Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

tästä on jo tosin puhuttu mutta teenpä uuden aiheen
Mitä veikkaatte jos kirugiassa siirryttän ohjattaviin robotteihin, niin tarjoaako tälläinen leikkaaminen mitään vaiketta kirurgeille vai tuleeko alasta tylsä

Sivut

Kommentit (23)

mskomu
Seuraa 
Viestejä672
Liittynyt10.10.2005

Rutiinileikkauksiin voitaisiin varmaan käyttää robotteja 50 vuoden sisällä, en kyllä hirveästi uskalla arvailla, mutta veikkaanpa, että esim. aivoleikkaukset yms. tullaan hoitamaan käsin aika pitkään. Tietty ennustattaessa noinkin kauas, tulee usein tehtyä huomattavaia kämmäyksiä.

Robot eivät varmasti koskaan täysin korvaa ihmistä, sillä jokainen potilas on erilainen. Ainakaan ilman ihmisen valvontaa niitä tuskin ihan lähiaikoina (puhutaan kymmenistä vuosista) päästetään potilaita leikkelemään.

Tällaisia kysymyksiä voi esittää useimmilta yhteiskunnan erityisaloilta, koska tiede ja kaikki muu siinä rinnalla kehittyy kova vauhtia.

Itse esitin täällä jokin aika sitten kysymyksen, syrjäyttääkö sähköinen viestintä jonakin päivänä sanomalehden?

Vastaukseni tähän peruskysymykseen on se, että nykyisin tunnettu kirurgia tulee säilymään niin kauan, kuin ihmiskunta on olemassa.

Eri asia on sitten se, kenellä on tulevaisuudessa varaa maksaa henkilökohtaisista sairauksistaan suuria rahoja, kirurgiasta tai mistä tahansa hoidosta...

(Tietääkseni esim. Walt Disneyn syöpään menehtynyttä ruumista säilytetään syväjäädytetyssä vedyssä USA:ssa erittäin kalliissa olosuhteissa siltä varalta, että jonakin päivänä löydetään keino parantamiseen ja syöpään kuolleen ihmisen henkiinherättämiseen!)

Itse veikkasin optimistisesti 50 vuoden sisällä. Teknisesti se tulee onnistumaan ainakin useimmissa tapauksissa luultavasti jo kymmenen vuoden sisällä, mutta tekniikan käyttöönotto kestänee paljon pidempään.

Kirugia halpenee koko ajan. Polven nivelkierukka leikataan tähystysleikkaukselle (jotain kuituoptiikkaa). Kotiin pääsee parin tunnin jälkeen ja sairauslomaa työstä riipuen n. viikko. Aiemmin koko jalka avattiin ja sauvoilla joutui konkkimaan viikkoja.

Tähystämällä poistetaan myös sappirakko. Aiemmin useita hoitopäiviä vaatinut ja iso leikkaus jättää pari pikkuista arpea ja toipuminen on nopeaa.

Kaihileikkaus sujuu nopsemmin kuin maitolitran osto K-kaupasta.

Sepelvaltimoiden ohitusleikkauskin siirtyy tähystyksessä tehtäväksi sitä mukaan kun kirurgit Suomessa kerkiävät kouluttautua. Aiemmin se oli tosi iso ja vaarallinen homma, josta toipuminen vei kuukausia. Rintalasta sahattiin halki, sydän pysäytettiin jos vaikka mitä.

Hoitoajat sairaaloissa (jotka nostavat sairaalakuluja) ovat murto-osa kahdenkymmenen vuoden takaisista. Samoin toipumisajat ( yhteiskunnan tulonmenetykset) ovat lyhentyneet, verensiirtojen tarve vähentynyt, leikkausinfektiot ja -komplikaatiot vähentyneet..

Eli tekniikka kehittämällä säästyy huimia summia uusien sairauksien hoitoon.

Tiesittekö, että Suomen terveydenhuoltoon ohjaamat varat ovat OECD-maiden pienimpiä ja niiden osuus julkisista menoista vähenee jatkuvasti?

En tunne lääketiedettä kovinkaan hyvin, mutta 50 vuotta, saatika 10 vuotta on aika lyhyt aika. Joku hienompi sairaala jossain voi käyttää pelkästään robotteja joskus, mutta tuskinpa jossain kehitysmaassa. Kyllä kai niitä käytetään koko ajan enemmän. Hammashoito varmaan paranee aika lailla robottien ansiosta. Suu on aika ahdas paikka, teränsä vaihtava pora voi tulla kohta. Jos ei ole jo - samalla tavalla kuin Judge Dreddin ase osaa valita luodin äänikomennolla.

Dum dum.

entä onko leikkauksista enää mitään haastettä kirralle joka leikkaa robolla, vai onko robolla leikkaaminen yhtä vaikeaa kuin käsin

tongle
Varmaan siinä vaiheessa kun on käveleviä postinjakajarobottejakin. Eli joskus 50-100 vuoden päästä, veikkaisin.

Miksi käveleviä??

Minun mielestäni kävely on erittäin huono liikkumismuoto robotille. Hidas ja kallis eikä todellakaan käytännöllisin.

Nopeampi ja parempi keino olisi tehdä renkaat tai tela(ketju)t. Myös postilaatikot kannattaisi suunnitella niin että, robotin tarvitsisi vain laittaa joku putkilo siihen ja sanomalehdet sisään. Luulen, kyllä, ettei tuommoista koskaan tarvita nimittäin käytännöllisempää ja todennäköisempää on se, että paperipostia ei enään tehdä, vaan kaikki postit tulevat tietokoneille tai tulevaisuuden PDA:ille.

Meni vähän off-topiciksi, joten asiaan:

Luulen, ettei täysin itsenäisiä robotteja tule koskaan olemaan kirurgian saralla.

Ihmiskirurgi ensin luultavasti skannaa potilaan magneettikuvauksessa ja syöttää tuloksen robotille. Sitten hän tekisi suunnitelman leikkauksesta. Tämän suunnitelman kirurgi syöttäisi robotille käskyinä. Käskyjä ei tarvitsisi antaa magneettikuvan takia välttämättä muodossa: 3 cm alas, leikkaa suoni kohdasta 243 jne. Ennemminkin robotti olisi ohjelmoitu tunnistamaan magneettikuvasta elimet ja luut sekä robotille olisi annettu tiedot vaurioituneesta/sairaasta kohdasta. Siis käskyt voitaisiin antaa muodossa: Korjaa sepelvaltimo, viimeistele potilas.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat