Seuraa 
Viestejä9538

Kuva: ~ https://www.marmai.fi/uutiset/suurimmat-verkkokaupat-moninkertaistivat-m... -

...
Suomi on tyypillisesti läntinen kasvuhokemallinen kulutusyhteiskunta, jo 1970-luvun aluilta lähtien - ainakin monien osalta. Noista ajoista vapaa-aikamme on lisääntynyt ja tekemisen järkevä ja kehollisesti hyödyllinen tekemisen puute on rieponut mieliämme. Olemme samalla lihoneet ja syöneet itsemme monien osalta epäterveelliselle elon linjalle.

Tekemisen puutetta on korvattu muun muassa ostamisella, tavaroiden hipelöimisella ja tutkimalla esineitä, joita emme todellisuudessa tarvitse.

Kiinalaiset suunnittelu- ja tuotantolinjat ovat järkyttävän tehokkaasti tyydyttäneet ostohalujamme ja luoneet paljon apuvälineitä, huvitusvälineitä ja järkivälineita - meidän ostaa, ostaa ja vielä kerran ostaa.

Olemme kulutusyhteiskunta, jonka tulee kasvaa. Loputonta kasvua ei ole - rajallisuudesta missä elämme. Emme kykene siirtymään Mars-planeetalle jatkamaan kulutustamme, kun Maapallo loppuu altamme.

Verkkokauppa on infosäikeistyneen maailman huipputuote - se vähentää liikkumistamme. Emme enää edes aja autolla ostoskeskuksiin - hipelöimään ja tutkimaan, vaan näppäimistöllä saamme sellaista vieläkin enemmän mitä emme lainkaan todellisuudessa tarvitsisi.

On kiva kuluttaa ja elää näyttö- ja vertailutaloutta, joka alkaa jo päiväkodeista, kun lapsemme esittelevät uusia lelujaan, joita niitäkin keksitään Hollywoodin - ja kiinalaisten liukuhihnojen tahdissa.

Tavaroiden hinnat halpenevat verkkokaupoista - varsinkin ulkoa, vaikkapa Kiinasta, jossa tuotantokustannukset ovat vähäiset meihin nähden, kun nostattelimme liian vauhdikkaasti palkkojamme.

Välikäsiäkin on tullut lisää, ja nyt verkkokauppa työntää turhan välikädellisyyden työttömyystoimistoon tai uusiin kulutuksen tehtäviin.

Markkinatalous on vapaakaupallisen lännenmiehen kasvuhokemallinen mantra, jota nyt istutetaan vauhdilla kehittyviinkin maihin - ja seuraavaksi kehitysmaihin, kunnes raaka-aineet loppuvat.

Loputonta kasvua ei ole - edessämme siintää minimalismi, joka - usko tai älä - rauhoittaa levottoman mielemme!
.

...
"26-vuotiaalla Lindalla on kaappi täynnä nettikaupoista tilattuja vaatteita eikä mitään päällepantavaa: ”Jos tavara on alennusmyynnissä, minun on pakko ostaa se”" -HS-otsikointi

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat