Seuraa 
Viestejä9544

Kuva: ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4niskosken%E2%80%93Niskakosken_alue -

...
HS:
Stalinin ja Paasikiven pelinappula
~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006172449.html -

...
Ilkka Luoma 15.7.2019 - 8:26

Tässä merkittävä ote HS-jutusta: " ... Taloushistorian emeritus professori Ilkka Nummela on tutkinut laajasti Suomen sotakorvauksia. Hänen mielestään Jäniskosken myynnissä ei ollut kyse sotakorvauksesta, joka on lähtökohdaltaan vastikkeeton.

”Se oli ihan selvä kauppa”, Nummela sanoo. ”Me olimme saaneet tavaroita Saksasta, mutta maksoimme ne sitten Neuvostoliittoon. Tällainen se kuvio mielestäni oli.” Nummelan mukaan toisenlaiset näkemykset ovat poliittisia. ... "

Olisi kiintoisaa tietää mitä Imatran Voima sai voimalaitoksen korjauksesta; tätä ei mielestäni kerrota tuossa monille tuntemattomassa tapahtumassa. Jäniskosken syntyjuuret kaikkinensa olivat jo Talvisodan aatossa ja aiemminkin, kun taitettiin peistä kuka ja mikä saa Petsamon Kolosjoen nikkelikaivokset haltuunsa, tai oikeastaan saavat sen nikkelirikasteen käyttöönsä.

Petsamon pelissä olivat monet valtiot mukana: Englanti, Kanada, Neuvostoliitto - eikä vähinpänä vaikuttajana Saksan kolmas valtakunta, jonka diktaattori Adolf Hitler himoitsi tuota sotametallia. Tässä kohdin suosittelen lämpimästi lukemaan Antti Hietalahden kirjan - Talvisodan salainen strategia - Otava.

Sähkösulatus tarvitsi paljon sähköä ja tämän tiesivät niin Saksa kuin Neuvostoliitto. Saksan toimet olivat ponnekkaat Kolosjoen käynnissä pitämisessä - Jäniskosken voimalaitoksineen, sillä Hitler tiesi, ettei sotaa käydä ilman nikkeliä.

Suomen Petsamon nikkelivaranto oli tuolloin tunnetuista Euroopan käyttökelpoisista varannoista yksi merkittävimmistä. Petsamo oli Hitlerille pakkomielle, ja se satutti meitä kipeästi jo aikana ennen Talvisotaa! Tältä osin kaikki historian kirjat eivät ole auki ja/tai niitä ei ole osattu tulkita oikein, sieltä syntynee vielä melkoisia yllätyksiä?

...
[8957]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (2)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä9544

Tästä  varmaan syntyy jonkinasteinen "älämölö", kun nostan oman aloituksen framille, mutta tänään tulee täyteen 80 vuotta, kun Talvisota alkoi - Neuvosoliiton hyökkäyksenä --- ja alla oleva tämän päivän teksti sopii kuin "nenä päähän" - juuri tähän aloitukseen!

...

... 

Ei jossitella enempää, vaan toivotaan, että tänään osataan paremmin orastava "niinistömäinen" jatke Paasikiven-Kekkosen linjalle, joka rakensi Suomen talouden perusbetonin nykyisen materiaalisen elintason pohjaksi. Presidentti Sauli Niinistö on oivaltanut olomme idän ja lännen vedenjakajalla.

Tämä "niinistömäinen" suomalaisuuden oivallus voi luoda meille täysosuman - ilman sodalla uhittelua - sillä tänään pohjoissa Jäämerellä Nato - lännen sotilasliittona on lisännyt voimakkaasti läsnäoloaan* - Venäjän aluevesien lähellä - sen ollen sama, jos Venäjä siirtäisi sotalaivojensa harjoittelua Kuuban vesille.

Norja on Nato-maa ja kantaa huolta rajastaan Venäjän sekä tämän strategisesti tärkeän Kuolan niemimaan osalta.

Meillä oli joskus "oikea käsivarsi", ja se erotti Norjan Neuvostoliitosta. Nyt Moskova ja Kreml arvostaa kansakuntamme kykyä vastustaa vähemmistöpoliitikkojen ujutusta Natoon - kansakuntamme ei halua Natoon, koska me olemme oivaltaneet asemamme maantieteellisen erikoisuuden.

Meidän on tultava toimeen kaikkien ilmansuuntien kanssa, ja olla lietsomatta sodan uhkaa juuri idästä.

Mikä pelastaisi norjalaisten huolen? Sen pelastaa Suomen väliintulo sotilaspoliittisesti puolueettomana valtiona - juuri Petsamon - "oikean käden" - vuokraamisena! Miksi sen vuokraisimme?

Koillisväylä on nouseva kauppareitti Aasiasta ja Kiinasta Eurooppaan - sen olisi yhdeltä päättösatamaltaan oltava puolueettomassa maassa, satamana Liinahamarissa - Suomen "hallinnassa", ja se voisi olla mahdollista nyt, jos osaamme tunnustaa tosiasiat, jotka ovat aina olleet viisauden alku. Uskoisin Kiinan olevan kannustamassa Venäjää vuokraamisen osalta - pidemmälle emme tässä aihetta ajattele.

Liittyy HS-tekstiin ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006325961.html  - kommenttina.

...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat