Seuraa 
Viestejä9124

Kuva: googlaustuloksesta ~ https://www.slideshare.net/arimikkela/kiinan-talous-ja-nkymt -

...
HS:
Ennuste: Intia on väestöltään Kiinaa suurempi vuonna 2100, väestön­kasvu jatkuu myös Afrikassa
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006171160.html -

Ilkka Luoma 13.7.2019 - 8:28

Aikanaan juuri Kiinaa syytettiin holtittomasta lisääntymisestä - lähinnä kehittyneistä ja paljon luontovaroja käyttävistä länsimaista. Kiina lisääntyi voimalla, mutta suhteessa väkilukuunsa. Kiina on ollut satoja vuosia maailman väkirikkain valtio.

Kiinan Keskushallinto mietti aikansa ja ryhtyi ainoana tekoihin - määräsi yhden lapsen politiikan ja nyt tässä ennusteessa tuo lähes 400 miljoonan ihmisen vähennus arviovuonna 2100 on paljolti tuon yhden lapsen politiikan ansiota/ syytä. Toki väestövähentymään vaikuttaa Kiinassa voimakkaasti myös maallisen elintason kohoaminen, joka vähentää lapsentekohakuja - on myös muita syitä, joihin ei tässä paneuduta tarkemmin.

Yhden lapsen politiikka Kiinassa loi sille itselleen suuria ongelmia. Pahin ongelma on perinteiden aikaansaama. Miehiä on nyt enemmän, paljon enemmän kuin vastaavan ikäluokan naisia, joiden syntymäaika on tuon yhden lapsen politiikan sisällä.

Nyttemmin yhden lapsen sijasta kannustetaan tekemään kaksi! Miesenemmistöisyys tarkoittaa sitä, että moni kiinalaismies joutuu tekemään paljon, hyvin paljon, jotta saisi kiinalaisen vaimon itselleen - on alkanut valtava kilpailu, itsemurhiltakaan ei olla säästytty eikä säästytä! Voitaisiinko vaimoja hakea Venäjältä?

Kiinaa kohtaa myös työvoimapula, siksi Kiina automatisoituu ja robotoituu yhä nopeammin, ollen jo robotoitunein valtio, jossa maailman suurimmat tuotantolinjat automatisoituvat kiihtyvä tahtia. Näin Kiina on entistäkin kilpailukykyisempi - lisäksi sillä on tukena maailman suurin kotimarkkinapotentiaali sekä maailman suurin keskiluokka - puhumattakaan miljonäärien ja miljardöörien määrästä ... Kiina on kuitenkin kommunistisen puolueen johtama keskusjohteinen valtio, joka on kasvanut kansantuotteeltaan maailman suurimmaksi (bkt/PPP - IMF).

Entä huomenna kun Kiina ikääntyy? Kiina tulee saamaan suuria haasteita yhä vanhemmiksi elävistä kansalaisistaan, kun samalla aktiiviväestön määrä vähenee - vaje korvataan automaatiolla ja robotiikalla.

...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat