Seuraa 
Viestejä1

mitä edistysaskelia eurooppalaisen luonnontieteen kehityksessä tapahtui 1600–1800-luvuilla.

Kommentit (3)

Titanic
Seuraa 
Viestejä1443

Rooman keisarit olivat aikanaan valinnan edessä: Höyrykone ja tekniikan kehitys vai orjatalous. He tekivät tietoisen valinnan orjatalouden säilyttämisen puolesta.

1800-luvun puolestavälistä alkaen orjataloutta länsimaissa kuitenkin alettiin purkamaan. Sen seurauksena tiede ja tekniikka kehittyivät korvaamaan orjatyön. 

Suurin edistysaskel ei siis ollut tieteellinen tai teknillinen, vaan yhteiskuntatieteellinen ja taloustieteellinen sekä poliittinen ratkaisu luopua orjatyövoimasta.

Jo keisarien Rooma olisi voinut ottaa höyrykoneen käyttöön mikäli olisivat niin tahtoneet tehdä. Tosin se ehkä olisi edellyttänyt kykyä valloittaa germaaninen Saksa, johon Rooma ei kunnolla kyennyt. Hiiltä nimittäin esiintyi Saksassa eniten. Germaanien ja Rooman välillä oli tuolloin ristiriitana mm. Wulfilan raamatunkäännös, jossa Rooma syyllistettiin Jerusalemin vuoden 70 tuhon takia ja vaadittiin Rooman tuhoamista. Myös muuten kristinuskon valtaan nousu taannutti kehitystä kun kristityt alkoivat tuhota tieteellisempia gnostilaisia, uusplatonisteja yms. tahoja oman valtansa tieltä.

Muutenkin Euroopan tiedettä eniten edistänyt asia oli arabien ja intialaisten asioihin puuttuminen. 1500-luvun alussa ilmestynyt Caitanya inkarnaatio vaikutti sen, että Tiedon sanat nimellä tunnettu armolahja eli TRANSENDENSSI alkoi vaikuttamaan maailmassa. Eli saatiin yhteys tulevaisuuden tieteellisiin oivalluksiin ja esim. Descartesin teoksissa on mielestäni viitteitä mm. Freudin tulevaisuudessa tapahtuneeseen työhön. Myös Lutherin aikana esiintyi paljon ennalta tietämystä tulevan sosialismin saavutuksista. TRANSENDENTTINEN tieto boostasi kehitystä huomattavalla tavalla. Esim. von Goethen Faust II on täynnä transendenttista tietoa.

Mikä vaikutus sitten oli Amerikan löytymisen aikaan saamalla taloudellisella edistyksellä sekä imperialismilla? Kaikissa olosuhteissa voidaan väittää, että tieteen kehitys oli havaintovälineiden ja tekniikan kehitystä ja itse FILOSOFIA oli näpertelyä ja lastenkengissä jopa verrattuna PIMEÄN KESKIAJAN FILOSOFIAAN.

Titanic
Seuraa 
Viestejä1443

Tietokoneiden kehitys oli esim. jostakin syystä kovin paljon myöhässä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Charles_Babbage

https://fi.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal

Voidaan kai sanoa, että SÄHKÖN keksiminen, johon mm. Benjamin Franklin vaikutti jonkin verran oli eräs tärkeimmistä seikoista, että myöhemmin saatiin tietokone aikaan. Koraani kertoo, että SÄHKÖN keksiminen saa aikaan pienen paratiisin maan päälle; niin että kukaan ei kaipaa enää oikeaa paratiisia. Vesi kulkee putkissa ja asunnoissa kuin paratiisin lähteet konsanaan.

Paperin massavalmistus ja kirjapainotaidon käyttöön ottaminen lienevät olleet jossain määrin merkittäviä myös sähkön ohella. Mutta väitän silti, että varsinainen FILOSOFIA on yhäti lapsenkengissä.

Seuraava edistysakel tallennusvälineissä on ehkä HOLOGRAFIA, mutta sekin on vain tekniikkaa ilman filosofiaa. Luodaan taloudelliset ja tekniset edellytykset holografian käyttöön ottamiselle, mutta siihen liittyvää filosofiaa ei luoda eikä oteta käyttöön missään suhteessa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Titanic
Seuraa 
Viestejä1443

Lueskelin pari vuotta sitten muutaman sivun merkittävää teosta nimeltä KANSOJEN VARALLISUUS (Adam Smith).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansojen_varallisuus

Tuo teos ottaa niskavoiton ja pääteemakseen mm. sarjavalmistuksen ja automaation. Se on esimerkki filosofiasta, joka ehti huomattavasti edelle varsinaista käytännön suurinta ryntäystä itse asiaan: Automaatioon.

Lukemattomat ovat ne asiat tämän päivän maailmassa, jotka perustuvat tuohon teokseen niin: Talouden, teollisuuden kuin muunkin suhteen.

Miten oikein voidaan väittää, että mitään edistystä on tapahtunut kun oli nuo kaksi suurta maailmansotaakin? On kuin oltaisiin valovuosi jäljessä siitä mihin jossakin rinnakkaisulottuvuudessa olisi voitu jo satoja vuosia sitten päästä. Missä oikein ovat kuutukikohdat, kuuteleskoopit, Mars-tukikohdat yms. Tieteeseen ja tekniikkaan on uhrattu ehkä korkeintaan 5 prosenttia BKT:sta kun taas sodankäyntiin ja armeijoihin jopa 20 prosenttia?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat