Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Seuraava uutinen on kopsattu suoraan MicroPC-lehden nettisivuilta.

"Windowsin Notepad hylkii lauseita
MikroPC.net - to 15.6.2006 klo 11:35

Muistio-ohjelma karttaa useita neljän sanan mittaisia lauseita.

Kirjoitettaessa lause "Bush hid the facts" ilman lainausmerkkejä ja lauseen päättävää rivinvaihtoa aloittaakin ohjelma sensurointitoimensa. Kun tekstin tallentaa ja avaa uudelleen, on se korvautunut rivillä niin sanottuja laatikkomerkkejä. Mikäli kiinalainen fontti on asennettu koneelle käytetään sitä tekstin näyttämiseen.

Fontin vaihtaminen toiseksi ohjelman Muotoile-valikosta ei tuo tekstiä myöskään näkyviin. Toinen hyljeksitty teksti on "this app can break". Tapaus tuli julkisuuteen 27BStroke6-blogiin eilen jätetyn kirjoituksen myötä.

Toiminnallisuuden uskotaan kuuluvan käyttöjärjestelmään, koska myös GPL-lisenssin alainen Notepad2-ohjelma käyttäytyy samalla tavalla. Testattaessa ainakin Windows XP SP2 ja Windows 2000 toimivat kuvatulla tavalla. Jälkimmäisen esimerkkilauseen alkukirjaimen muuttaminen isoksi näyttää jo rikkovan toiminnallisuuden.

Tiedon levittyä postituslistoilla myös tekstien "dead jfk gun shots" ja "Mary had old lambs" on todettu muuttuvan merkkihässäkäksi. Kolmen sanan lauseista efektin tuottaa puolestaan teksti "aa aaa aaa". Tuoreimpien verkoon jätettyjen havaintojen mukaan teksti näyttää selväkieliseltä tiedostoa heksaeditorilla tarkasteltaessa. Teksti muuttuu toiseksi siis tiedoston avausvaiheessa."

Linkki: http://mikropc.net/uutiset/index.jsp?ca ... 1135429507"

Juttu kuulostaa uskomattomalta, mutta ainakin minulla se pitää paikkaansa, kokeilkaapa muutkin.

Sivut

Kommentit (37)

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Toimii täällä XP:ssäkin. Teksti muuttuu sotkuksi.

Ensimmäisellä talletuksella Notepad yritti ottaa yhteyttä Internetiin. Yllättävää. Estin sen ja ei sen jälkeen yrittänyt.

WordPad näyttää tekstin oikein.

Johtunee siitä, että notepad tulkitsee jostakin syystä tekstin UTF-16 koodatuksi, jolloin se yhdistää aina kaksi merkkiä yhdeksi.

Vahvistan toiminnan tapahtuvan myös suomenkielisessä windows XP:n muistiossa. Samalla Tiede.fi:n valikot muuttuivat hetkeksi englannin kielisiksi.

Vielä erikoisempaa. Kun yritin toistaa operaation täsmälleen samalla tavalla, niin mitään ei tapahtunutkaan.

Jännä ilmiö. Notepadissani (suomenkielinen + Win XP Home SP2) lause Bush hid the facts muuttui kiinalaisiksi merkeiksi. Jos ne muut merkkijonot on samassa tiedostossa Bush hid the facts-merkkijonon alla (Enterillä tein rivinvaihtoja) niin efektiä ei esiinny, vaan ne toiset merkkijonot näkyvät normaalisti.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337
Liittynyt29.3.2005

Eipä olekaan niin. Kirjoitin kokeeksi seuraavaa:

Keup keu keu keupa

Tuo edellinen ei aiheuttanut sensuuria, vaikka kirjainmäärä täsmää.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

salai
Seuraa 
Viestejä7561
Liittynyt17.3.2005

Luin tuon eilen eilen Diggistä. Piti kirjoittaa viestikin, mutten voinut kokeilla, kun olen korvannut Notepadin kokonaan muilla, joissa tuo ei toiminut.

Juttu oli kyllä kirjoitettu jo 18.5.2006, mutta ilmeisesti eilinen "diggaus" toi sen julkiseksi. Aika omituista kokonaisuudessaan.

Diggissä on pitkä keskustelu: Forbidden Strings in Notepad?

Lähde?: http://www.wincustomize.com/articles.as ... 117870&c=1

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
Marssilainen
Eipä olekaan niin. Kirjoitin kokeeksi seuraavaa:

Keup keu keu keupa

Tuo edellinen ei aiheuttanut sensuuria, vaikka kirjainmäärä täsmää.

Ei minullakaan. Mutta: Keup heu jeu teupa aiheuttaa. Ilmeisesti saman merkkijonon toistuminen (tai alkukirjaimen toistuminen) eliminoi virheen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat