Seuraa 
Viestejä5301

Te kun tiedätte kaikesta kaiken, niin miksi evoluutio on kehittänyt kutinan. Esim. kipua tuottava ihovaurio suojelee lisävaurioilta. Kutiseva häiriö ihossa ohjaa otuksen raapimaan tai hinkkaamaan kohtaa. Onko kivun ja kutinan ero hyödyllinen vaiko evoluution aivotuhnu?

Kommentit (8)

Minijehova
Seuraa 
Viestejä11555

Kutinaa kuuluu nuolla ja kipua taas vältellä, eli olla liikuttamatta.

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

QS
Seuraa 
Viestejä5301

Minijehova kirjoitti:
Kutinaa kuuluu nuolla ja kipua taas vältellä, eli olla liikuttamatta.

Ennenkuin Raspu ehtii sanoa mitään, niin todettakoon, että tiedämme jo etukäteen Raspun ajatukset tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5984

"Onko kivun ja kutinan ero hyödyllinen?"

On. Jos kutina olisi vain lievää kipua, kuten joskus on oletettu, reaktio ei olisi riittävän tehokas eikä edes tarkoituksenmukainen. Sillä kipuaistimuksessa selkäydin lähettää toimintakäskyn vetäytyä, kun taas kutinassa heijaste on päinvastainen: iholla koetaan olevan jotain ylimääräistä, jolloin kutiseva alue aiheuttaa tarpeen raapia eli alue vetää puoleensa. Lisäksi kutinalla on taipumus yltyä raapimisesta, jolloin hyvinkin pieni ärsyke vahvistuu. Tehostaminen on tarpeen, sillä kutiamisen aiheuttaja on yleensä jokin ulkoinen uhka, joka ei ole riittävä aiheuttamaan kipua mutta silti potentiaalisesti haitallinen.

Raapimisen tarpeen voimistuminen raapimisesta kuulostaa paradoksaaliselta, mutta on tarpeen kutinaimpulssin vahvistamiseksi, jotta toiminta kutinan aiheuttajan poistamiseksi olisi riittävää. Palkitsevuus on keskeinen osa mekanismia (ja missäpä palkitsevuus ei olisi keskeinen tekijä?) Millä perusteella määräytyy, kuinka paljon vastatoimia iho vaatii rauhoittuakseen kutinan aiheuttajasta, se on kuitenkin epäselvää.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5984

Hyttysenpurema nilkassa. Revit mielelläsi ihon vaikka verille, aivan kuin hyttysenpurema siitä irtoaisi. Veri pisaroi, tunnet jo kipua, mutta raapimisen nautinto on ollut suurempi. Voisit painaa nilkkaan jotain viileää vähentämään kutinaa, mutta raavit kuitenkin. Miltä tuntusi raapia iho verille ilman kutinaa? Se olisi kai melkein sama, kuin ottaisit karkeinta hiekkapaperia, ja hankaisit sillä nilkkaasi kunnolla – luulen että sattuisi liikaa!

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5984

Onko raapimisesta aiheutuva kipu pelkkä sivuseuraus, vai voiko kipu hillitä kutinan? Samalla periaatteella, kuin kutiavan aluen viilentäminen ja painaminen hillitsee kutinaa?

Ensimmäinen ajatukseni on (helppoa kun ei tiedä liikaa), että raapimisen palkitsevuus tapahtuisi serotoniinin välityksellä; ääreishermostossa serotoniini vahvistaisi raapimisesta johtuvaa kipua, jolloin se saattaisi muodostua siellä raapimisen tarvetta voimakkaammaksi, ja siten raapimista hillitseväksi, samalla kun aivoissa serotoniini kuitenkin vaimentaisi kivun tuntemista. (Eli aistimus kutiamisesta -> raapiminen -> voimakkaampi kutiaminen -> voimakkaampi raapiminen -> voimakkaampi mielihyvä JA kipu -> tilanne laukeaisi, kun kutiaminen ja ”kipu” (ei välttämättä elämyksellistä, kun aivot on serotoniinihuumassa) olisi balanssissa. Aivot siis nauttisivat ja selkäydin kituisi, kunnes selkäydin lopettaisi aivojen kiusaamisen toissijaisilla kutiamis-käskyillään. Ajatelmassa on vain yksi iso mutta… palovamma-alueella voi tuntua kipua ja kutinaa, kipu ei siis ole este kutinalle, päinvastoin se liittyy palovammojen kipuun. Onko siinä kyse samasta oireesta eri syyllä? Alkaako kutina, kun iho on riittävän uusiutunut ja kutinalle on rakenteet? Vai onko kipu laskenut jo sellaisen kynnysarvon alle, että kutinalle on sijaa?

Vai onko kutisevaan alueeseen kohdistettu oma voimakas toiminta, esimerkiksi raapiminen, inhiboivaa kutinalle samalla periaatteella kuin itsensä kutittaminen ei onnistu?

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5984

Kivun ja kutinan ero… Hiekanmuru kengässä ei aiheuta pakonomaisia, yltyviä masokistisia toimintoja, kuten mikroskooppinen kutinan aiheuttaja joka osuu hermopäätyyn kuin pieni salama, joka aiheuttaa ympärillään ”levähtävän ukkossateen” eli hillittömän kutinan. Kipu yltyy kyllä tekijöistä, jotka ärsyttävät herkistyneitä hermosoluja entisestään (esim. lämpö, paine) mutta sekin aiheuttaa vain välttelyn tarpeen, joka vastaa häiriötekijää suhteellisen ”realistisesti”.

Onnettomuuksissa endorfiinit auttavat ensi alkuun, mutta kun suuren ötökän leuat pureutuvat ihoosi aiheuttamatta kuitenkaan kipua… ensireaktio voi olla voimakkaampi kuin luun murtuma? No se vähän riippuu, onko kyseessä suloinen koppakuoriainen, vai kamala tuhatjalkainen. 

Myös pekkä ajatus hirvikärpäsistä ympärilläsi voi aiheuttaa raapimista varmuuden vuoksi… eivätkös ne ihoon tarttuessaan eritä myös ainetta, joka sotkee kutiamisen paikannuksen, sen vähäisenkin jota normaalisti on? Vai onkohan se just sitä hirvikärpästen läsnäolon tiedostamista! Hirvikäsrpäset on jotenkin suloisia, mutta mä en kestä sitä mönkimistä...

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2128

Ärsytyksestä johtuva kutina johtuu yleensä histamiinin vapautumisesta, jota vapautuu myös raapiessa, eli raapiminen pahentaa siksi kutinaa.

Kannattaa raapia kankaan läpi ja kutiavan kohdan vierestä mahdollisimman vähän, jos vaikka hyttynen pistää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat