Seuraa 
Viestejä45973

"
Ensimmäiset polttokennovoimalat sähköverkkoon Espoossa
09.06.2006

Otaniemen campuksella Espoossa on otettu käyttöön maailman ensimmäiset polttokennovoimalat.

Sama polttokennotekniikka soveltuu mm. vetyautojen valmistukseen. Teknillisen Korkeakoulun haasteena onkin nyt löytää keinot, joilla menetelmästä saataisiin nykyistä halvempi.

Vetyautojen hiilidioksidi-, hiukkas- ja typenoksidipäästöt ovat selvästi alhaisemmat kuin bensiini- ja dieselmoottorilla varustetuissa ajoneuvoissa.

Asiantuntijat arvioivat, että maailmassa olisi 25 vuoden päästä 15 miljoonaa polttokennoajoneuvoa. Lisäksi viidennes kannettavasta kuluttajaelektroniikasta saisi sähkönsä polttokennoista.
"
http://194.252.88.3/rsweb2.nsf/sivut/uu ... ntentE2894

Vetytalous tulee - oletko valmis?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (21)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tuppu L
Millä se vety tuotetaan, eihän tuossa ole mitään järkeä? :D

Vety voidaan tuottaa keskitetysti fossiilisesta tai uusiutavasta polttoaineesta tai sitten vaikkapa vettä sähköisesti hajottamalla käyttäen esim. ydin- tai tuulivoimaa. Vedyn erilaisia tuotantotapoja on siis paljon.

Mutta, koko juju onkin siinä, että polttokennoilla ja käyttäen vetyä energian kantajana voidaan saavuttaa täysin hiiletön tuotanto/kulutus ketju.

Snaut
Tuppu L
Millä se vety tuotetaan, eihän tuossa ole mitään järkeä? :DVety voidaan tuottaa keskitetysti fossiilisesta tai uusiutavasta polttoaineesta tai sitten vaikkapa vettä sähköisesti hajottamalla käyttäen esim. ydin- tai tuulivoimaa. Vedyn erilaisia tuotantotapoja on siis paljon.

Mutta, koko juju onkin siinä, että polttokennoilla ja käyttäen vetyä energian kantajana voidaan saavuttaa täysin hiiletön tuotanto/kulutus ketju.

Jo vuonna 2001 uutisoitiin näin:

"
Saksassa alkaa sarjatuotanto

Ympäristöystävälliset polttokennovoimalat tekevät tuloaan aivan tavallisten pientalojen sähkön ja lämmön tuottajiksi. Saksassa pientalojen polttokennovoimaloita aiotaan valmistaa sarjatuotantona jo muutaman vuoden päästä. Suomessa voimaloita odotellaan tulevaisuudessa etenkin haja-asutusalueille. Äetsässä toimii jo Fortumin polttokennokoetalo.

Saksalainen suuryhtiö RWE ilmoitti äskettäin tavoitteestaan joka kodin polttokennovoimaloiden sarjatuotannon aloittamisesta jo vuoden 2004 loppuun mennessä. Tavoitteena olisi siis, ei enempää eikä vähempää, kuin pientaloissa toimivien, itsenäisten lämpöä ja sähköä tuottavien voimaloiden valmistaminen.
...
Tutkijan mukaan haaveissa häämöttää jo aika, jolloin energiaa saadaan kotiin jopa vain sadeveden, aurinkopaneeleiden ja polttokennon yhdistelmällä.
"
http://www.yle.fi/ympuut/010923/jakso/polttokenno.htm

Lihasvoimala, paljon vaan dynamoita ja ihmisiä polkemaan. Miljardi kiinalaista polkemassa tois paljon energiaa.

tupakka
Sanoisin, että vety kannattaisi tuottaa ydinvoimalla.

Vetytalouden uskotaan käynnistyvän hajautetulla tuotannolla. Silloin vielä vety on edullisempaa sekä energian tuotannossa että liikenteessä. Ennenkuin keskitetty tuotanto on kannattavaa, autoista olis oltava ainakin 10% vetykäyttöisiä.

Tavallaan olen sun kanssa samaa mieltä, mutta vain siltä osin, että ydinvoima voisi antaa kunnon käynnistyspotkun vetytaloudelle runsaalla vedyn tuotannolla, mutta se ei voi onnistua jos ei ole sille käyttäjiä-

Maailman ensimmäinen? Mihin unohtui se IVO:n Vanajalla toiminut laitos.

Se toimi, tosin sen tehtävänä oli osoittaa, että vaihtoehto ei kannata. Sen takia tuotanto lopetettiin ja tulokset tuotiin julkisuuteen kärjistäen. Ei ollut IVO:sta Nokiaksi.

boddah
Seuraa 
Viestejä77
Jari
Vastaaja_s24fi
Jo vuonna 2001 uutisoitiin näin:
"
...
Tutkijan mukaan haaveissa häämöttää jo aika, jolloin energiaa saadaan kotiin jopa vain sadeveden, aurinkopaneeleiden ja polttokennon yhdistelmällä.
"
http://www.yle.fi/ympuut/010923/jakso/polttokenno.htmMiten sadevedestä on tarkoitus saada energiaa?

"Sadeveden, aurinkopaneeleiden ja polttokennojen yhdistelmällä."

Aurinkopaneeleiden sähköllä tuotetaan sadevedestä
vetyä joka käytetään polttokennoissa tuottamaan
lämpöä ja sähköä. Kenties tämä on ajatuksena.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Eli...päämäärä on että "Laite toimii." Lähdetään liikkeelle vapaavalintaisella keinolla tuotetulla energialla.

Jokin energiantuotantokeino -> Sähkö -> Vedyn valmistus -> Vedyn käyttäminen polttokennossa -> Sähkö -> Laite toimii.

Versus

Jokin energiantuotantokeino -> Sähkö -> Laite toimii.

Nyt vastatkaa joku kumpi on yksinkertaisempi tapa saada laite toimimaan? Pidetään mielessä sekin että jokaisen nuolen kohdalla/välissä tapahtuu energiahäviöitä. Pitkillä matkoilla korkeajänniteverkko hukkaa energiaa 3,4 % (vastaaja_s24fi:n tarjoama luku, tarkemmasta läheestä ei tietoa). Jos nyt oletetaan että prosessi sähkö-vety-sähkö toimisi hyötysuhteella 85 %, hukkaan menisi silti enemmän energiaa kuin jos energia siirrettäisiin verkkovirtana laitteen käytettäväksi.

Ainoa tapaus missä vetytaloudesta on todella hyötyä on, kun laitetta ei voida suoraan kytkeä sähköverkkoon. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköautot jotka vaativat keinon varastoida energiaa. Sähköautojen käyttämänä vetytalous olisi erinomaisen hyvä juttu, mutta ei sitä vetyä tosiaankaan kannata käyttää sellaisissa tapauksissa joissa tarvitaan vain kiinteitä virtalähteitä, kuten kotitalouksissa. Tai teollisuuslaitoksissa.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

boddah
Jari

Miten sadevedestä on tarkoitus saada energiaa?

"Sadeveden, aurinkopaneeleiden ja polttokennojen yhdistelmällä."

Aurinkopaneeleiden sähköllä tuotetaan sadevedestä
vetyä joka käytetään polttokennoissa tuottamaan
lämpöä ja sähköä. Kenties tämä on ajatuksena.


Mielestäni sadevedestä ei saada energiaa, vaan energiaa varastoidaan vedens sisältämään vetyyn. Eli se energia on jokatapauksessa jollain tuotettava, jotta se sitten voidaan varastoida.

Mikä tämä Vastaajan idea on hajautetusta energianostosta? Mitä se ratkaisee että esim. terästehdas ostaa 20MW ydinvoimalasta, 20MW vesivoimasta ja 20MW sieltä sun täältä? Jokatapauksessa noita 20MW siivuja pitää olla tarpeeksi paljon jotta rauta saadaan sulamaan. Herra Tohtori laski sinulle kuinka valtavat materiaalikulut tarvittaisiin jotta nuo kaikki 20MW:n siivut voitaisiin tuottaa uusiutuvilla energialähteilä. Tässä tapauksessa tuuli- ja aurinkovoimilla.

Harmittavan vähän tuossa uutisessa kerrottiin itse laitoksesta, esimerkiksi kokoluokkaa ei mainita, vaikka sillä on merkitystä mm. laitoksen hyötysuhteeseen. Odotellaan teknistä tietoa jostain.

Parhaimmillaan polttokennojen hyötysuhteet nousevat yli 90%:n, chp-laitoksissa.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Muistaisin polttokennoja testatun voimantuotannossa jo kymmenisen vuotta sitten Hyvinkäällä(?). Laitos käytti maakaasua ja ongelmana oli elektrodien kestävyys.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Muistaisin polttokennoja testatun voimantuotannossa jo kymmenisen vuotta sitten Hyvinkäällä(?). Laitos käytti maakaasua ja ongelmana oli elektrodien kestävyys.

Elektrodien kestävyydestä ei tässä muuten hyvässä julkisussa juuri kerrota, mutta se kannattaa hakea koneelle:
http://www.tkk.fi/Units/AES/courses/crs ... portti.pdf

Löysin ehkä jotain tuohon Espoon polttokennovoimalaan liittyvää:

"PEM-polttokennotehonlähteen kehittäminen, vaihe 3

Organisaatio: Valtion teknillinen tutkimuskeskus, VTT Prosessit

Tiivistelmä projektista:

POWERPEM-hankkeessa (2004-2006) kehitetään tarvittavat perusratkaisut sekä sarjatuotannon perusteet PEM-polttokennoa hyödyntävän virtalähteen tuotteistamiseksi. Vuonna 2006 tavoitteena on paketoida demokäyttöön soveltuva 1 kW sähkötehoa tuottava laiteratkaisu, joka perustuu projektissa kehitetyyn ja rakennettuun 20 kennon kennostoon tarvittavine ohjaus- ja muine toimilaitteineen. Mallinnusosan tuloksena syntyy työkalu PEM-polttokennon kanavisto- ja kaasudiffuusiokerrosratkaisujen optimaaliseen suunnitteluun. Metalliset ja komposiittiset bipolaarilevymateriaalit ovat myös kehityskohteina."

http://akseli.tekes.fi/opencms/opencms/ ... v=Projekti

Tämän tutkimuksen mukaan vety olisi päästönä ilmastoa viilentävä:

"
Otsikko Vetyenergia voisi viilentää ilmastoa
Julkaisuaika 24.06.2003 10:41
Palvelu Uutiset

Vetyä polttavat kennot on nähty tulevaisuuden saastettomaksi energialähteeksi, johon vähitellen siirryttäisiin fossiilisen energiakauden jälkeen. Pasadenassa sijaitsevan Kalifornian teknologiainstituutin tutkijat varoittavat tuoreessa tutkimuksessaan, että vedyn käyttö saattaisi viilentää maapallon ilmastoa.

Vedyn tuotannosta ja kuljetuksesta voidaan arvioida aiheutuvan noin 10 – 20 prosentin vetyvuotoja ilmakehään, arvioidaan Science-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Ilmakehässä olevan vedyn määrän nelinkertaistuminen nykyisestä lisäisi myös vesihöyryn määrää stratosfäärissä, kun vety- ja happimolekyylit yhdistyvät. Tämä taas synnyttää lisää pilviä.

Tietokonemallit näyttävät, että stratosfäärin lämpötila saattaisi laskea 0,5 celsiusastetta, jolloin esimerkiksi kevään tulo pohjois- ja etelänavoilla viivästyisi. Napaseutujen yllä olevat otsoniaukot laajenisivat entisestään, ja niiden umpeutuminen hidastuisi.

Otsoniaukkojen on arvioitu umpeutuvan hiljalleen 20 – 50 vuodessa nyt kun ihmisen terveydelle haitallista ilmiötä aiheuttavien yhdisteiden käyttö on kielletty.

Äkillinen ilmakehän vetymäärän lisääntyminen saattaisi hidastaa suotuisaa kehitystä tai jopa kääntää kehityksen suunnan. Vedyn määrän lisääntyminen ilmakehässä ruokkisi myös maaperän mikrobeja, minkä kaikkia vaikutuksia on toistaiseksi vaikea arvioida.

Ylen ympäristötietopalvelu
"

http://www.yle.fi/uutiset/haku.php?acti ... &id=146641

boddah
Jari
Vastaaja_s24fi
Jo vuonna 2001 uutisoitiin näin:
"
...
Tutkijan mukaan haaveissa häämöttää jo aika, jolloin energiaa saadaan kotiin jopa vain sadeveden, aurinkopaneeleiden ja polttokennon yhdistelmällä.
"
http://www.yle.fi/ympuut/010923/jakso/polttokenno.htmMiten sadevedestä on tarkoitus saada energiaa?"Sadeveden, aurinkopaneeleiden ja polttokennojen yhdistelmällä."

Aurinkopaneeleiden sähköllä tuotetaan sadevedestä
vetyä joka käytetään polttokennoissa tuottamaan
lämpöä ja sähköä. Kenties tämä on ajatuksena.

Eikö katolta valuvan sadeveden voi hyödyntää asettamalla siipipyörän kourun alle?

Vastaaja_s24fi
Tämän tutkimuksen mukaan vety olisi päästönä ilmastoa viilentävä:

"
Otsikko Vetyenergia voisi viilentää ilmastoa
Julkaisuaika 24.06.2003 10:41
Palvelu Uutiset

Vetyä polttavat kennot on nähty tulevaisuuden saastettomaksi energialähteeksi, johon vähitellen siirryttäisiin fossiilisen energiakauden jälkeen. Pasadenassa sijaitsevan Kalifornian teknologiainstituutin tutkijat varoittavat tuoreessa tutkimuksessaan, että vedyn käyttö saattaisi viilentää maapallon ilmastoa.

Vedyn tuotannosta ja kuljetuksesta voidaan arvioida aiheutuvan noin 10 – 20 prosentin vetyvuotoja ilmakehään, arvioidaan Science-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Ilmakehässä olevan vedyn määrän nelinkertaistuminen nykyisestä lisäisi myös vesihöyryn määrää stratosfäärissä, kun vety- ja happimolekyylit yhdistyvät. Tämä taas synnyttää lisää pilviä.

Tietokonemallit näyttävät, että stratosfäärin lämpötila saattaisi laskea 0,5 celsiusastetta, jolloin esimerkiksi kevään tulo pohjois- ja etelänavoilla viivästyisi. Napaseutujen yllä olevat otsoniaukot laajenisivat entisestään, ja niiden umpeutuminen hidastuisi.

Otsoniaukkojen on arvioitu umpeutuvan hiljalleen 20 – 50 vuodessa nyt kun ihmisen terveydelle haitallista ilmiötä aiheuttavien yhdisteiden käyttö on kielletty.

Äkillinen ilmakehän vetymäärän lisääntyminen saattaisi hidastaa suotuisaa kehitystä tai jopa kääntää kehityksen suunnan. Vedyn määrän lisääntyminen ilmakehässä ruokkisi myös maaperän mikrobeja, minkä kaikkia vaikutuksia on toistaiseksi vaikea arvioida.

Ylen ympäristötietopalvelu
"

http://www.yle.fi/uutiset/haku.php?acti ... &id=146641

Eikös vesihöyry taannoin luokiteltu myös erittäin voimakkaaksi kasvihuonekaasuksi, jolloinka ilmakehä itseasiassa lämpenisi? Tällähän perusteltiin jossain ilmastodokumentissa noidankehää, joka syntyy ilmaston lämmetessä ja veden haihtumisen lisääntyessä, jolloin ilmasto jälleen lämpenee. Eihän vesihöyry välttämättä muodosta pilviä ilmakehässä?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat