Seuraa 
Viestejä42

Hapettunut rasva ei taida olla terveellistä nautittavaa. Korjatkaa jos olen väärässä. Olisi kuitenkin mukava tehdä perinteistä luukeittoa pitkään (24h?) hauduttamalla niin, että luut kunnolla hajoavat ja paljastavat sisäiset herkkunsa. Jotain ravinteitakin siinä vissiin liemeen irtoaa, voisi kuvitella. Ei kuitenkaan tekisi mieli heittää sinänsä hyvää rasvaa hukkaan. Tuleeko mieleen mitään konstia, millä tuon rasvan hapettumisen saisi estettyä pitkästä keittoajasta huolimatta? Mahtaisiko painekattila riittää tähän? Jonkin verran sinne jää sisälle happea alussa, mutta onko se liikaa?

Sivut

Kommentit (18)

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2119

Mollusca kirjoitti:
Hapettunut rasva ei taida olla terveellistä nautittavaa. Korjatkaa jos olen väärässä. Olisi kuitenkin mukava tehdä perinteistä luukeittoa pitkään (24h?) hauduttamalla niin, että luut kunnolla hajoavat ja paljastavat sisäiset herkkunsa. Jotain ravinteitakin siinä vissiin liemeen irtoaa, voisi kuvitella. Ei kuitenkaan tekisi mieli heittää sinänsä hyvää rasvaa hukkaan. Tuleeko mieleen mitään konstia, millä tuon rasvan hapettumisen saisi estettyä pitkästä keittoajasta huolimatta? Mahtaisiko painekattila riittää tähän? Jonkin verran sinne jää sisälle happea alussa, mutta onko se liikaa?

Aromiaineet syntyvät keitoksessa joidenkin reaktioiden lisäksi kun rasvojen karboksyylihapot hapettuvat ensin ko. happojen hydroperoksideiksi, jotka sitten hajoavat edelleen kuumennettaessa hitaasti 100 asteessa radikaalireaktioiden kautta tai entsyymireaktioilla matalammassa lämpötilassa.

Lihakeitokseen syntyy kymmeniä eri aromiaineita, mm. aldehydejä, ketoneja, alkoholeja ja karboksyylihappoja, joista osa reagoi edelleen, keskenään ja lihan aineiden kanssa.

Siellä syntyy myös monia haitallisia yhdisteitä, eikä keitoksen syöminen ole terveellistä, mutta ei siitä harvoin syötynä suurta haittaa ole.

Hiilidioksidilla vaikka voi suojata koktailin, mutta silloin ei synny kovin runsaasti aromiaineita.

Hauduta vesihauteessa ja painekattilassa sinne jäävän ilman kanssa, vesihauteessa siksi, ettei lämpötila nouse yli 100 asteeseen keitoksessa ja aromi säilyvät painekattilassa.

Jäähdytä koktaili ennen kun avaat kattilan ja anna sen olla avaamattomana ainakin tunteja, silloin vasta on kaikki aineet varmaankin reagoineet ja soppa on valmista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2119

Voita ei kannata lisätä keitokseen ainakaan ennen keittämistä, siitä syntyy aika epämiellyttäviä aromeja kun tunteja keittelee. Rasvoista syntyy aromeja vain joitakin milligrammoja koktailiin, mutta niillä on erittäin alhainen haju ja makukynnys varsinkin vesiliuoksessa.

Erittäin monet ovat silmiä, ihoa ja hengitysteitä ärsyttäviä puhtaana ja on siellä syöpää aiheuttavia yhdisteitäkin joukossa, mutta niistä ei tarvitse välittää kun kuolee joskus kuitenkin.

lokki
Seuraa 
Viestejä5203

Mollusca kirjoitti:
Hapettunut rasva ei taida olla terveellistä nautittavaa. Korjatkaa jos olen väärässä. Olisi kuitenkin mukava tehdä perinteistä luukeittoa pitkään (24h?) hauduttamalla niin, että luut kunnolla hajoavat ja paljastavat sisäiset herkkunsa. Jotain ravinteitakin siinä vissiin liemeen irtoaa, voisi kuvitella. Ei kuitenkaan tekisi mieli heittää sinänsä hyvää rasvaa hukkaan. Tuleeko mieleen mitään konstia, millä tuon rasvan hapettumisen saisi estettyä pitkästä keittoajasta huolimatta? Mahtaisiko painekattila riittää tähän? Jonkin verran sinne jää sisälle happea alussa, mutta onko se liikaa?

Kun keität alussa hieman reilummin, höyry ajaa ilman ulos, eikä sinne jää käytännössä yhtään happea keiton aikana rasvaa hapettamaan. Keiton jälkeen kattila tietenkin imee paineventtiilin kautta ilmaa sisäänsä, kun höyry tiivistyy, mutta silloinhan soppa jo jäähtyy.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2119

lokki kirjoitti:
Kun keität alussa hieman reilummin, höyry ajaa ilman ulos, eikä sinne jää käytännössä yhtään happea keiton aikana rasvaa hapettamaan. 

Kyllä se rasva hapettuu ja hajoaa tehokkaammin reilummin keitettäessä ja jo ennen kokkailua.

Rasvat myös hydrolysoituvat helpommin vapaiksi rasvahapoiksi, mitkä hapettuvat herkemmin ja muodostuu enemmän erilaisia yhdisteitä.

Ensin muodostuu melko stabiileja peroksideja, jotka hajoavat hitaasti kun kuumentaa.

Keitettäessä poistuu monia aromiaineita, jos paineita pääsee purkautumaan.

Miedolla lämmöllä kannattaa hauduttaa, mutta vuorokausi voi olla liikaa.

8 tuntia varmaankin riittää.

Vierailija

Ei sitä 24 tuntia tarvitse keittää.

Luut murskataan tai sahataan ensin että luuydin lähtee ulos. 3-5 tutia riittää kiehuttamista. Siivilällä nostellaan kuoha pois jos sitä syntyy. Sopivalla hiljaisella tulella sitten muhitetaan loppuaika. Sekaan runsaasti valkosipulia ja pippuria. Mausteeksi ehkä vielä porkkanaa ohuina siivuina ja muutama sipuli.

Hyvä soppa tulee joka jämähtää jääkaapissa ja säilyy todella kauan.

Luut siivilöidään koiralle.
Näin minä sitä olen tehnyt.

Vierailija

Tokilogi kirjoitti:
Raspu kirjoitti:
Luut siivilöidään koiralle.
Joidenkin eläinten, mm sian luita ei kannata antaa koiralle, niistä voi syntyä teräviä tikkuja.

Meillä koira syö kaikki luut, myös kanan ja sian. Thaikoirat osaavat pureskelle eivätkä hotki.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2119

Raspu kirjoitti:
Tokilogi kirjoitti:
Raspu kirjoitti:
Luut siivilöidään koiralle.
Joidenkin eläinten, mm sian luita ei kannata antaa koiralle, niistä voi syntyä teräviä tikkuja.

Meillä koira syö kaikki luut, myös kanan ja sian. Thaikoirat osaavat pureskelle eivätkä hotki.

"...Luut puolestaan eivät sula kunnolla, joten ne voivat juuttua ruuansulatuskanavaan ja aiheuttaa ummetusta ja vatsakipuja. Esimerkiksi porsaan luut ja muut terävät luut voivat puhkaista koiran suolen."

https://evidensia.fi/hoitovinkit/nama-kesaherkut-eivat-sovi-lemmikille/

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2119

Raspu kirjoitti:
Ison köntin se vie jemmaan ja hautaa muhimaan.

Ei vaan piilottaa syötäväksi kelpaamattomat luut, että luulisit sen syöneen jo ne ja saisi kunnollista ruokaa, mistä ei aiheudu vatsakipuja.

Vierailija

Tokilogi kirjoitti:
Raspu kirjoitti:
Tokilogi kirjoitti:
Raspu kirjoitti:
Luut siivilöidään koiralle.
Joidenkin eläinten, mm sian luita ei kannata antaa koiralle, niistä voi syntyä teräviä tikkuja.

Meillä koira syö kaikki luut, myös kanan ja sian. Thaikoirat osaavat pureskelle eivätkä hotki.

"...Luut puolestaan eivät sula kunnolla, joten ne voivat juuttua ruuansulatuskanavaan ja aiheuttaa ummetusta ja vatsakipuja. Esimerkiksi porsaan luut ja muut terävät luut voivat puhkaista koiran suolen."

https://evidensia.fi/hoitovinkit/nama-kesaherkut-eivat-sovi-lemmikille/

Vittu mitä idiootteja. Pientä murua siitä tulee kun koira jäystää luuta jalkojensa välissä.

Vierailija

Tokilogi kirjoitti:
Raspu kirjoitti:
Ison köntin se vie jemmaan ja hautaa muhimaan.

Ei vaan piilottaa syötäväksi kelpaamattomat luut, että luulisit sen syöneen jo ne ja saisi kunnollista ruokaa, mistä ei aiheudu vatsakipuja.

Huomaa ettet tiedä koirista mitään.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat