja nettiin päin, on upstream jo sen verran tukossa, että muiden surffailut hidastuvat oleellisesti, koska sivujen hakupyynnöille ei jää tilaa.

Tilanne voidaan toki korjata laittamalla väliin purkki, joka jakaa kaistan tasaisesti kaikkien kesken.

Tuosta nettiliittymän jakamisesta on tosiaankin mainittu ISP:den yhteyssopimuksissa, mutta tarkasti ottaenhan et silloin sasi eräissä tapauksissa antaa edes kaverin surffata koneellasi.

Toisaalta ISP:llä ei ole laillisia keinoja havaita yhteyden jakoa: Dataliikenteen sisältöä kun ei saa seurata.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat