Seuraa 
Viestejä9312

Kuva: ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247053-aikamme-on-paattymassa - By IL from Tieteen Päivät/ P.Taalas - esitysgrafiikasta ---

...
HS:
IMF heikentää jälleen maailmantalouden kasvuennustetta

...
Ilkka Luoma 25.7.2019 - 9:43

Lopulta vain yksinkertainen kysymys poliitikoille, hallitukselle, talousihmisille ja kadunkin tallaajille - kuluttajille: "Kuinka kauan voimme kasvaa?". Vaadimmeko jo liikaa rajalliselta ympäristöltä, joka elättää biosfäärinä koko elämän kapenevaa monimuotoisuutta, jonka rasitteeksi jatkuva kasvuhokemamme on muodostunut.

...
[2014] Miksi me nyt kirjoitamme tästä?

Syy on selvä, tehtiin, saadakseen enemmän ja nopeammin, jotain väärin. Ei oltu osattu ennakoida seurauksia, oli vain sokeasti haluttu enemmän. Piti saada lisää, enemmän maata, enemmän myytävää viljaa, jotta koneellistamista olisi voitu lisätä ja hankkia lisää maata, jotta jokaiselle perheen lapselle olisi saatu riittävä määrä maata omaa maatilaa varten. Lopulta pää tulee aina vetävän käteen – osin tietämättömyys luonnonkierroista.

Tänään vannotaan automaation, robotisaation ja kaikkialle leviävän 3D -tulostuksen nimiin – on saatava enemmän, halvemmalla, tarkemmin, mutta joka tapauksessa useammille paljon enemmän.

Halutaan nostaa elintasoa, myös kehitysmaissa – ja sinne mahtuu, jos vaikka edes tavoittelevat puolta siitä, mitä meillä jo on. On tapahtumassa jälleen liian paljon ja liian nopealla syklillä ja temmolla. Luonto ei ehdi mukaan, se hengästyy ja rapauttaa hidaskiertoista biomassalajittaumista.

Hyötysuhdeparannukset eivät enää ehdi hätiin?

Ehkä tiedemiehemme vielä osaavat hyötysuhdekehityksessään taikoa enemmän vähemmällä; ehkä näin, mutta lopulta jäljelle jää vielä se vaikeampi yhtälöpalapelin muuttuja – itse ihminen; tämän psyyke ja kestokyky, kun työ muuttaa liian nopeasti muotoaan ja liian monilta se loppuu kokonaan.

Tätä ei inhimillinen evoluutiomme kestä – olemmehän vain vaaksan päässä kivikaudesta, jostain 20.000 vuoden takaa – on tapahtunut liiaksi ja liian nopeasti. Tänään vastareaktion ennakoiminen on tuntematon ilmiö – nyt huudetaan kasvua – ja kasvuhokema perustuu lujaan uskoon automaatiosta, robotiikasta ja 3D-materiaalitulostuksesta.

...
8983

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat