Seuraa 
Viestejä1750

Tässä muutamia otteita kirjasta: Uuden Ajan Kulttuurihistoria II

.... Mutta hänen huomattavin aikaansaannoksensa oli hänen luomansa talousjärjestelmä, joka merkantilismi nimisenä VALLITSI KOKO AIKAKAUTTA ....

* Aikakausi jota nyt eletään alkoi 1470 ja päättyy 2043

.... maan rikkaus riippuu sen jalometallivarastosta ....

* Kiina kerää nykyisin haltuunsa kaiken maailman valuuttavarannon ja Venäjä kultavarantoja ahmii monin tavoin. Myös Japania pidetään uusmerkantilistisena.

... raaka-aineiden tulee mikäli mahdollista jäädä maahan, koska ne edustavat pääomaa...

* Raaka-aineiden kierrätyssysteemit on vasta viime aikoina tosin kehitettty. Eikä kaikki ole osanneet mieltää raaka-aineita laajasti ottaen pääomaksi.

... teollisuustuotteiden vietävä maasta, koska niillä ansaitaan, mutta ulkomaalaisten teollisuustuotteiden maahantulo on estettävä....

* EU on vapaa markkina sisäisesti mutta ulospäin harjoitetaan protektionismia. Se näkyy siinäkin, että maantiellä liikkuva autokanta on eurooppalaistunut.

... SIIRTOMAAT ALENNETTIIN PELKIKSI KULUTTAJIKSI...
... NIIDEN ITSENÄINEN KAUPPA JA KAIKKI TAVARANVALMISTUS KIELLETTIIN...
... ja ne pakotettiin vastaanottamaan teollisuustuotteita korvaukseksi raaka-aineistaan , joita ne eivät saaneet viedä minnekään muuanne....

* Suomi on eräässä mielessä miellettävä siirtomaaksi, koska kuluttaminen ja kulutusyhteiskunta on pääasiallinen elämänsisältö monilla.
Tavaranvalmistus kielletään eli UMJ vie tehtaat muualle nykyisin.

... koetettiin myös uutterasti ottaa oppia muilta kansoilta....

* Kuka-Kukin-On teoksissa on lueteltu kuinka ahkerasti eliitti matkustaa opintomatkoille ja myös nykyajan ammattikorkeakouluissa on paljon käynyt ulkomaalaisia opiskelijoita.

... hän kiinnitti huomiota myös työajan lisäämiseen, työttömyyden vastustamiseen kerjäläisiin ja kulkureihin kohdistetuilla poliisitoimenpiteillä...
... väestän lisäämiseen antamalla palkintoja lapsirikkaille perheille...
... Merkantilismi päätyi kehittäessään valtion holhousjärjestelmää yhä kankeampaan ja yksipuolisempaan suuntaan myöhemmin mitä merkillisempiin toimenpiteisiin....
... colbertismin lopputuloksena oli alussa ilmenneen lyhyen valekukoistuksen jälkeen velkaantuminen ja kurjuus...
... valtiosta oli kirjaimellisesti tullut Leviathan ..... suurisuuntainen vienti rikastutti vain pientä yläluokkaa...

VALLITSEVA TALOUSJÄRJESTELMÄ ON SIIS NYKYISIN MONIN TAVOIN 1600-LUVULLA KEHITETTY MERKANTILISMI. SE ON TÄMÄN AIKAKAUDEN VALTIAS, JOTA ON MAHDOTON KUKISTAA POIS KUNNIAPAIKALTAAN.
MERKANTILISMIN LOPPUTULOS ON VELKAANTUMINEN JA KURJUUS.

Olisiko kohta aika miettiä jonkinlaisen toisen talousjärjestelmän kehittämistä korvaamaan merkantilismi? Ja mitä piirteitä tuolla uudella talousjärjestelmällä pitäisi olla? Vai jatkuuko merkantilismi ikuisesti? Monet ovat sitoutuneet uusmerkantilismiin ja jotenkin se näyttää vahvistavan byrokratiaa ja valtiovaltaa. Niin että siitä on vaikea luopua mikäli aikoo säilyttää valtion vahvana.

Kommentit (5)

Titanic
Seuraa 
Viestejä1750

Merkantilismi ulkonaisesti näyttää hienolta järjestelmältä, mutta mitä sitten tehdään kun raaka-aineet ovat loppuneet (2020-2070) kaikilta siirtomailta. Nuo siirtomaat saavat kuluttajia olla jonkin verran nykyisin, mutta entä sen jälkeen kun raaka-aineet ovat loppuneet? Ensin velkaannutaan ja sitten kurjistutaan? Vain eliitti siirtomaissa pärjää?

Onko nuo kaikki tulevat ongelmat jo itse asiassa ratkaistu kapitalismin ja marxismin toimesta? Kansojen varallisuus teoksessa Smith pitää plantaasien ikuista olemista velassa ja velkarahalla pyörivinä parhaana.  Voiko maailma pyöriä jatkuvasti velkaantuen? Entä jos jo 1700-1800 luvuilla oli siirtomaita, joiden raaka-aineet loppuivat ja entä jos tuo asia on jo huomioon otettu Smithin ja Marxin toimesta heidän teoksissaan?

Oma ehdotus uudesta talousjärjestelmästä perustuu UBI:iin eli Maailmanlaajuiseen Kansalaispalkkaan kolmekategoriaisena: K-perustulo, K-laina, K-työansio. Kunkin kategorian arvo on 1900 euroa / kk / as paitsi että K-työnasio voidaan toteuttaa myös tuntipalkkapohjalta, jolloin päästään suuriin palkkoihin niille, jotka tekevät työtä.

Se merkitsee, että huolimatta rikkauksien määrästä kaikki maailman maat ovat samalla viivalla ja omaavat saman suuruisen budjetin. Yhdenmukaistaminen olisi melko suurta huolimatta nykyvauraudesta. Ainoastaan työnteko olisi pääomaa. Eli koulutustaso ja ammattitaito. Mutta miten sitten raaka-aineet ja teollisuustuotteet jakautuisivat? 

Raaka-aineissa olisi kiintiöt minimeineen ja maximeineen. Ja teollisuustuotteita varten jokaiseen kaupunkiin perustettaisiin LAINAAMO, jossa olisi tietty määrä lainattavana kutakin tuotetta esim. autoja, skoottereita, polkupyöriä ja muita tuotteita. Tämä heikentäisi yksityisomistusta kun kaikki uudet teollisuustuotteet olisivat tavallaan yhteisiä ja yhteisessä käytössä.

Kysymys on maailman kansojen sivistystasosta. Eli tänä aikana pitäisi olla tarpeeksi sivistynyttä, että raha ei olisi kaikki kaikessa. Ja että olisi muita tärkeämpiä arvoja elämässä. Myös luonnonsuojelun merkitys pitäisi olla kaikille itsestään selvää. jne. Ja imperialismin purkaminen on tietenkin vaikeinta. On maita, jotka eivät kykene sisäiseen itsenäisyyteen ja hoitamaan väestönkasvuaan ja muita asioita itsenäisesti. Ja miten tulisi esim. suhtautua Koraanin tulevaisuuden suunnitelmaan tehdä Amazonasin viidakoista paratiisi muslimeita varten. Se johtaa ilmeisesti alkuperäiskansojen vaikeaan asemaan ellei jotakin tehdä alkuperäiskansojen eteen?

Kysymyksiä on kosolti ja ratkaisemattomia determinismin ongelmia.

Titanic
Seuraa 
Viestejä1750

Maailmanbudjetti olisi luokkaa 376 - 1166 biljoonaa dollaria vuodessa riippuen maapallon asukasluvusta.  Standardikaupunkeja olisi 144000 kpl  ja niiden asukasluku olisi kunkin noin 62500 asukasta. Tuollaisen kaupungin budjetti olisi 1000 miljoonaa dollaria.

Itse asiassa olisi useita eri jaotteluja:

1. Kaupungit          62500 as / 1 mrd budjettina (144 biljoonaa yhteensä) / 144000 kapunkia

2. Liittokaupungit 625 000 as / 1,24 mrd budjettina (18 biljoonaa yhteensä) / 14400 liittokaupunkia

3. Valtiot  6.25 milj. as / 30+ mrd budjettina (44 biljoonaa yhteensä) / 1440 valtiota

4. Provinssit 36 milj. as / 80 mrd budjettina (25 biljoonaa yhteensä) / 313 provinssia 

5. Megapolikset 70-300 milj. as / 624 mrd budjettina (48 biljoonaa yhteensä) / 77 megapolista

6. Keisari - ja Kuningaskunnat 300-500 milj. as / 624 mrd budjettina (48 biljoonaa yhteensä) / 77 kpl

7. Imperiumit YLI 500 milj. as / 6 bilj.  budjettina (48 biljoonaa yhteensä) / 8 imperiumia

YHTEENSÄ TÄSSÄ OLISI SIIS 376 BILJOONAA DOLLARIA MAAILMANBUDJETIN KOKOLUOKKA JA MAAILMAN ASUKASLUKU KORKEINTAAN 9 MILJARDIA ASUKASTA. Mikäli tuo budjetti ei riitä niin sen voin kertoa 3.1 x llä jolloin koko maailman budjetti olisi jopa 1165.6 biljoonaa dollaria. Rahasta ei saisi olla kyse, vaan siitä kykeneekö maapallon asukkaat järjestämään koko maapallon kaikki olosuhteet järkevälle tasolle. 

Eräs suuria ongelmia on se, että kukaan ei tahdo sen jälkeen tehdä LIKAISIA töitä tai vaativia töitä kuten hammaslääkärin työtä, vaikka maksettaisiin kuinka paljon. Miten saisi motivoitua maapallon asukkaat tekemään vaativia töitä sen jälkeen on kyseenalaista. Kurjuutta on paljon ja tarvetta lääkäreille enemmän kuin on lääkäreitä. Ja vielä kokeilut ovat osoittaneet, että Kansalaispalkka lisää lääkäreissä käyntejä.  Esim. Namibian perustulokokeilussa lääkäreissä käynnit NELINKERTAISTUIVAT. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ID10T
Seuraa 
Viestejä6898

Ei merkatilismi sinun kuvaamassassasi muodossa ole talousjärjestelmä. Luonnonvarojaan hyödyntävät niin kommunistit kuin kapitalistitkin, diktatuurit ja demokratiat sekä monarkiat. sitä paitsi se, mitä merkantilismina käsitettiin, päättyi jo 1800-luvulla. Siirtomaavaltakin on lakkautettu.

Titanic
Seuraa 
Viestejä1750

Nuo Megapolikset tai Keisari- ja Kuningaskunnat sisältäisivät suuret maailmanjärjestöt kuten : YK, NATO, G8, Punainen Risti ja muut sellaiset. Imperiumeja olisi viisi perusimperiumia ja kolme erityisimperiumia.

1. IuS (USA, Europa, Arabia ja Intia)

2. Brittiläinen Imperiumi (Britannia, Afrikka ja Etelä-Amerikka)

3. Keisarikunta Kiina Imperiumi ( Kiina, Etelä-Kiina, Australia ja Kanada)

4. Suurvalta Venäjä Imperiumi (Venäjä, Skandinavia, Japani ja Koreat yms. )

5. Galaktinen Imperiumi ( Eliitti, Kultuuripersoonat, Taiteilijat, Mafiosot yms.)

6. -8. Erityisimperiumit

https://tapiok1.kuvat.fi/kuvat/UusiMaailma/world2.png

IuS imperiumi voisi koostua esim. 136 osavaltiosta ja sillä voisi olla 136 x 136 jäsenen parlamentit.  Olisi kahdeksan vakiopuoluetta ja jokaisessa niissä 17 edustajaa (yhteensä 136 edustajaa).

1. Vasemmisto 17

2. Oikeisto 17

3. Keskusta 17

4. Ikisenaattorit eli Presidentin nimittämät ainaiset 17

5. Kansan välitön demokratia eli kansanedustajat 17

6. Radikaalit ja uudet etenkin Vihreät 17

7. Globaali puolue eli sekulaarit 17

8. Uskonto ja filosofia (tiede) 17

Kahdeksan puolueen lisäksi olisi yhdeksäntenä ministerit eli 17 ministeriä. Näin olisi yhteismäärä 153 edustajaa ja ministeriä. Eli nykyisestä 200 edustajasta ja paristakymmenenstä ministeristä vähenisi jonkin verran parlamentin jäsenmäärä. 

Tietenkin tämä on vain utopiaa ja käytännössä ei toimisi. IuS imperiumi kuolisi nälkään alle minuutissa, koska ei tule toimeen omillaan?

Titanic
Seuraa 
Viestejä1750

Voi olla, että olen väärin ajatellut tuon KULUTTAMISEN olevan merkkinä siitä, että on siirtomaa ennemmin kuin teollisuustuotteita muualle myyvä maa.

Sillä kovimpia kuluttajia Euroopassa ovat Protestanttiset maat (Pohjola, Belgia, Alankomaat, Saksa) kulutus jotain 110-120 ja Roomalais-Katoliset maat ovat kulutukseltaan 100-105 ja Kreikkalais-Katoliset maat kulutukseltaan 50-80. 

Toinen tekijä, jonka katsoin viittaavan Merkantilisimiin oli VELKAANTUMINEN, mutta ei sekään tietenkään mikään varma tapaus ole. 

Huolimatta siitä, että merkantilismi on muuntunut jo monin tavoin muuksi ehkä niin mielestäni joitakin  merkantilismin piirteitä yhä vielä on jäljellä maailman eri talousjärjestelmissä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uusmerkantilismi

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat